Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Intentia de rugaciune pentru luna februarie -

Violența asupra femeilor

de Andruța Bocîncă

Deși facem parte dintr-o societate preocupată de progres, în care diferențele de gen s-au estompat, violența asupra femeii reprezintă încă o problemă foarte serioasă. Despre acest fenomen nu există suficiente informații, multe cazuri nefiind raportate din cauza rușinii, a presiunii exercitate din partea agresorului sau a persoanelor apropiate victimelor.

Conform ultimelor cercetări, această formă de violență rămâne cel mai răspândit mod de încălcare a drepturilor omului. Poate avea loc acasă, pe stradă, la școală, la locul de muncă, în tabere de refugiați, în spitale. În măsură mai mare sau mai mică, există în toate țările din lume, indiferent de etnie, rasă, vârstă, mediu de proveniență, venit economic sau nivel de educație, iar în contextul actualei pandemii, violența domestică se pare că s-a intensificat.

Implicarea unor instituții și organizații din domeniul apărării drepturilor omului în prevenirea și combaterea acestui fenomen este semnificativ. În anul 2000, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat în mod oficial ziua de 25 noiembrie drept Zi Internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor. Astfel, în fiecare an, cu această ocazie sunt organizate activități menite să trezească în conștiința publică atenția față de această problemă. Pe parcursul anilor, pe lângă campaniile care vin în sprijinul femeilor abuzate, societatea a luat atitudine prin adoptarea unor legi favorabile lor și prin înființarea unor centre de primire. Aici, ele pot beneficia de sprijin, îndrumare, găzduire.

Violența asupra femeilor are numeroase efecte negative, grave, atât pe termen lung, cât și pe termen scurt, fiindu-le afectată starea de sănătate fizică, mintală, viața de familie, profesională și economică. De aceea, comunitatea are un rol fundamental prin implicarea membrilor săi: avocatul care o apără în instanță, asistentul social și psihologul care îi oferă consiliere, medicul care îi îngrijește rănile trupești, preotul care îi îngrijește rănile sufletești.

Este necesar a înțelege și a aprecia adevărata valoare a femeii, minunata creație a lui Dumnezeu, chemată la înfăptuiri mărețe. De aceea, să ne rugăm pentru femeile care sunt victime ale violenței, ca să fie protejate de societate, iar suferințele lor să fie luate în considerare și ascultate.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat