Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pagina familiilor -

Noi ne-am dat o șansă

pagină realizată de pr. Felician Tiba

După o ceartă serioasă cu soțul, am decis să mă separ, nu în afara casei, ci în aceeași casă, dar cu administrație separată. Mi-am luat dormitorul meu, patul meu, mâncarea mea, totul al meu, doar ca să-i dau o lecție, să înțeleagă că eu am demnitatea mea și că vreau să fiu respectată.

Treptat mi-am făcut propria viață, cu prietenii mei, cu ieșirile mele, cu viziunea mea despre viață, un soi de independență, dar sub același acoperiș. Până și bucătăria o foloseam la ore diferite, doar ca nu cumva să ne întâlnim, să dăm din nou ocazie certei, deși, trebuie să recunosc, începuse să-mi fie milă de el, pentru că, hai să fim sinceri, nici nu știa să-și pregătească de mâncare, ca să nu mai spun de ordine.

Trecuseră vreo câteva luni de când am luat această decizie și fiecare aștepta ca primul pas să-l facă celălalt. Și eu eram orgolioasă, însă el excela.

Într-o seară, venind mai devreme de la muncă, m-am apucat de gătit. Voiam să-mi pregătesc mâncare, atât pentru cină, cât și pentru a doua zi. Culmea, și el a avut același plan! Și el venise mai degrabă de la muncă, și el gândise să-și pregătească ceva pentru cină și pentru a doua zi, așa încât, iată-ne puși în fața unei alegeri: Cine să renunțe? Cine să aștepte până când celălalt să-și facă programul? Doi străini, și totuși soți!

Cu două zile înainte participasem la Calea sfintei cruci și, evident, la Liturghie. Situația pe care o trăiam, unită cu timpul liturgic pe care îl parcurgeam, fără să vreau, m-a lăsat cu un gust amar. Era Postul Mare, ne pregăteam de sărbătoarea Învierii Domnului, iar noi stăteam în casă ca doi străini, ca doi "nefamiliști", revendicându-ne care mai de care dreptatea. Ce jenant!

Mi-am venit în fire, am tras aer în piept și am decis să-l invit la dialog. După trei ore de discuții, împreună am căzut de acord cu privire la câteva aspecte clare.

Nu e obligatoriu să avem dreptate amândoi, unul trebuie să știe să lase de la el, de dragul binelui celuilalt. În caz contrar, nu vom ajunge niciodată la o înțelegere, ca între doi oameni maturi, iar pe deasupra și căsătoriți din iubire.

Trăirea separată pe care ne-o asumasem a dus la costuri enorme, deoarece am dublat totul: două dormitoare, două paturi, două rânduri de veselă, pentru că asta uitasem să spun, dar fiecare își făcea mâncare în vasele proprii, cu ingredientele proprii, cu un consum dublu de gaz, apă și energie electrică.

Nicio seară nu trebuie să ne mai prindă supărați sau separați, indiferent de intensitatea problemei; chiar dacă părea apăsător, trebuie să ne cerem scuze, astfel încât să mergem la culcare împăcați.

Expresiile "Mulțumesc" și "Te rog frumos", pe lângă sus-numitul "Iartă-mă", trebuiau să constituie începutul sau concluzia fiecărui dialog care ar fi avut loc între noi.

Am decis să reparcurgem o parte din cele auzite la pregătirea pentru căsătorie, din care uitasem aproape totul, astfel încât să reîmprospătăm între noi iubirea care ne-a unit.

Și am mai decis ceva: cel care avea să ridice tonul începând din acea zi, chiar dacă eram soți și trăiam sub același acoperiș, trebuia să vireze într-un cont special, pe care am decis să-l și facem a doua zi, o sumă de bani echivalentă cu traiul pentru o zi.

Toate acestea le-am scris pe o hârtie, le-am expus în bucătărie, iar acum, la 45 de ani de căsătorie, încă mai râdem de acea zi în care am luat aceste decizii. Ce imaturi mai eram! Sau poate a fost providențial?! Noi ne-am dat o șansă. (Cornelia)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat