Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Pregătirea sărbătorii Paștelui, motiv de speranță pentru toți

de pr. Florin-Petru Sescu

Episcopia de Iași, prin intermediul Centrului Misionar Diecezan, propune de mai bine de opt ani credincioșilor din dieceză un proiect de solidaritate, ce își dorește să transforme postul și renunțarea, specifice acestui timp, în gesturi de adevărată prețuire pentru oamenii simpli din Kenya, Coasta de Fildeș și Panama.

Această activitate își dorește, printre altele, să pună în aplicare și îndemnurile Conciliului Vatican II cu privire la Postul Mare.

Documentul conciliar Sacrosantum Concilium, vorbind despre timpul sfânt al Postului Mare, amintește că acesta "îi pregătește pe credincioși la celebrarea misterului pascal, prin ascultarea mai frecventă a cuvântului lui Dumnezeu și prin practicarea rugăciuni" (SC 109), iar acestea sunt puse în practică, mai ales, "prin reamintirea botezului și prin pocăință". "Pocăința din timpul Postului Mare - amintește mai departe documentul - nu trebuie să fie numai internă și individuală, ci și externă și socială" (SC 110). Așadar, pregătirea pentru învierea Domnului trece prin reamintirea botezului și prin pocăință, dar nu numai la nivel intern și individual, ci și la nivel extern și social. Postul, rugăciunea și pomana trebuie să reflecte dublul sens al pocăinței noastre: împăcare cu Dumnezeu, la nivel individual, și împăcare sau solidaritate cu aproapele, la nivel social.

Implicarea aproape în unanimitate a parohiilor din Dieceza de Iași în a susține activitatea misionară și proiectele umanitare prin "Cutia Speranței" sau alte forme de solidaritate arată că poporul lui Dumnezeu, format din episcop, preoți, persoane consacrate și credincioși, tinde să trăiască nu numai individual, ci și social timpul sfânt al Postului Mare.

Cu siguranță, sunt multe alte proiecte care pot reflecta aceleași valențe ale activității "Cutia Speranței", dar, fiind vorba despre misiuni, îmi permit să vorbesc în particular despre această inițiativă, iar dumneavoastră să lărgiți valențele ei la toate activitățile de binefacere pe care le veți pune sau le puneți deja în practică în timpul Postului Mare.

Prin "Cutia Speranței", postul, ca invitație la austeritate, se transformă în belșugul unei mese atât de necesare celor săraci; "rugăciunea", ca invitație la interiorizare și dialog cu Dumnezeu, se transformă în comuniune și împărtășire cu aproapele; "pomana", ca invitație la dezlipirea de lucruri, se transformă în comuniunea de bunuri cu aproapele, cu cel mai sărac decât noi.

Învierea lui Isus Cristos rămâne motivul fundamental al speranței noastre de a învia împreună cu el. Dar, așa cum el le asumă și le transformă pe toate, așa cum el moare pentru ca noi să avem viață, așa cum el suferă pentru ca noi să ne bucurăm, tot la fel și noi suntem îndemnați să-i urmăm exemplul. Am putea să ne întrebăm: Oare nu din această capacitate de jertfire, de renunțare, de solidaritate ar trebui să-și tragă seva adevărata speranță a renașterii omului, atât din punct de vedere personal, cât și eclezial, comunitar, social? Exemplul cel mai apropiat pe care îl avem sunt părinții care se jertfesc pentru viața și binele copiilor.

Lumea va fi mai frumoasă și mai plină de bucurie în măsura în care oamenii învață să moară pentru ei înșiși din dragoste față de Dumnezeu și față de aproapele. De aceea, renunțarea noastră nu este vizibilă de multe ori în cantitatea ei, cât mai mult în efectele ei care regenerează, transformă și, în consecință, aduc speranță.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat