Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Pietralba - Weißenstein

de pr. Iosif Dorcu

În partea italiană a Tirolului, mai exact în Dieceza de Bolzano, la o altitudine de 1.520 de metri se poate vedea unul dintre cele mai frumoase sanctuare, Pietralba - Weißenstein.

Amplasat între coline cu pajiști verzi și păduri, sanctuarul este cu adevărat un loc de liniște, de rugăciune și de încântare a sufletului. Pentru că în zonă se vorbesc curent ambele limbi, italiană și germană, și numele locului de pelerinaj este prezentat mereu bilingv. Uneori apare și a treia denumire - Baissiston -, în limba latină.

Istoria sanctuarului începe în anul 1553, când Sfânta Fecioară Maria i-a apărut unui localnic, Leonhard Weißensteiner (de unde și numele bisericii), și l-a vindecat de o boală gravă. Ca recunoștință pentru această minune, Fecioara Maria i-a cerut să construiască o bisericuță unde creștinii să se adune pentru a o cinsti și lăuda. În scurt timp, aceasta a devenit neîncăpătoare și a fost necesar un edificiu mult mai mare.

Lucrările au început în 1638, au fost finalizate în 1654, iar consacrarea bisericii a fost celebrată în 1673. Ulterior, în jurul bisericii a fost construit un imens convent în jurul anului 1722.

O altă tradiție spune că același Leonhard Weißensteiner ar fi găsit, în mod miraculos, o statuie din alabastru, cu dimensiunea de doar 16 cm, reprezentând-o pe Maica Îndurerată, Fecioara care îl ține pe Fiul său mort pe brațe. Această statuetă a rămas până azi principalul punct de atracție al sanctuarului, fiind depusă în capela originală construită de Leonhard.

Impresionează aici în mod special altarul principal, o lucrarea barocă de excepție: șase coloane de marmură cu capiteluri aurite și multe ornamente argintate. De asemenea, există aici fresce valoroase semnate de mari pictori: Adam Mölk, Matthias Pussjäger, Alfons Siber și Franz Haider.

Începând cu anul 1718, Pietralba, a fost în custodia Ordinului "Slujitorii Mariei" din Innsbruck, dar în anul 1787 împăratul Iosif al II-lea a desființat sanctuarul, iar statueta a fost transferată în localitatea vecină Laives. Biserica a fost profanată și transformată în depozit de lemne. Abia în anul 1836 a fost recuperată de către aceiași călugări, redevenind un important loc de pelerinaj și rugăciune. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial călugării austrieci au fost expulzați, fiind înlocuiți cu "Slujitorii Mariei" italieni de la Vicenza, cei care sunt și azi.

Lângă biserică se află o capelă dedicată Sfântului Pellegrino Laziosi, care este invocat în mod special pentru vindecarea de tumori, el fiind patronul celor bolnavi de cancer.

Data de 24 august 1885 a rămas o zi importantă: în prezența a 130 de preoți și a 15.000 de pelerini, episcopul de Trento, Mons. Giovanni Giacomo della Bona, a așezat în biserică o nouă statuie a Maicii Îndurerate, copie a celei vechi.

Printre pelerinii celebri se află Papa Ioan Paul I, care, pe când era arhiepiscop de Veneția, petrecea anual vacanța la Pietralba. Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a vizitat sanctuarul la data de 17 iulie 1988, zi în care i-a oferit și titlul de basilica minor, iar în anul 2003 a oferit posibilitatea obținerii indulgenței plenare tuturor pelerinilor care ajung aici.

Pornind de la sanctuar, după un parcurs de 20 de minute, se ajunge la chilia vizionarului Leonhard, unde ar fi avut loc apariția Mariei. De acolo se pot admira munții Dolomiți într-o imagine panoramică de excepție.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat