Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Mátraverebély-Szentkút

de pr. Iosif Dorcu

Pe autostrada de la Budapesta spre Satu Mare, dacă la intersecția Hatvan se virează spre nord, la doar 45 de km se ajunge la sanctuarul foarte popular și cu o istorie de peste nouă secole, Mátraverebély-Szentkút.

Situat între coline împădurite, într-un peisaj superb, într-o liniște totală, nu departe de granița cu Slovacia, pelerinul găsește aici un loc minunat de rugăciune și reculegere. Se povestește că, în anul 1091, sfântul rege Ladislau, ajungând în aceste ținuturi, era în mare pericol de a cădea într-o prăpastie, dar a reușit să se salveze într-un mod miraculos.

Prima minune amintită aici s-a petrecut în secolul al XII-lea, când Sfânta Fecioară Maria cu Pruncul în brațe a apărut unui păstor din Verebély care era mut. Ea i-a poruncit să sape puțin în pământ, de unde va izvorî apă, apoi să bea din aceasta. Tânărul a făcut întocmai, și imediat a început să vorbească.

În anul 1210, deoarece aici, la izvorul miraculos, venea un mare număr de pelerini, a fost construită o primă capelă care, în anul 1258, primește privilegiul de a oferi pelerinilor indulgență plenară. În anul 1400, sanctuarul era deja una dintre cele mai mari destinații de pelerinaj din Europa. Papa Clement al XI-lea, în anul 1700, a cerut o examinare amănunțită a tuturor miracolelor de la Mátraverebély-Szentkút, și toate au fost recunoscute ca autentice. Imediat după aceea, în anul 1705, s-a construit prima biserică de piatră, însă finalizarea bisericii, așa cum este astăzi, s-a realizat în perioada 1758-1763, la inițiativa unui preot eremit, Ádám Antal Bellágh, ca semn de recunoștință pentru vindecarea unui mare om politic, János Almásy.

În peșterile acestor coline din jurul sanctuarului au trăit mulți eremiți, ultimul fiind Jozafát Dobát, care a murit în anul 1767 și este înmormântat în bazilică.

Mult timp sanctuarul a fost în grija călugărilor cistercieni, dar în secolul al XIX-lea a fost preluat de către franciscanii minori.

Din cauza reformelor religioase înfăptuite de împăratul Iosif al II-lea (1741-1790) pelerinajele au scăzut oarecum în importanță, dar după anul 1920 se observă o nouă înflorire.

În anul 1950, comuniștii i-au alungat pe franciscani și au confiscat mănăstirea, transformând-o în cămin pentru vârstnici.

După 1989, călugării revin și dezvoltă progresiv tradiția pelerinajelor. În anul 2006, cardinalul Péter Erdő, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, a declarat biserica de la Mátraverebély-Szentkút sanctuar național, iar sărbătoarea oficială este în duminica mai apropiată de data de 15 august. Din anul 2016, sanctuarul este afiliat Bazilicii "Santa Maria Maggiore" din Roma. Anual cam 200.000 de pelerini vizitează sanctuarul.

Atracția principală o constituie, desigur, statuia Maicii Domnului cu Pruncul în brațe. În mâna stângă Fecioara Maria are un sceptru. În anul 2014, statuia Mariei cu Pruncul a fost transferată, pentru șase luni, în Bazilica "Sfântul Ștefan" din Budapesta.

În partea stângă a intrării în biserică se află izvorul cu apă tămăduitoare, iar pentru marile celebrări, pe un teren plan în fața sanctuarului, s-a amenajat un altar exterior, împodobit cu multe mozaicuri realizate de teologul iezuit Marko Ivan Rupnik. Se pot vedea diverse mistere din viața Mariei, dar în imaginea centrală este reprezentată admirabil încoronarea ei ca regină.

În anul 1970, Papa Paul al VI-lea a oferit sanctuarului titlul de basilica minor.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat