Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Anul Sfântului Iosif, Patronul Bisericii Universale

de pr. Cristian Diac

Papa Francisc a stabilit Anul Sfântului Iosif începând cu 8 decembrie 2020 până la aceeași dată a anului în curs, în amintirea decretului Fericitului Papă Pius al IX-lea, Quemadmodum Deus, semnat cu 150 de ani în urmă, prin care tatăl purtător de grijă al lui Isus era declarat patron al Bisericii Universale.

Printr-o scrisoare apostolică, numită Patris corde ("Cu inimă de tată"), publicată la 8 decembrie 2020, Sfântul Părinte a vrut să pună în centrul atenției tuturor figura Sfântului Iosif.

Impulsul pentru reflecțiile sale a venit și pe fondul pandemiei care a evidențiat rolul indispensabil al persoanelor obișnuite care nu apar în titlurile ziarelor, dar care "scriu astăzi evenimentele decisive ale istoriei noastre". Indiferent de poziția lor, ei "pot găsi în Sfântul Iosif omul care trece neobservat, omul prezenței zilnice, discrete și ascunse, un mijlocitor, un sprijin și un ghid în momentele de dificultate", citim în cuprinsul scrisorii apostolice.

Meditând asupra puținelor menționări pe care le face Sfântul Evanghelist Matei despre soțul Fecioarei Maria, scrisoarea papei enumeră cele mai importante calități și virtuți ale omului de prim rang din viața lui Isus, Iosif din Nazaret. Astfel, el este prin excelență tatăl care își investește întreaga energie în grija față de familia sa, și de aceea este, pe bună dreptate, un tată iubit atât de Isus și de Maria, cât și de toate generațiile de creștini. El este un tată plin de duioșie, ascultare și primire, fără să înceteze să fie tot timpul un tată în umbră; este tată muncitor, mereu cu un curaj creativ în acțiunile sale. De grija sa paternă au nevoie Biserica și fiecare copil al ei în acest timp.

Într-un decret al Penitențiariei Apostolice de la Roma, emis special pentru Anul Sfântului Iosif, credincioșii sunt îndemnați să ceară ajutorul patronului Bisericii Universale pentru a obține "întărire și eliberare din gravele suferințe umane și sociale" de astăzi. Același decret precizează cum se poate obține darul indulgenței plenare în acest an. În afara celor trei criterii cunoscute: spovada sacramentală, împărtășania euharistică și rugăciunea după intențiile Sfântului Părinte, Penitențiaria Apostolică mai vorbește despre alte cinci forme (vezi insertul alăturat), specifice acestui an. Indulgența plenară, afirmă același decret, este "extinsă îndeosebi la bătrâni, la bolnavi, la cei în agonie și la toți cei care, din motive legitime, nu pot să iasă din casă, care cu suflet dezlipit de orice păcat și cu intenția de a îndeplini, imediat ce va fi posibil, cele trei condiții obișnuite, în casa proprie sau acolo unde îi reține impedimentul, vor recita un act de evlavie în cinstea Sfântului Iosif, întărirea bolnavilor și patron al morții bune, oferind cu încredere lui Dumnezeu durerile și suferințele propriei vieți".

1. Celor care vor medita cel puțin 30 de minute rugăciunea Tatăl Nostru sau vor lua parte la o reculegere spirituală de cel puțin o zi care să prevadă o meditație despre Sfântul Iosif.

2. Celor care vor face o faptă de milostenie trupească sau sufletească.

3. Pentru recitarea Sfântului Rozariu în familii și între logodnici, în vederea stimulării unui climat de comuniune, de rugăciune și de iubire, asemenea celei din Sfânta Familie.

4. Celor care încredințează zilnic propria activitate ocrotirii Sfântului Iosif, precum și fiecărui credincios care va invoca prin rugăciuni mijlocirea meșteșugarului din Nazaret, pentru ca acela care este în căutarea unui loc de muncă să poată găsi o ocupație, și locul de muncă al tuturor să fie mai demn.

5. Credincioșilor care vor recita Litaniile către Sfântul Iosif sau vreo altă rugăciune către Sfântul Iosif, pentru alinarea tuturor creștinilor care îndură orice formă de persecuție.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat