Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Postul - har sau greutate?

de sr. Gabriela Lungu, FCJ

Cred că timpurile pe care le trăim sunt deja vremuri grele, așa că îmi doresc să avem un post blând. De cele mai multe ori ne gândim la Postul Mare ca la un timp de penitență și, fără să vrem, poate apărea o senzație de greutate. Și este firesc să simțim asta, pentru că de multe ori ne gândim mai mult la sacrificii decât la harul care ne este dat.

Ceea ce poate ajuta senzația de greutate este să ne gândim cu recunoștință în fiecare zi a Postului Mare că Domnul moare și pătimește pentru noi. Și să cerem acest har: "Mulțumesc pentru că tu îți dai viața pentru mine pentru ca eu să învăț să sufăr cu tine și să trăiesc învierea împreună cu tine".

Haideți să ne uităm în acest an la post, la pomană și la rugăciune - stâlpii apropierii de Domnul - mai mult ca la oportunitatea harului și mai puțin ca la sacrificii. Desigur, nimic nu putem realiza fără un mic efort. Rugăciunea să o facem mai caldă, mai iubitoare. Să luăm o rugăciune și să o adâncim, chiar dacă o știm pe dinafară, de exemplu: "Sufletul lui Cristos sfințește-mă". Putem lua în fiecare zi câte un rând din această rugăciune, fiind atenți îndeosebi la propoziția care se lipește mai mult de inima noastră: "Patima lui Cristos, întărește-mă!" sau "În rănile tale ascunde-mă!" sau "Nu mă lăsa să mă despart de tine" și să vedem apoi care este propoziția în care ne unim cu adevărat cu Domnul în patima sa. Și, bineînțeles, să nu uităm că putem săruta cu căldură, în mintea și în inima noastră, mâinile, picioarele și coasta lui Isus în orice moment din zi și din noapte.

Postul să-l facem mai practic, în sensul de eliberare, ca să creștem în libertate interioară. Ce vreau să spun? Tuturor ni se întâmplă să mai primim o privire disprețuitoare, să ne mai certe cineva, unul să nu ne vorbească deloc sau altul chiar în doi peri, iar acest lucru poate fi jenant sau supărător. Și apoi rămânem într-o stare proastă sau de apăsare pentru mai mult timp. Să spunem ca un exercițiu de eliberare: "Bine ai venit frustrare, supărare, iritare! Cum ai apărut? Ce vrei să-mi spui? Ce trebuie să înțeleg?" Apoi putem spune: "Aleg și decid în mod conștient să rămân liniștit și nu într-o stare de apăsare!" Și ne gândim că această decizie conștientă ne ajută să participăm la suferința lui Isus, în mod gratuit. Desigur, s-ar putea să nu ne iasă de prima dată, iar noi să resimțim mai departe apăsarea. Și asta cere efort.

Pentru a trăi pomana, ne putem lăsa călăuziți de cuvintele Papei Francisc: "Pur și simplu există două tipuri de persoane: cele care iau asupra lor durerea și cele care trec la distanță; cele care se apleacă recunoscându-l pe omul căzut și cele care-și abat privirea și grăbesc pasul (...). Ne vom apleca pentru a atinge și a îngriji rănile celorlalți? Ne vom apleca pentru a ne lua pe umeri unii pe alții?" (Fratelli tutti, 70).

Ceea ce fiecare dintre noi avem nevoie să învățăm, nu numai în Postul Mare, este că, unindu-ne cu suferințele lui Cristos, ne vom da seama în rugăciune că și el suferă cu noi și ne așteaptă în lumina învierii.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat