Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pasti 2021 -

Da și nu!

de pr. Laurențiu Dăncuță

Societatea lichidă împinge omul ca un puhoi spre incoerență. Torentul ipocriziei și al mediocrității alimentează setea de schimbare necalitativă și lipsită de orizonturi: "Fă ce vrei, fără să-ți pese că faptele de astăzi îți contrazic angajamentele de ieri și se opun planurilor pe care le aveai pentru mâine".

Statornicia văzută ca autenticitate și ca fidelitate față de un sistem de valori asumat nu mai este la modă. Contradicția este mult mai atractivă: dezacordul este mai perceptibil decât armonia! O viață "variată", improvizată, pare mai captivantă și mai accesibilă decât o viață construită pe invariabilitatea adevărului. De aici și lejeritatea cu care trecem de la "da" la "nu", de la bine la rău, de la virtute la viciu, de la îngeri la demoni.

În acest context fluid, învierea lui Cristos ne convine doar din când în când. Anul acesta? Nu știu. Depinde! Dacă mergi doar din improvizație în improvizație, este greu (spre insuportabil!) să accepți în viața ta pe cineva autentic, coerent, fidel, același ieri, astăzi și în veac (cf. Evr 13,8). Moda "variației" nu se asortează cu adevărul veșnic și neschimbător. Omul "improvizației" se simte limitat pe o singură cale: curge haotic spre moarte fără a se bucura de viață.

Însă cei care îl primesc pe Cristos înviat, cei care cred în numele lui și cărora le-a dat puterea de a deveni și de a trăi ca adevărați copii ai lui Dumnezeu construiesc cultura autenticității și a coerenței, cultura adevărului și a statorniciei (cf. In 1,12-13). Pe urmele lui Cristos înviat, autenticitatea nu este trăită ca imitare, ca maimuțăreală irațională sau populistă, ci ca estetică a coerenței, ca splendoare a fidelității, ca frumusețe compatibilă doar cu moda omului deloc - dar absolut deloc! - prefăcut!

Patima, moartea și învierea lui Cristos reprezintă culmea unei vieți trăite în deplină autenticitate și coerență: Fiul lui Dumnezeu, Isus Cristos, cel care ne-a fost predicat și în care credem, nu este da și nu, ci în el este numai da (2Cor 1,19). De aceea, într-o lume în care tumultul schimbărilor ne împiedică uneori să conștientizăm propriile "improvizații", să implorăm harul statorniciei. Să veghem ca nu cumva să facem astăzi ceea ce detestam ieri, prea siguri pe noi și pe forțele noastre. Cine stă în picioare să aibă grijă să nu cadă (cf. Mt 26,31-35; 1Cor 10,12).

Cristos a înviat și este același ieri, astăzi și în veac!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat