Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Ridică-te! Dorința

de pr. Felix Roca

Începem să facem primii pași pe drumul pe care ni l-am propus pentru această pagină în anul în curs.

Pornind de la îndemnul din titlu, "Ridică-te!", vom împărtăși câteva reflecții care să devină ajutor pentru ca tu să înaintezi pe drumul vieții și să trăiești tot mai intens bucuria credinței, să te ridici mereu spre idealuri mai înalte, să înaintezi dincolo de liniile de sosire, să îți îndrepți privirea spre orizonturi noi, să continui cu încredere drumul vieții tale... În cuvinte mai puține, să îți trăiești tinerețea așa cum dorește Cristos de la tine.

Unul dintre multele reproșuri care se aduc generației de tineri din aceste timpuri este acela că este lipsită de dorință, de atracția față de idealuri înalte. Nu știu cât este de adevărat acest lucru, însă este foarte adevărat că aspectul dorinței joacă un rol esențial în creșterea umană și spirituală. La fel de adevărat este și faptul că avem o concepție greșită despre dorință. Aceasta ne duce cu gândul la descătușarea iresponsabilă a instinctelor; este considerată ca o forță rea care, dacă nu este domolită, ne poate duce unde nu dorim; este percepută ca fiind irațională. Dorința mai este considerată ca fiind ceva care face referire la trecut, în sensul că scoate la iveală ocazii pierdute, trăiri neîmplinite, regrete amare care caută un soi de îndestulare.

Atunci, ce este dorința și care este rolul ei în viața noastră? Dorința este disponibilitatea de a canaliza toate energiile noastre spre ceva pe care îl considerăm fundamental pentru noi. Nu este un impuls orb, ci o înclinație semnificativă spre ceva care este important în sine și valoros pentru noi. Specialiștii consideră că sunt trei feluri de dorință. Există un nivel de bază, ca tendință spre un bun de consumat (o mâncare bună, o muzică frumoasă, un film deosebit etc.). Apoi, este căutarea unui bine care nu este încă prezent în totalitate în propria viață (dorința de fericire, de a termina studiile, de a avea un loc bun de muncă etc.). În al treilea rând, este vorba de dorința ca răspuns la ceva fundamental care există deja în propria viață (dorința de a fi un soț / o soție și un părinte bun, de a fi un preot fidel, de a fi un medic competent etc.).

Așadar, dorința este o caracteristică nobilă a omului, ce îl orientează spre viitor în căutarea unui bine care să devină prezent în propria viață. Iată de ce dorința este atât de importantă în creșterea umană și spirituală! Prin întrebarea pe care o adresează celor doi ucenici: "Ce căutați?" (In 1,38), Isus îi ajută, de fapt, să facă ordine în propria inimă, să conștientizeze dorințele lor înainte de a începe să îl urmeze. Chiar și înainte de a face o minune, Isus face trimitere la dorință, ca de exemplu în cazul paraliticului de la piscina Betesda: "Vrei să te faci sănătos?" (In 5,6). Punând aceste întrebări, Cristos invită la a recunoaște dorințele importante din propria viață.

Iată de ce nu există un progres spiritual fără dorințe nobile, idealuri înalte, țeluri alese! Tinerețea adevărată nu poate să nu fie caracterizată de aceste dorințe care dau sens vieții, care devin "făuritoare" ale viitorului, înnobilând prezentul. În acest sens, un tânăr sau o tânără care nu țintește mai sus, care nu este animat de dorințe semnificative și nu face efort pentru a le urma devine, într-adevăr, o persoană îmbătrânită înainte de vreme, care se oprește la un orizont foarte limitat în care se manifestă cu ușurință golul interior și tristețea. În schimb, tânărul care se lasă atras de dorințe mărețe se ridică deasupra banalității pentru a se îndrepta spre cel care dăruiește sens oricărei căutări și oricărei dorințe: Dumnezeu.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat