Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pagina familiilor -

Tu ești bogăția mea!

pagină realizată de pr. Felician Tiba

Zilele trecute mă uitam cu jind în curtea vecinei unde, în ultimii ani, a apărut o casă frumoasă, o curte superbă, cu un gazon verde crud, tuns proaspăt, cu un leagăn, cu tuia și cu mulți trandafiri pe marginea gardului. Cine știe ce o mai avea și în casă, că nu mă invită!

Cum nu mi-aș dori și eu o astfel de casă, cu o astfel de curte?! Dar eu trebuie să mă limitez la o casă mică, și aceea bătrânească, având pridvor, cu noroi de la poartă până la intrare, cu o curte, la fel, plină de noroi, cu lemne pe care trebuie să le tai pentru a face căldură iarna, cu animale care să-mi asigure hrana de zi cu zi, cu nutreț pentru ele, ce să mai, o mizerie continuă! Cum să nu râvnești casa aproapelui când e atât de frumoasă față de a ta?! Dar, până să o râvnesc, am găsit "țapul ispășitor".

Într-o seară, după întoarcerea soțului de la serviciu, după ce l-am lăsat să mănânce, l-am luat, l-am dus la gardul dinspre vecina și, după ce i-am arătat toate acele elemente frumoase, i-am reproșat că nu e în stare să facă și el ceva frumos și că se complace în noroiul în care ne aflam. Trebuie să spun că el lucra pe șantier, în timp ce vecinul cu vecina erau amândoi oameni de afaceri, iar eu casnică.

După ce m-a ascultat cu atenție și după ce a privit la rândul său către dotările din curtea vecinei, s-a uitat cu o privire pătrunzătoare și mi-a spus: "Tu nu înțelegi! Fericirea nu vine din ceea ce ai, ci din ceea ce ești. Și dacă aveam și noi ceea ce au vecinii, la ce ne-ar fi folosit? Ei își permit toate acestea, pentru că are cine să le îngrijească, pentru că nu prea stau acasă, nu prea se întâlnesc, decât seara târziu, și din câte vezi nici nu prea au timp să comunice cu vecinii. Cu noi nu au vorbit niciodată de când au înălțat acest gard.

Ca să avem o curte frumoasă cu gazon, va trebui să renunțăm la animale. Și dacă renunțăm la animale, nu mai avem hrană biologică, va trebui să cumpărăm de la magazin. Totul va trebui să cumpărăm de la magazin, dar în acest caz nu ne vor mai ajunge banii și pentru nevoile celor cinci copii pe care îi avem. Un leagăn pentru copii nu neg că nu mi-aș dori, dar cu ce să-l cumpărăm? Și apoi, legat de noroi, ai dreptate, poate ar trebui măcar să pietruim această curte.

Până la urmă, așa cum muncește vecinul, muncesc și eu sau așa cum muncește vecina muncești și tu, doar că muncile noastre diferă. Cu ceea ce câștigă ei pot să-și permită ceea ce au și cu ceea ce câștigăm noi, abia dacă putem să ne permitem strictul necesar. În plus, noi avem și cinci copii de crescut... Și apoi, draga mea, eu te am pe tine și, dacă te am pe tine, sunt bogat! Nu mai am nevoie de nimic!

Îți amintești că înainte de a ne căsători, când discutam despre viitoarea noastră viață de familie, ți-am spus că nu mă pricep la prea multe, că sunt un om simplu, un șantierist, dar că de dragul tău și apoi al copiilor noștri voi munci cât voi putea ca să asigur strictul necesar. Tu și copiii noștri mă motivați să mă trezesc în fiecare dimineață să merg la muncă. Nu știu dacă gazonul poate să ne facă mai fericiți, dar tu pe mine mă faci fericit. Tu mă motivezi, îmi dai curaj și, crede-mă, abia aștept să ajung seara acasă să te revăd, să-i întâlnesc pe copii, să mă joc cu ei, să ne rugăm împreună așa cum știi, înainte și după masă, dar și înainte de culcare. Tu ești bogăția mea, verdele gazonului, balansul leagănului și mirosul plăcut al trandafirilor! Dacă te am pe tine, crede-mă, am totul, îl am și pe Dumnezeu care mă iubește prin tine. Ce să-mi doresc mai mult?!" (Clementina)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat