Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Figuri ilustre -

Părintele Vasile Gabor - "ghiocelul" care a străpuns gheața comunismului

de pr. Fabian Doboș

Preotul Vasile Gabor s-a născut în comuna Bârgăuani (jud. Neamț), la 28 mai 1919, din părinții Mihai și Maria. Doi ani mai târziu, părinții săi s-au mutat la Tămășeni, unde tatăl său a slujit ca dascăl.

A urmat școala primară la Tămășeni, după care a intrat la Seminarul catolic din Iași. A fost trimis la Roma, la Colegiul "De Propaganda Fide", pentru desăvârșirea studiilor, fiind sfințit preot în Cetatea Eternă la 24 aprilie 1943.

După reîntoarcerea în țară, părintele Vasile a fost numit vicar la Parohia Văleni (jud. Bacău). De aici a fost transferat, pentru scurt timp, la Parohia Tămășeni, iar în anul 1947 a fost numit profesor la Seminarul din Iași.

În toamna anului 1948, regimul comunist a început persecuția împotriva Bisericii Catolice. Seminarul "Sfântul Iosif" din Iași a fost închis, bunurile acestuia fiind naționalizate. Astfel, părintele Vasile a trebuit să părăsească seminarul, după ce a predat statului toate bunurile. Părintele, luând cu sine câteva lucruri din seminar, a mers la Tămășeni, în casa părintească, de unde Securitatea a încercat să-l aresteze. Datorită intervenției sătenilor, care au sărit în apărarea sa, acest lucru nu s-a întâmplat. După câteva zile de tensiuni, tânărul preot a reușit să fugă din sat, mergând la București, de unde a trimis Securității un memoriu, prin care se apăra: "În ziua de 7 septembrie 1948, (...) un individ (...) mi-a cerut să dau o declarație în scris asupra unor lucruri aflate în casa părinților mei în urma unei percheziții (...). Am declarat că cea mai mare parte din zahărul aflat, precum și una pătură albă îmi aparțin mie, iar în ce privește dicționarul român-latin, purtând ștampila Seminarului (...) am declarat că probabil a fost luat din eroare". Sfătuindu-se cu episcopul de Iași, viitorul fericit Anton Durcovici, părintele Vasile a mers la Berzunți (jud. Bacău). Aici a fost obligat de niște săteni să celebreze cununia fiului lor, dar pentru că preotul nu a vrut, din cauză că nu erau respectate legile Bisericii, a fost reclamat. Avertizat de o persoană binevoitoare, părintele a părăsit în mare grabă casa parohială, stând ascuns în mai multe locuri.

Catolicii din Berzunți aveau rude la Buruienișul de Sus (azi, filială a Parohiei Brusturoasa - jud. Bacău), iar părintele a fost adăpostit de familia Zaharia din sat. Despre viața grea pe care a dus-o, într-un bordei săpat în pământ, cât și despre moartea părintelui Vasile povestește dascălul Gheorghe Zaharia: "Vara și toamna a stat în casă dându-i-se mâncare pe o ferestruică. Pe ușă nu se putea umbla (...), existând pericolul de a fi fost descoperiți de persoane străine. Părintele ieșea numai noaptea. Când dorea ziua să stea la aer, ieșea dimineața la ora 4.00 și rămânea până seara în pâlcul de pădure din apropierea casei, petrecând în rugăciune și în citirea de cărți religioase (...). Respirând de trei ori adânc, și-a plecat puțin capul spre dreapta, dându-și sufletul. Era vineri, 26 noiembrie 1954, ora trei (...). Sărmanul preot n-a avut parte de cântări religioase, nici de glas de clopot!"

Odată cu deshumarea părintelui Vasile și aducerea sa la Tămășeni, în prezența episcopului de Iași, Mons. Iosif Păuleț, și a episcopului emerit Petru Gherghel, la 11 februarie, catolicii din Moldova au conștientizat pe deplin sacrificiile pe care înaintașii lor le-au făcut pentru a-și păstra credința, această fidelitate față de Biserică reprezentând, pentru generația actuală, un puternic impuls în trăirea și manifestarea credinței.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat