Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Anul "Familia Amoris laetitia"

Interviu cu pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei, de pr. Adrian Blăjuță

Printr-o scrisoare adresată președinților conferințelor episcopale din întreaga lume, cardinalul Kevin Farell, prefectul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, anunța în numele Sfântului Părinte Papa Francisc că "recunoscând valoarea inestimabilă a familiei ca un dar special de la Dumnezeu", se dorește promovarea unui an special dedicat familiei, care va începe în ziua de 19 martie și se va sfârși cu ocazia celei de-a zecea întâlniri mondiale a familiilor, care va avea loc la Roma, în iunie 2022. Legat de acest eveniment, dar și de situația pastorală a familiilor din Dieceza de Iași, am discutat cu pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei.

- Părinte, pentru început v-aș ruga să trasați câteva coordonate ale pastorației familiei din dieceza noastră.

Familia a fost mereu în atenția Bisericii, pentru că este voită de Dumnezeu încă din zorii creației și, ca atare, nu putea să scape grijii noastre, a celor chemați cu o chemare specială să o slujim. În dieceza noastră, cel puțin de la data înființării ei, 27 iunie 1884, atât preoții misionari, cât și cei indigeni, într-o formă sau alta, s-au preocupat într-un mod evident de binele familiei, care, de altfel, era și destinatara principală a mesajului creștin.

În mod special, familia își capătă un binemeritat loc printre prioritățile pastorale ale Bisericii începând cu Conciliul Vatican II, apoi cu teologia matrimonială dezvoltată de către Sfântul Ioan Paul al II-lea, continuată de Papa Benedict al XVI-lea și desăvârșită de Papa Francisc, prin celebrarea celor două sinoade de la Roma, dedicate familiei, care s-au concretizat odată cu publicarea exortației apostolice Amoris laetitia. În acest context și ținând cont de directivele Sinodului diecezan, din perioada 2001-2004, în dieceza noastră s-a înființat Oficiul pentru Pastorația Familiei, o entitate care se ocupă în mod strict cu pastorația familiei, oficiu care devine imediat viu și prezent în mod vizibil în viața familiilor din dieceză.

- Spuneți-ne, concret, cu ce se ocupă Oficiul pentru Pastorația Familiei?

Oficiul pentru Pastorația Familiei este "mâna lungă" a episcopului în ceea ce privește grija față de familie. În mod normal, episcopul este primul responsabil de răspândirea cuvântului lui Dumnezeu în dieceza pentru care a fost rânduit să slujească. Dar, pentru că îi este imposibil ca el să le facă pe toate, de-a lungul timpului a luat naștere ceea ce se cheamă "curia diecezană", o serie de oficii cu diverse responsabilități, care acționează în numele și cu mandat de la episcop. Printre acestea este și cel care are în vedere familia.

În mod concret, revine Oficiului pentru Pastorația Familiei să propună familiilor din dieceză, prin intermediul părinților parohi și decani, anumite proiecte, cursuri, întâlniri, conferințe, toate cu scopul de a apropia familia de idealul voit de Dumnezeu, de a o menține în unitate și iubire și mereu deschisă spre viață și comuniune.

În acest sens, începând cu luna ianuarie a fiecărui an și terminând cu luna decembrie, familiile diecezei pot participa la următoarele întâlniri: "Un weekend cu familiile în familie", "Cu familia la Emaus", "Întâlnirea cu persoanele văduve", "Întâlnirea cu familia rănită", "Săptămâna familiei", "Zilele familiei", "Duminica familiei", precum și la "Exerciții spirituale pentru familii". La rândul lor, tinerii au posibilitatea să participe la cele șaisprezece ediții anuale ale cursului pentru logodnici, care au loc în toate cele zece centre decanale ale diecezei.

- Cu 19 martie începe Anul "Familia Amoris laetitia". Ce va schimba sau ce va aduce nou pentru familiile din dieceza noastră această dorință a Papei Francisc?

În ceea ce privește documentul ca atare, exortația apostolică Amoris laetitia, dorința Sfântului Părinte este ca aceasta să ajungă în cât mai multe familii, să fie citită, aprofundată și apoi pusă în practică. În acest sens, în dieceza noastră, am avut bucuria de a organiza în anul 2016 un simpozion legat de exortația apostolică Amoris laetitia, cu toți episcopii și laicii din România, care au participat în mod activ la cele două sinoade de la Roma, dedicate familiei. Totodată, în dieceza noastră au fost răspândite până în acest moment în jur de 7.000 de exemplare, în 24 de parohii, urmând ca până în iunie 2022 să continuăm să ducem această carte și în celelalte parohii.

Dacă s-a schimbat sau dacă se schimbă ceva, aceasta se vede mai ales în atitudinea pe care Amoris laetitia ne-o indică nouă ca preoți în relația cu familia, adică o atenție mai mare, atât pentru familia frumoasă, practicantă, care trăiește din plin credința, cât și față de familiile rănite, care, cel puțin astăzi, tind să prindă contur mai mult decât cele într-o situație regulară. Sunt convins că efectele acestei exortații le vom putea vedea doar în timp.

- Cum va celebra Dieceza de Iași Anul "Familia Amoris laetitia"?

În primul rând, așa cum am mai spus, vom continua să răspândim textul propriu-zis. Apoi, prin aprofundarea lui la nivel personal, parohial, decanal și chiar diecezan, cu ocazia diferitelor întâlniri, care oricum au loc la aceste niveluri. Am convingerea că deja preoții, cunoscând textul, îl propun în diferitele lor predici și cateheze, rămânând ca noi, ca Oficiu pentru Pastorația Familiei, să completăm cu materialele care vor veni dinspre Sfântul Părinte prin intermediul Conferinței Episcopale.

Trebuie spus că deja credincioșii noștri au auzit de acest document, au auzit că în el sunt lucruri care îi privesc într-un mod cu totul și cu totul deosebit, mai ales în această zonă a familiei rănite. Sunt atâtea cazuri iregulare astăzi care așteaptă un răspuns din partea Bisericii. Va trebui să ne apropiem de ele cu milostivirea specifică lui Dumnezeu și, asemenea lui Isus, Păstorul cel bun, să le pansăm rănile, să încercăm să le vindecăm, iar, acolo unde, canonic vorbind, nu se mai poate face nimic, să încercăm să le găsim totuși un loc în Biserică, pentru că "nimeni nu poate fi condamnat pentru totdeauna, pentru că aceasta nu este logica evangheliei!" (Amoris laetitia, 297).

- Așadar, urmează un an interesant, în continuare dedicat familiei și descoperirii documentului Amoris laetitia. Dar cum îmbinăm această dorință a Papei Francisc cu o alta, prin care dedică anul liturgic în curs Sfântului Iosif, iar, la nivelul Diecezei de Iași, episcopul Iosif Păuleț l-a dedicat speranței creștine.

Este foarte simplu: Sfântul Iosif a fost omul speranței. Prin modul său de a fi, fără doar și poate, a dat speranță Familiei Sfinte de la Nazaret, i-a susținut pe Isus și pe Maria în drumul vieții lor, tocmai de aceea a și meritat titlul de patron al Bisericii Universale. Apoi, documentul Amoris laetitia este un material pe care Biserica îl pune la dispoziția familiei creștine ca un document plin de speranță. Nu întâmplător, pentru familia rănită este un adevărat balsam, pentru tineri, un adevărat ghid, iar pentru familie în general, un fel de magna carta a vieții de familie.

Cine trăiește cu adevărat credința în cuvântul lui Dumnezeu va găsi în Amoris laetitia un sprijin, de multe ori mângâietor, în Sfântul Iosif, un mijlocitor, și în speranță, o virtute de asumat.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat