Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri • Stiri • Stiri -

Știri externe

Radio Vatican la 90 de ani
S-au împlinit, la 12 februarie, 90 de ani de la inaugurarea Radio Vatican. A fost proiectat și construit de Guglielmo Marconi, la cererea Papei Pius al XI-lea. În prezent transmite în 41 de limbi. Personalul de la Radio Vatican, provenit din 69 de țări, a făcut posibilă înființarea portalului Vatican News, cu fluxuri video, fotografice, audio și texte. Este în curs de lansare radioul web. Radio Vatican transmite prin satelit, DAB +, digital terestru, internet și prin unde hertziene. La Radio Vatican există și o secție de limba română, înființată în anul 1947, primul crainic și responsabil fiind Mons. Pamfil Carnațiu, decedat la 7 septembrie 2009, la vârsta de 90 de ani. Din anul 1993 a fost redactor și apoi director al Programului Român Radio Vatican Mons. Anton Lucaci, căruia din anul 2003 i s-a alăturat pr. Adrian Dancă, actualul responsabil.

O zi a bunicilor și a bătrânilor
După rugăciunea Angelus de duminică, 31 ianuarie, Papa Francisc, referindu-se la sărbătoarea Întâmpinarea Domnului, celebrată în fiecare an la 2 februarie, a scos în evidență figurile a două personaje care apar în Evanghelia după Sfântul Luca, Ana și Simeon, despre care se citește că erau înaintate în vârstă. Subliniind că "bătrânețea este un dar și că bunicii sunt veriga de unire între generații, pentru a transmite tinerilor experiență de viață și de credință", Sfântul Părinte a instituit "Ziua Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor, care se va ține în toată Biserica în fiecare an în a patra duminică din iulie, în apropierea sărbătorii Sfinții Ioachim și Ana, «bunicii» lui Isus".

Un nou păstor la Londra
Din luna februarie, pr. Marcel Mititelu și-a început misiunea de păstor al comunității românilor catolici din Londra, după încheierea mandatului pr. Marcelin Blaj. În primul weekend din luna februarie, pr. Marcel Mititelu a celebrat primele Liturghii, în cadrul cărora a fost citită scrisoarea de încurajare pe care episcopul Iosif Păuleț a adresat-o acestei comunități. Liturghia în limba română se celebrează în Biserica "St. Sebastian & St. Pancras", Presbytery, 22 Hay Lane, Kingsbury Green, NW9 0NG-Londra, Anglia, sâmbătă - ora 19.00, duminică - orele 12.30 și 17.00 și marți - ora 19.30. Pr. Marcel Mititelu poate fi contactat la tel. 00447721867280, e-mail: mititelumarcel@yahoo.it sau pe www.facebook.com/capelanatcatolic.londra.

La conducerea focolarelor
Adunarea Mișcării Focolarelor a ales noua președintă: Margaret Karram, 58 de ani, arabă creștină originară din Haifa. Numirea a fost anunțată la 1 februarie, după confirmarea din partea Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, așa cum este prevăzut de statutele generale ale mișcării. O înlocuiește pe Chiara Voce, care a fost la conducerea mișcării timp de 12 ani, primind ștafeta de la fondatoarea Chiara Lubich. Mișcarea Focolarelor este prezentă în 182 de țări. În România, sunt patru focolare: unul la București (din 1989), două la Cluj (cel feminin din 1990, cel masculin din 2011) și unu la Iași (din 13 ianuarie 2018).

Din nou în bănci
Revenirea elevilor în băncile școlii începând de luni, 8 februarie, este "motiv de bucurie și de speranță pentru toți, inclusiv pentru Biserică", subliniază ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, în mesajul său în calitate de responsabil cu învățământul în Conferința Episcopilor Catolici din România. "A face cursuri față-n față este foarte important. A învăța împreună cu alți colegi este diferit de modul de a învăța de unul singur, în fața tabletei sau a calculatorului, închis într-o cameră. Elementul de socializare este fundamental în procesele de învățare. Este cunoscut că empatia, care se dezvoltă în interacțiunea cu ceilalți, și aspectul emoțional favorizează învățarea", a mai precizat arhiepiscopul.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat