Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Vizita apostolica în Irak -

null

de pr. Cristian Diac

Sfântul Părinte Papa Francisc întreprinde o călătorie apostolică în Irak, în perioada 5-8 martie. Este primul papă care vizitează această țară, leagăn al celor mai vechi comunități creștine și pământ al patriarhului Abraham.

Bagdad, Najaf, Ur, Mosul, Qaraqosh și Erbil sunt locurile în care suveranul pontif va avea întâlniri cu autoritățile de stat, cu reprezentanții Bisericii Catolice și cu creștinii.

În prima zi este programată o vizită de curtoazie la președintele Republicii Irak, Barham Salih, întâlnirea cu autoritățile de stat și corpul diplomatic, urmată de cea cu episcopii, preoții, persoanele consacrate și seminariștii în Catedrala "Maica Mântuitorului" din Bagdad. Capitala Bagdad, situată în Câmpia Ur, este legată de memoria patriarhului Abraham, ca loc de unde a pornit misiunea sa, așa cum este descrisă în relatările biblice. Următoarea etapă va fi la Mosul, orașul în care se găsesc cei mai mulți creștini. Sfântul Părinte se va ruga pentru toate victimele violențelor comise în timpul ocupației Statului Islamic (ISIS). Numai într-o singură noapte, așa cum informează Basel Yaldo, episcop auxiliar de Bagdad, au părăsit ținutul peste 120.000 de creștini, pentru a nu fi uciși. Acest tragic eveniment se întâmpla la 6 august 2016. La 6 martie, Papa Francisc va celebra Sfânta Liturghie la Bagdad, în Catedrala caldeeană "Sfântul Iosif".

La Qaraqosh, în Câmpia Ninive, o altă stațiune din cadrul vizitei apostolice, Papa Francisc va exprima, duminică, 7 martie, solidaritatea Bisericii cu cei care sunt sensibili la suferințele celorlalți. Catedrala siro-catolică "Neprihănita Zămislire" din această localitate a fost în mare parte distrusă de Statul Islamic, fiind transformată atunci într-un poligon de tragere. Între timp, s-au făcut lucrări de restaurare și reconstrucție, iar Sfântul Părinte, în a treia zi a călătoriei apostolice, la 7 martie, va rosti în această catedrală rugăciunea Angelus (Îngerul Domnului), în prezența unor creștini discriminați în plan social, cu o rată a șomajului care cauzează emigrarea lor. La Erbil urmează să celebreze din nou Sfânta Liturghie pe Stadionul "Franso Hariri".

În Irak, Sfântul Părinte întâlnește o Biserică locală supusă în ultimii 20 de ani la numeroase prigoane, discriminări și suferințe, îndeosebi din partea Statului Islamic, așa încât, dacă în 2003 creștinii erau în număr de 1.400.000 (6% din populație), actualmente nu mai sunt nici măcar 300.000. Comunitatea creștină preponderentă este cea caldeeană catolică, vorbitoare de limbă aramaică. Vizita papei este în acest context politic un semn de trezire a speranței în îmbunătățirea condițiilor de viață a creștinilor prin respectarea echității sociale, a abolirii oricăror forme de discriminare. Ceea ce au exprimat conducătorii comunităților musulmană, yazidă și creștină în martie 2020 în declarația comună pentru angajarea în favoarea păcii trebuie să aibă continuitate.

Motoul aceste întâlnirii stă în cuvintele "Voi toți sunteți frați" (Mt 23,8). Pe imaginea logo a acestei vizite se poate vedea un porumbel cu o ramură de măslin în cioc, simbol al păcii atât de dorite într-un pământ cu o istorie milenară presărată de multe războaie și conflicte. În imagine se mai pot vedea, în culoarea albastru-deschis, reprezentate cele două mari fluvii, Tigru și Eufrat, menționate și în cartea Genezei (2,14). De altfel, paradisul pământesc, Turnul Babel, potopul lui Noe, locul unde s-a născut Abraham (Ur) sunt numai câteva din multele episoade biblice a căror geografie este teritoriul actual al statului Irak.

* * *

Populația: 39.309.783 de locuitori (în anul 2019)
Religia musulmană: 95-98% (șiiți: 64,4%; suniți: 30,9%)
Religia creștină: 1,21% (caldeeană-catolică, 67%; siro-catolică 6,5%, ortodoxă, protestantă)
Yazidism: 1,49%
Alte religii: 2%



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat