Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Triplă sărbătoare la Tămășeni

de Alexandra Cojan

Cu ocazia comemorării "Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes", de joi, 11 februarie, biserica din Tămășeni a îmbrăcat haine de sărbătoare, împreună cu întreaga comunitate păstorită de pr. Paroh Laurențiu Ignat, cu participarea PS Iosif Păuleț, originar din Tămășeni, și a PS emerit Petru Gherghel, la tripla sărbătoare a comunității: hramul secundar al bisericii din Tămășeni; prezentarea monografiei satului, "Catolicii din Tămășeni - Credință și tradiție"; și reînhumarea părintelui Vasile Gabor, care a crescut pe acele meleaguri.

Sfânta Liturghie de la ora 10.00 a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, fiindu-i alături la altar PS Petru Gherghel, dar și preoți care s-au născut la Tămășeni, care au păstorit comunitatea de-a lungul timpului sau care, pur și simplu, au dorit să ia parte la această deosebită sărbătoare. În fața altarului, la acest moment solemn, era și micul sicriu cu rămășițele pământești ale părintelui Vasile Gabor. Figura lui, dar mai ales mărturia sa de viață au fost amintite în cadrul predicii de PS Iosif Păuleț, care a subliniat faptul că acesta este momentul în care părintele Vasile va fi purtat în mod demn, în sunetul clopotelor, la cimitir, el care nu a avut parte, atunci când a murit, de o înmormântare sau de un preot care să se roage pentru el. Tot la cuvântul de învățătură, PS Iosif a vorbit despre cum la Lourdes se experimentează bunătatea Sfintei Fecioare Maria, care a venit să actualizeze mesajul lui Cristos, chemarea la pocăință: Convertiți-vă și credeți în evanghelie! "Avem nevoie să facem pocăință, dar avem nevoie și să o chemăm în ajutor pe Maria, în necazurile noastre", a fost îndemnul PS Iosif.

La finalul Sfintei Liturghii a avut loc prezentarea mult așteptatei monografii a satului Tămășeni, "Catolicii din Tămășeni - Credință și tradiție", publicată la Editura "Presa Bună", despre care a vorbit pr. Alois Moraru, unul dintre cei zece autori care au lucrat la ea. Monografia a fost coordonată de pr. Fabian Doboș, din grupul realizatorilor făcând parte și specialiștii: Dănuț Doboș, Daniela Butnaru, Luminița Botoșineanu, Georgeta Căliman, Silviu Văcaru, Mihai-Cristian Amăriuței, Cătălin-George Fedor, și Iulian Ghercă. Prin grija PS Iosif Păuleț, această monografie a ajuns în fiecare familie din Tămășeni.

Un cuvânt de prețuire pentru tot ceea ce a fost și a făcut părintele Vasile Gabor a avut și PS Petru Gherghel. Amintind de martiriul Fericitului Anton Durcovici, PS Petru a subliniat importanța tuturor martirilor și mărturisitorilor care au crezut în Cristos, indiferent de riscuri și pericole, și care s-au ghidat după cuvintele "Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul!" (Ps 143,15), motoul episcopului martir Anton Durcovici.

După ce s-a cântat un recviem pentru sufletul părintelui Vasile Gabor, sicriul cu rămășițele trupești ale acestuia a fost purtat în procesiune, în sunetul clopotelor, către cimitirul din Tămășeni, unde așteaptă învierea de apoi.

La aceste momente a participat și un grup de credincioși din filiala Buruienișu de Sus a Parohiei Brusturoasa, însoțit de părintele paroh Florin Jitaru. În comunitatea din Buruienișu de Sus, părintele Gabor a fost îngrijit de familia Zaharia și un grup de credincioși în cei 5 ani și 6 luni în care a stat ascuns într-un bordei săpat în pământ, fiind persecutat de Securitate, murind și fiind îngropat în taină în locul pe care s-a ridicat ulterior sacristia bisericii din localitate. De aici, rămășițele părintelui Gabor au fost aduse la Tămășeni, comunitatea în care a crescut.

Sărbătoarea a continuat cu Sfânta Liturghie de la ora 17.00, prezidată tot de PS Iosif Păuleț, de această dată pentru a marca hramul secundar al bisericii, "Sfânta Fecioară Maria de la Lourdes", celebrare la care au participat numeroși preoți, dar și credincioși.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Iosif Antili, vicar episcopal și profesor de Sfânta Scriptură la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, care a subliniat încă de la început că apariția Mariei la Lourdes a fost un semn din cer, un mesaj la convertire și la bucurie. Apoi, pornind de la lecturile zilei, părintele Antili s-a oprit la trei puncte: "fiecare om este o idee, un gând al lui Dumnezeu"; "Maria învață lecția recunoștinței"; "legătura dintre maternitatea lui Dumnezeu și maternitatea Mariei". Părintele Iosif a încheiat predica sa cu o imagine dragă celor din Tămășeni, fântâna cu pari, un simbol al satului, făcând legătura cu Maria, care este un izvor curat și viu.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Laurențiu Ignat a ținut să mulțumească tuturor celor care au ajutat la organizarea acestor evenimente, subliniind încă o dată că monografia recent apărută este ca o carte de vizită pentru fiecare credincios din Tămășeni.

Celebrarea s-a încheiat cu tradiționala procesiune cu statuia Sfintei Fecioare Maria, în jurul bisericii, în cântări și rugăciune - anul acesta prin vânt și printre fulgii de zăpadă - ca o jertfă oferită Domnului pentru toate harurile primite în această zi.

Cântările la ambele Liturghii au fost susținute de corul parohiei, impecabil pregătit, care a înfrumusețat celebrările, întărind rugăciunea celor prezenți.

Momentele de sărbătoare din această zi specială de la Tămășeni au fost transmise de ERCIS Media în direct pe canalele Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Astfel, au putut fi în comuniune cu cei din Tămășeni mii de persoane din întreaga dieceză, precum și cei plecați în străinătate sau aflați în alte colțuri ale țării.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat