Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Am înviat împreună cu Cristos

de pr. Florin-Petru Sescu

În curgerea obișnuită a vieții, din punct de vedere fizic, nimeni nu reușește să facă diferența dintre un om care este creștin și unul care nu este. Asta pentru că nu există nicio diferență între ei.

Dacă Dumnezeu ne-a creat după chipul și asemănarea sa, lucrul acesta este valabil atât pentru lumea noastră, cât și pentru țările de misiuni sau țările căzute în război, foamete și sărăcie. Omul este același, creștin sau necreștin, bogat sau sărac, din Europa sau din altă parte a lumii. Dumnezeu ne-a creat pe toți la fel și ne iubește pe toți la fel, lucru pe care l-a confirmat Isus prin pătimirea și moartea sa pe cruce.

Dar dacă un creștin nu este cu nimic diferit de ceilalți, din punct de vedere fizic, atunci prin ce se deosebește? Diferența este făcută de modul în care gândește, vorbește, trăiește și acționează, pentru că el "a înviat împreună cu Cristos" (Col 3,1). În toată viața lui, dar mai ales în perioada pascală, creștinul este dovada vie că Isus a înviat, că el este victorios, că el gândește și vorbește, alege și acționează, suferă și se bucură prin, cu și în omul credincios. Creștinul care a înviat cu Cristos trăiește cu Cristos și dă mărturie despre speranța în înviere.

Există un gest exterior frumos prin care creștinii din toate timpurile și de peste tot, chiar și cei din misiune, dau mărturie despre învierea lui Isus, iar acest gest este acela de a aprinde o lumânare de Paști și de a o purta acasă sau la cineva drag. Această lumânare este semnul speranței și al credinței în înviere. Dar speranța, lumina și bucuria învierii sunt realități care trebuie împărtășite nu numai cu cei dragi, ci cu toți oamenii, pentru că darul învierii nu este unul particular sau local, ci universal. Toți trebuie să se bucure de speranța învierii. Dacă am "înviat împreună cu Cristos", atunci faptele noastre sunt cele care dau mărturie în lumea de astăzi.

Biserica, comunitatea tuturor credincioșilor, prin glasul Sfântului Părinte Papa Francisc, ne invită să privim la cei săraci, marginalizați și în suferință, care sunt imaginea lui Isus Cristos pe cruce. Pentru acești oameni, creștinii, trebuie să fie aprinsă lumânarea învierii, lumina speranței ce vine de la Cristos. Dieceza de Iași, comunitatea noastră locală, se străduiește și ea să fie o lumină aprinsă, un semn de speranță pentru oamenii săraci din Kenya, Coasta de Fildeș și Panama. Mai mult, zilele acestea Episcopia de Iași, prin intermediul Centrului Misionar Diecezan și al Asociației Caritas Iași, desfășoară un proiect umanitar pentru oamenii sărmani din Yemen, o țară lovită cumplit de foamete și război.

Așadar, aceasta este diferența dintre un creștin și alți oameni, nu o diferență fizică, ci una spirituală. Creștinul este o mărturie pentru lume, că în el trăiește același Cristos, mort și înviat, suferind și totuși plin de măreție. Creștinul este dovada că, oricât de încrâncenată este lumea în care trăim, oricât de obosită și concentrată pe problemele care o macină, are puterea de a învia din propria suferință, dând mărturie de solidaritate, bunătate și caritate. Creștinul moare pentru sine, pentru ca Isus să trăiască prin el; orgoliul creștinului se stinge pentru ca iubirea lui Cristos să se aprindă în el. Creștinul este în lume ceea ce este lumânarea pascală în biserică, o mărturie luminoasă a învierii lui Cristos.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat