Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

PS Florentin Crihălmeanu a pășit în casa Tatălui

de pr. Adrian Blăjuță

Aflându-se la mănăstirea Congregației "Surorile Maicii Domnului" din Cluj-Napoca, PS Florentin Crihălmeanu, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, a trecut la Domnul marți, 12 ianuarie, la ora 15.20. Avea 61 de ani.

Pentru Biserica Catolică din România, în mod special pentru Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, al cărei păstor a fost timp de aproape 19 ani, vestea fulgerătoare că episcopul Florentin a trecut la Domnul a adus multă tristețe. PS Florentin fusese infectat cu COVID-19 și se apropia de sfârșitul perioadei de carantinare, însă o criză acută cardio-respiratorie i-a fost fatală.

Preoții, persoanele consacrate și toți credincioșii Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, precum și din întreaga Biserică Catolică din România, au resimțit această plecare ca pe o imensă pierdere, dar, cu credință în Isus Cristos cel înviat, au trăit această încercare dureroasă în lumina credinței și a învierii.

PS Petru Gherghel, episcop emerit, a celebrat în seara zilei de miercuri, 13 ianuarie, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, o Sfântă Liturghie cu recviem pentru PS Florentin Crihălmeanu, la celebrare alăturându-se pr. Egidiu Condac, vicar general al Episcopiei de Iași, și preoți de la episcopie, printre care pr. Cristian Diac, care a rostit cuvântul de învățătură. Au fost prezente persoane consacrate și mai mulți credincioși. Cântarea, specifică Liturghiei funebre, a fost susținută de corul tinerilor catedralei, "Juvenes Ecclesiae", dirijat de Maximilian Husaru și acompaniat la orgă de Octavian Bișoc. La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Petru a rostit câteva cuvinte despre PS Florentin, spunând că "suntem triști, dar și bucuroși", "l-am pierdut, dar l-am câștigat pentru vecie", motivând că "ne-a părăsit un prieten, dar noi știm că acest prieten nu se desparte de noi niciodată și că e la Domnul, și ne mângâiem știind că mijlocește pentru noi, pentru ca și noi să mergem pe drumul iubirii, așa cum a mers el".

Trupul neînsuflețit al episcopului Florentin a fost depus vineri, 15 ianuarie, în Catedrala "Schimbarea la Față" din Cluj, unde în dimineața zilei înmormântării, sâmbătă, 16 ianuarie, la ora 8.00, a fost celebrată o Sfântă Liturghie pentru sufletul episcopului răposat, la care au participat episcopii catolici din România și preoții Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Această Sfântă Liturghie a fost prezidată de PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, la sfârșitul căreia ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București și președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România, a adresat, în numele tuturor episcopilor catolici din România, preoților din Eparhia Cluj-Gherla un cuvânt de încurajare și solidaritate.

La ora 12.00 a început ritualul înmormântării, prezidat de Preasfințitul Claudiu Lucian Pop, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore. La acest moment au participat episcopi, circa o sută de preoți, tatăl episcopului Florentin, sora Letiția, care este vicara generală a Surorilor Congregației Maicii Domnului, și un mare număr de credincioși de diferite confesiuni creștine. Printre cei prezenți a fost și o delegație din Dieceza de Iași, condusă de păstorul ei, PS Iosif Păuleț. De asemenea, au fost prezente o delegație a Bisericii Ortodoxe, condusă de mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț, autorități locale, reprezentanți ai celor centrale, cu toții respectând distanțarea fizică și celelalte norme sanitare în vigoare.

PS Florentin s-a născut în Iași, fiind primul episcop catolic născut aici, întorcându-se deseori cu drag pentru a-și vedea locurile natale. În timpul unei vizite, în zilele de 12 și 13 septembrie 2013, într-un interviu acordat regretatului pr. Cornel Cadar și publicat în revista "Lumina creștinului", în numerele din octombrie și noiembrie 2013, amintea: "Taina Botezului, intrarea în Biserica Catolică, am primit-o în Catedrala «Adormirea Maicii Domnului», prin grija părintelui paroh de atunci, pr. Tocănel, având ca nași pe bunicii mei, Petru Caraman și Alice Caraman, în ziua de 20 octombrie 1959. Tot aici am primit pentru întâia oară taina Mărturisirii, după o bună pregătire catehetică în anii 1967 și 1968, și, de asemenea, am primit Prima Sfântă Împărtășanie". Tot în cadrul aceluiași interviu spunea: "În capitala Moldovei, în târgul Iașilor, consider că s-au pus fundamentele credinței mele creștine catolice de astăzi. Și dacă astăzi, prin mila bunului Dumnezeu - eu aș spune: total nemeritat - sunt la cârma unei dieceze, este datorită acestui izvor de credință care a izvorât aici, în baptisteriul catedralei din Iași".

În acest context trist, PS Iosif Păuleț, împreună cu PS Petru Gherghel, cu preoții, persoanele consacrate și întregul popor credincios al Diecezei de Iași, a transmis un mesaj de condoleanțe cardinalului Lucian Mureșan, eparhiei îndurerate și întregii Biserici Greco-Catolice din România, caracterizându-l pe păstorul trecut la Domnul ca fiind "blând, smerit, iubitor de oameni și de natură, îndrăgostit de Cristos și de Biserică, și care ne-a lăsat o mărturie exemplară de slujire, pentru care îi suntem profund recunoscători".

Să se odihnească în pace!

* * *

PS Florentin Crihălmeanu s-a născut în Iași, la 17 septembrie 1959. Între 1979 și 1984, a urmat cursurile Facultății de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic, Cluj-Napoca. După ce în 1986 a început în clandestinitate studiile pentru preoție, a fost hirotonit preot la 9 septembrie 1990 de către PS George Guțiu. A studiat la Roma în perioada 1990-1994. În anul 1992 a obținut diploma de Bacalaureat în teologie, în 1994 cea de licență în teologie biblică, iar la 7 iulie 2005 a susținut teza de doctorat la Facultatea de Teologie din cadrul Universității Pontificale Urbaniana din Roma. La 9 noiembrie 1996 a fost numit episcop auxiliar al Eparhiei de Cluj-Gherla, fiind consacrat episcop la 6 ianuarie 1997, la Roma, de către Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea. La 18 iulie 2002, a fost numit al optulea episcop eparhial de Cluj-Gherla, iar la 6 august 2002 a fost înscăunat în Catedrala "Schimbarea la Față". PS Florentin Crihălmeanu a fost președintele Comisiei pentru Viața Consacrată a Conferinței Episcopilor Catolici din România.

* * *

Din mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc, citit la celebrarea înmormântării:

"Am aflat cu durere vestea trecerii la Domnul a Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, episcop eparhial de Cluj-Gherla, și, înălțând rugăciuni fierbinți către Dumnezeu pentru a-i oferi acestui zelos păstor răsplata promisă slujitorilor săi fideli, doresc să-mi manifest apropierea spirituală și să mă unesc la doliul acestei Biserici".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat