Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri • Stiri • Stiri -

Știri interne

Fraternitatea umană
Prima Zi Internațională a Fraternității Umane a fost marcată la Iași printr-o Sfântă Liturghie prezidată de PS Iosif Păuleț, joi, 4 februarie, în catedrală. "Atunci când ne va fi clar că avem cu toții același Dumnezeu Creator și Tată, vom înțelege că, în ciuda diferențelor noastre, având însă aceeași natură sacră și inviolabilă, suntem frați și surori și putem să trăim fraternitatea cu toate deosebirile care sunt pe pământ, în pace și armonie, după gândul și intenția cu care ne-a lăsat Dumnezeu pe acest pământ!", a spus la predică pr. Cristian Diac. În Dieceza Romano-Catolică de Iași, această zi a fost marcată și prin diferite rugăciuni care s-au făcut în toate parohiile.

Capitul extraordinar
În zilele de 3 și 4 februarie, la Institutul Teologic Franciscan din Roman s-a desfășurat Capitulul Provincial Extraordinar al Fraților Minori Conventuali din România, care a început cu Liturghia prezidată de pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial. Deoarece situația sanitară actuală a împiedicat prezența fizică a tuturor fraților delegați, printr-o platformă digitală, frații (din Italia, Turcia, România și Germania) s-au conectat la lucrările capitulare. Frații capitulari au votat unele moțiuni cu privire la statutele provinciale și cele custodiale, având discuții constructive legate de viața provinciei.

Ziua Persoanelor Consacrate
• A XXV-a Zi Mondială a Vieții Consacrate a fost celebrată duminică, 7 februarie, în toate cele cinci zone ale Diecezei de Iași: Iași, Bacău, Onești, Roman și Suceava. La Iași, Liturghia a fost prezidată de PS Iosif Păuleț în catedrală, fiind prezent și PS Petru Gherghel, episcop emerit, iar cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Damian-Gheorghe Patrașcu, OFMConv., ministru provincial. La Onești, în Casa Ecumenică, meditația a fost ținută de pr. Cornel Horvat, OFMConv., cu tema: "Viața consacrată, un far pentru cine este dezorientat în larg". A urmat Liturghia prezidată de pr. Leon Budău, OFMCap, custodele Fraților Minori Capucini, în Sanctuarul diecezan "Fericitul Ieremia". La Nisiporești, Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Cristian Blăjuț, OFMConv., vicar episcopal pentru viața consacrată, care a ținut și predica. În Biserica "Fericitul Ieremia" din Bacău, Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, omilia fiind ținută de pr. Sorin Giurgi, OFMConv. La Cacica, Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Egidiu Condac, vicar general al Diecezei de Iași, care a și predicat.
• Frații, surorile și preoții originari din România, care slujesc ori studiază în Cetatea Eternă, s-au adunat duminică, 7 februarie, în Bazilica "San Vitale" din Roma, pentru a celebra Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate, în cadrul Sfintei Liturghii prezidate de pr. Iulian Misariu, OFMConv. La finalul Sfintei Liturghii, pr. Isidor Iacovici, parohul comunității, i-a încurajat pe surori și preoții călugări din bazilică în mărturia lor și i-a îndemnat pe credincioși să transforme propriile familii în noi izvoare pentru viața consacrată și să se roage pentru fidelitatea slujitorilor. La această sărbătoare au participat Mons. Ionuț Strejac și Mons. Paul Butnaru, care activează în serviciul Sfântului Scaun, la Vatican, precum și alți preoți studenți la Roma.

Misiuni populare
În Parohia "Sfântul Mihail" din Săbăoani, la inițiativa părintelui paroh Irinel-Iosif Iosub, s-au desfășurat misiuni populare în perioada 4-7 februarie, în cadrul cărora părintele predicator Iacob Stolnicu, paroh la Parohia "Isus, Bunul Păstor" din Roman, a vorbit despre inima lui Isus, dar și despre aspecte ale vieții de familie. La Liturghia de încheiere, duminică, 7 februarie, a fost prezent și pr. Sebastian Bilboc, decan de Roman.

Adeziuni la Copilăria Misionară
Duminică, 7 februarie, 15 copii din Parohia Pârgărești au depus adeziunea la Opera Pontificală a Copilăriei Misionare (OPCM) în cadrul Liturghiei prezidate de pr. Ștefan Lenghen care a încredințat noilor membri mandatul de mic misionar al lui Isus în lume. Pentru a înțelege cât mai bine rolul și frumusețea acestei Opere Pontificale, copiii, adolescenții și animatorii au luat parte la cursuri de formare misionară, sub îndrumarea pr. Eugen Blaj, director național al Operelor Misionare Pontificale din România, a doamnei Matilda Andrici, a pr. Ștefan Lenghen, cu sprijinul și implicarea pr. Laurențiu Cucuteanu, parohul comunității. Copiii sunt chemați să continue munca episcopului, acționând sub motoul "Copiii sprijină copiii" și angajamentul: "un «Bucură-te, Marie» în fiecare zi și un bănuț pe lună".

Dublă rememorare

PS Petru Gherghel a prezidat o Sfântă Liturghie în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, duminică, 21 februarie, la 43 de ani de când a fost numit la cârma Diecezei de Iași ca administrator apostolic, de Papa Paul al VI-lea. A concelebrat păstorul Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț. La predică, pr. Anton Despinescu a evocat exemplul de viață și slujire al preotului Dumitru Matei care, cu 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, a fost executat de către comuniști prin împușcare la Penitenciarul Jilava, din motive de credință.

De 20 de ani
Grupul de rugăciune Taizé din Iași a sărbătorit duminică, 21 februarie, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, 20 de ani de la înființare. Cu această ocazie, PS Iosif Păuleț a binecuvântat noua cruce pictată la Mănăstirea Surorilor Clarise din Roman. După rugăciunea Taizé a urmat expoziția "Culorile evangheliei duminicale", cu desene pe baza cărora membrii au meditat în acest timp de pandemie.

Biblia revizuită
După epuizarea tirajului și a variantelor apărute în anul 2013, se impunea retipărirea textului traducerii Bibliei în limba română, făcută de pr. Alois Bulai și pr. Eduard Patrașcu după textele originale. Textul a fost revizuit în anul 2020, cu îmbunătățiri grafice și dactilografice, detaliate în cuvântul de prezentare al IPS Aurel Percă și în cel al traducătorilor, văzând lumina tiparului în luna februarie. PS Iosif Păuleț a confirmat că textul traducerii de față concordă cu textul aprobat de Biserică (concordat cum originali adprobato). Cele trei variante retipărite ale Bibliei în traducerea catolică sunt disponibile și la Librăria "Presa Bună" (detalii la pag. 26).

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei, din luna februarie, se numără: Duminica familiei și a speranței creștine la Gherăeștii Noi (14 februarie), la Zăpodea (21 februarie) și Ferăstrău (28 februarie); la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian: întâlnire cu foștii participanți la cursul pentru logodnici din anul 2020 (13 februarie) și întâlnire cu foștii participanți la cursul pentru logodnici din 2016 (20 februarie), întâlnire cu persoanele văduve (27 februarie); întâlnire cu un grup de familii la Iași (28 ianuarie).

Pe scurt
• 23 ianuarie: Primul Consiliu Director al Kolping Moldova în anul 2021, la sediul din Ploscuțeni • 23 ianuarie: Sesiunea culturală cu tema "Așteptarea escatologică", organizată on-line la Institutul Teologic Franciscan din Roman • 24 ianuarie: Duminica Bibliei, marcată la Iași prin Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit, în catedrală • 30 ianuarie: Prima întâlnire a colaboratorilor Oficiului pentru Vocații al Diecezei de Iași, la sediul fraților salezieni din Bacău • 1 februarie: Înființarea Centrului de Îngrijire la Domiciliu din Butea • 16 februarie - 30 martie: Întâlniri biblice on-line de aprofundare a cuvântului lui Dumnezeu din liturgia Postului Mare, organizate de Surorile "Notre Dame de Sion" • 20 februarie: Ediția a IX-a a Zilei Sociale pentru Studenți, cu tema "Fenomenul CRIZĂ: cauze, semnificații, soluționări - locul și rolul Bisericii", desfășurată on-line, transmisă de ERCIS Media • 21 februarie - 27 martie: Ștafeta rugăciunii în Acțiunea Catolică • 27 februarie - 13 martie: Curs on-line de formare a lectorilor, organizat de Oficiul pentru Pastorația Liturgică și Sacramente.

Din agenda episcopului Iosif Păuleț
• 20 ianuarie: Binecuvântarea locatarilor și a Casei Rezidențiale pentru Preoți "Fericitul Anton Durcovici" din Bârnova • 24 ianuarie: Participarea la ceremoniile de la Iași dedicate aniversării Unirii Principatelor Române • 30 ianuarie: Celebrarea Liturghiei de hram a capelei dedicate venerabilei Maria Ward, la Centrul de Plasament "Sfântul Iosif" din Iași • 30 ianuarie: Celebrarea Liturghiei în capela Căminului studențesc "Don Bosco" din Iași, urmată de binecuvântarea camerelor studenților • 2 februarie: Celebrarea Liturghiei în catedrala din Iași, în sărbătoarea "Întâmpinarea Domnului" • 14 februarie: Celebrarea Liturghiei în Parohia Horlești • 17 februarie: Celebrarea Căii sfintei cruci și a Sfintei Liturghii în Miercurea Cenușii, în catedrala din Iași • 18 februarie: Celebrarea Liturghiei în Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău și prima cateheză din Postul Mare • 20 februarie: Celebrarea Liturghiei la Institutul Teologic din Iași, în Ziua Socială a Studenților • 25 februarie: Celebrarea Liturghiei în Parohia "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Onești și a doua cateheză din Postul Mare • 28 februarie: Celebrarea Liturghiei în Parohia Săveni.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat