Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Lucrători pastorali uciși în anul 2020

prelucrare după Agenția Fides

În anul 2020, conform informațiilor adunate de Agenția Fides, au fost uciși în lume 20 de misionari: 8 preoți, 1 călugăr, 3 călugărițe, 2 seminariști și 6 laici.

Conform repartiției continentale, anul acesta numărul cel mai ridicat se înregistrează din nou în America (8), unde au fost uciși 5 preoți și 3 laici. Urmează Africa (7), unde au fost uciși 1 preot, 3 călugărițe, 1 seminarist și 2 laici. În Asia au fost uciși 1 preot, 1 seminarist și 1 laic. În Europa, 1 preot și 1 călugăr.

Și în 2020, mulți lucrători pastorali au fost uciși în timpul tentativelor de răpire sau de furt, săvârșite cu ferocitate, au fost obiect de sechestrare, au fost implicați în împușcături sau acte de violență în contextele în care lucrau, marcate de sărăcie economică și culturală, degradare morală și ambientală, unde violența și samavolnicia sunt reguli de comportament, în totală lipsă de respect față de viață și față de orice drept uman. Niciunul dintre ei n-a făcut întreprinderi sau acțiuni eclatante, ci pur și simplu a împărtășit aceeași viață zilnică a celei mai mari părți a populației, ducând mărturia sa evanghelică drept semn de speranță creștină. Poate fi amintit aici cazul seminaristului nigerian Michael Nnadi care, conform mărturiei asasinului său, continua să predice evanghelia lui Cristos răpitorilor săi.

La lista redactată anual de Fides trebuie adăugată o alta, mult mai lungă, care cuprinde lucrători pastorali sau simpli catolici agresați, bătuți, tâlhăriți, amenințați, sechestrați, uciși, precum și cea a structurilor catolice în slujba întregii populații, asaltate, vandalizate sau prădate. Multe dintre aceste evenimente probabil nu se vor afla niciodată, însă este sigur că în orice colț al planetei astăzi încă mulți suferă și plătesc cu viața credința lor în Isus Cristos.

Pentru anul 2020, biciuit de pandemia de Coronavirus, nu putem uita că "printre membrele sângerânde ale trupului lui Cristos" trebuie numărați sutele de preoți și de călugărițe, capelani de spitale, lucrători pastorali din lumea sanitară, precum și episcopi, care au decedat în timpul slujirii lor, dedicându-se pentru a-i ajuta pe cei care au fost loviți de această boală în locurile de îngrijire sau refuzând să reducă activitatea lor obișnuită. Preoții sunt a doua categorie după medicii care au plătit mai mult în Europa tributul vieții lor COVID-ului. Conform unui raport parțial al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa, de la sfârșitul lui februarie până la începutul lunii septembrie au murit pe continent din cauza COVID-ului cel puțin 400 de preoți. Între aceștia nu sunt puțini misionarii și misionarele care, după ce au trăit ani lungi în țări de misiune vestind evanghelia lui Isus Cristos, au murit loviți de virusul care a înfrânt fizicul lor, consumat de o viață petrecută în mare parte printre privațiunile și dificultățile din misiuni.

Referindu-se la această situație de permanentă persecuție în Biserică și la mulții creștini care îl mărturisesc pe Cristos expunându-și viața, Papa Francisc a spus, la audiență generală din 29 aprilie 2020, că "există mulți creștini care îndură persecuții în diferite zone ale lumii și trebuie să sperăm și să ne rugăm ca suferința lor să fie oprită cât mai curând. Sunt atâția: martirii de astăzi sunt mai mulți decât martirii din primele secole. Să exprimăm acestor frați și surori apropierea noastră: suntem un singur trup și acești creștini sunt membre sângerânde ale trupului lui Cristos care este Biserica".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat