Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri • Stiri • Stiri -

Știri externe

Impunerea cenușii
"După ce s-a rostit rugăciunea de binecuvântare a cenușii și după ce s-a stropit cu apă sfințită, fără a spune nimic, preotul, îndreptat spre cei prezenți, spune o singură dată pentru toți formula ca în Liturghierul Roman: «Convertiți-vă și credeți în evanghelie» sau: «Amintește-ți, omule, că ești pământ și în pământ te vei întoarce». După aceea, preotul își dezinfectează mâinile și ia masca de protecție a nasului și gurii, apoi impune cenușa celor care se apropie de el sau, dacă este oportun, el însuși se apropie de cei care stau în picioare la locul lor. Preotul ia cenușa și o lasă să cadă pe capul fiecăruia, fără a spune nimic", precizează nota Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, pentru celebrările din Miercurea Cenușii, care anul acesta va fi pe 17 februarie.

Canon modificat
Cu motu proprio "Spiritus Domini", emis pe 11 ianuarie, Sfântul Părinte a schimbat canonul 230 § 1 din Codul de drept canonic, pentru a permite femeilor să slujească în pozițiile de lector și acolit: "Laicii, care au vârsta și calitățile stabilite prin decret de Conferința Episcopală, pot să fie admiși în mod stabil, prin ritul liturgic stabilit, la slujirile de lectori și de acoliți; totuși acordarea acestor slujiri nu le dă dreptul de a fi întreținuți sau remunerați de Biserică". În versiunea precedentă, canonul spunea "bărbați laici", în loc de "laici". Nu este vorba de vreo hirotonire a femeilor în vederea preoției.

Copilăria misionară
În solemnitatea Epifania Domnului a fost marcată la nivel mondial Ziua Copilăriei Misionare. "Fiecare copil este asemenea unui instrument muzical foarte prețios, o piesă unică și care se armonizează cu celelalte instrumente din orchestră pentru a interpreta la unison o splendidă armonie", a explicat pr. Valerio Bersano, secretar la nivel național al Fundației "Missio Ragazzi" din cadrul Conferinței Episcopilor din Italia, vorbind despre tema din acest an a Zilei Misionare a Copiilor: "Să orchestrăm fraternitatea". Dedicată copiilor și adolescenților cu vârste între 6 și 14 ani, această zi a fost instituită de Papa Pius al XII-lea în 1950 și este promovată de Opera Misionară Pontificală a Copilăriei Misionare, înființată în 1843.

2.600 de zâmbete
"Fă un copil să zâmbească, oferă un cadou de Crăciun" a fost numele unui proiect umanitar destinat copiilor din Maikona - Kenya și din Djebonoua - Coasta de Fildeș, organizat de Episcopia Romano-Catolică de Iași prin intermediul Centrului Misionar Diecezan, în perioada Adventului și a Crăciunului 2020. Generozitatea oamenilor din Dieceza de Iași și a binefăcătorilor din țară și din străinătate, în perioada Crăciunului, a adus bucurie pe chipul a peste 2.600 de copii din aceste țări de misiune.

Centenar cu Isus
"În momentul în care nori întunecați se adună deasupra patriei și Bisericii noastre, strigăm asemenea ucenicilor tăi surprinși de furtună pe mare: «Doamne, mântuiește-ne, că pierim!»". Cu această invocație, la 27 iulie 1920, Conferința Episcopală Poloneză a implorat ajutorul lui Dumnezeu în contextul înaintării Armatei Roșii, consacrând țara Preasfintei Inimi a lui Isus. În luna următoare, armata poloneză a reușit să învingă forțele armate rusești, în ciuda diferenței numerice, obținând o victorie militară, la 16 august 1920, cunoscută ca "Miracolul de pe Vistula". Celebrările centenare au început la 10 ianuarie în Bazilica "Preasfânta Inimă a lui Isus" din Cracovia și se vor încheia pe 11 iunie, cu un nou act de consacrare a Poloniei Preasfintei Inimi a lui Isus.

Răpit și eliberat
Mons. Chikwe, episcop auxiliar de Owerri, în vârstă de 53 de ani, a fost răpit de bărbați înarmați neidentificați în seara zilei de duminică, 27 decembrie 2020, în Owerri, capitala statului nigerian Imo. El și șoferul său, Ndubuisi Robert, au fost eliberați de răpitorii lor "nevătămați și fără răscumpărare", potrivit unei postări din 1 ianuarie a Arhidiecezei de Owerri. Chikwe a fost hirotonit preot la 6 iulie 1996, în Nigeria, după care și-a finalizat masteratul în administrație educațională la Universitatea Loyola Marymount din Los Angeles și doctoratul în educație la UCLA. A fost consacrat episcop auxiliar la 12 decembrie 2019.

Catedrală cu energie solară
Catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Jakarta va fi prima biserică din Indonezia care va folosi energia solară pentru a acoperi necesarul de energie electrică. Potrivit părintelui iezuit Albertus Hartoko, din cadrul parohiei catedralei din Jakarta, instalarea panourilor solare pe acoperișul bisericii reprezintă și un răspuns la îndemnul formulat de Papa Francisc în enciclica Laudato si', din 2015, referitor la o acțiune rapidă în vederea protejării mediului și a combaterii schimbărilor climatice. Folosind energia solară, "va contribui și va participa activ la promovarea și utilizarea energiei low cost". Prin producerea a 238 de kilowați, va economisi până la 30% din facturile de energie electrică, a observat Jaya Suprana, fondatorul Muzeului Indonezian al Recordurilor.

Cruce misionară
Apropierea de oameni și a fi mereu milostiv sunt cuvintele cheie cu care va pleca în misiune în Honduras pr. Marius-Petru Bîlha, OFMConv. A primit aceste cuvinte, binecuvântarea și mandatul misionar de la Papa Francisc, cu care pr. Marius s-a întâlnit în după-amiaza zilei de 9 ianuarie, într-o vizită privată la Casa "Sfânta Marta". Când va fi posibil, pr. Marius va pleca în misiune în Honduras pentru a colabora cu frații din Custodia provincială "Sfânta Maria, Maica Milostivirii" din America Centrală.

Pentru vaccinare
Exprimându-se cu privire la importanța vaccinării, ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, a afirmat: "Consider, ca și Sfântul Părinte Papa Francisc, că a ne vaccina reprezintă un gest etic important, întrucât ne ferim atât pe noi, cât și pe cei cu care intrăm în contact de infectarea cu Covid-19. În plus, vaccinându-ne, contribuim la stingerea pandemiei, la reluarea activității profesionale și, implicit, la revenirea la o viață normală. De aceea, eu m-am înscris pe lista persoanelor care doresc să se vaccineze". Congregația pentru Doctrina Credinței a precizat într-un document că "vaccinarea nu este, prin lege, o obligație morală și că, de aceea, trebuie să fie voluntară. În orice caz, din punct de vedere etic, moralitatea vaccinării depinde nu numai de obligația protejării propriei sănătăți, ci și de aceea a urmăririi binelui comun".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat