Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Împreuna pe calea sperantei -

Speranța - cuvânt balsamic și arma învingătorului

de prof. dr. Alois Gherguț

Trăim vremuri cu multe îndemnuri la speranță și optimism privind revenirea la normalitatea cu care am fost obișnuiți în decursul vieții.

Sentimentul că ceva sau cineva ne va readuce pe orbita existențială de altădată ne motivează să privim viitorul cu mai multă încredere. Așa găsim zi de zi resurse interioare să învingem gândurile negative, suferințele și nemulțumirile noastre, mesajele alarmiste sau apocaliptice care ne perturbă liniștea cotidiană.

Speranța este, poate, unica trăire care, odată ce se instalează în sufletul omului, se permanentizează. Cu alte cuvinte, omul caută, dorește lucruri bune pentru el, râvnește permanent la ceva pierdut odinioară, dar recuperabil în viitor. Rațiunea sa nu poate accepta realitatea cotidiană dureroasă și plină de disconfort; își asumă o altă realitate, transpusă în viitor și centrată pe ideea de bine. Această anticipare sau asumare o numim speranță și poate fi pusă în relație cu acea rămășiță din ființa umană care amintește de izgonirea sa din grădina Edenului, de paradisul pierdut. Speranța este dovada că omul, creatură rebelă, își recunoaște limitele și aspiră la reîntâlnirea cu Creatorul. Speranța sau... Râvna omului după liniștea sufletului, după fericire! Și cum fericirea adevărată nu ne este accesibilă pe pământ, atunci ne-am creat o cale spre fericire în mintea noastră, așteptându-ne ca în viitor această fericire să se concretizeze în realitate. Altfel spus, speranța este un soi de recurs la împlinirea fericirii dorite de om în sufletul său.

Speranța - un cuvânt rostit zilnic de fiecare dintre noi. Dacă ar fi să facem un inventar al cuvintelor pe care le rostim zilnic, am descoperi că speranța este pe primele locuri. Ea reflectă anticiparea unui moment sau eveniment bun, dorit, invocat, promis sau revelat; este o așteptare cu final favorabil. Reprezintă un ideal urmărit, fără absolut nicio excepție, de fiecare persoană în parte, fie începând cu cel mai înverșunat pesimist până la optimistul cel mai pur, fie începând cu omul cel mai simplu până la cel mai învățat dintre filozofi. Speranța se află în opoziție cu disperarea. Acolo unde se sfârșește speranța, începe disperarea. Creștinismul de rit latin folosește mai des cuvântul speranță, cel de rit oriental numește speranța nădejde; alături de credință și dragoste, speranța sau nădejdea completează un trio fundamental al virtuților creștine.

Speranța este un cuvânt cu valențe terapeutice, un cuvânt care întărește curajul, voința, motivația pentru viață. Ce fac cei mai mulți bolnavi pe patul de suferință? Ce fac cei care rătăcesc pe ape, în noapte sau în locuri necunoscute și nu găsesc un reper? Ce face părintele atunci când copilul, plecat de mult prin lume, nu-i mai calcă pragul cu anii? Ce face copilul când se simte abandonat sau lipsit de sprijinul familiei? Ce face omul când grijile îl copleșesc? Răspunsul la toate aceste întrebări este unul singur: speră! De fapt, în toată existența sa, omul învață și exersează conjugarea verbului a spera. În pântecul mamei copilul speră să vadă lumina soarelui. În copilărie fiecare a sperat să ajungă cineva. În tinerețe mulți speră să fie cât mai bogați, să trăiască ani mulți și fericiți. La maturitate, speranța este îndreptată înspre binele și viitorul copiilor, înspre prosperitate, sănătate și belșug. La bătrânețe începem să nădăjduim... Fericiți cei cărora le mai rămâne timp să nădăjduiască!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat