Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sfințiri de diaconi

de pr. Adrian Blăjuță

După un lung drum de pregătire, 17 seminariști, dintre care 13 de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, iar 4 de la Institutul Teologic Franciscan din Roman, au fost hirotoniți diaconi de PS Iosif Păuleț, la data de 8 decembrie 2020, în solemnitatea Neprihănita Zămislire, în catedrala din Iași.

La celebrare au participat PS Petru Gherghel, episcop emerit, Mons. Benone Farcaș, rectorul Institutului Teologic din Iași, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial al Provinciei Franciscane Conventuale, aproximativ 70 de preoți, seminariști și persoane consacrate. Cântarea a fost susținută de corul seminarului din Iași. Din cauza restricțiilor, în catedrală au fost prezente doar familiile noilor diaconi. Sfânta Liturghie a fost transmisă în direct de ERCIS Media, aceasta fiind precedată de o ediție specială.

La predică, PS Iosif Păuleț a scos în evidență figura eminentă a Mariei care este o icoană a sfințeniei, ea încrezându-se pur și simplu în totalitate în Dumnezeu și în planul său de mântuire a lumii, oferindu-se să colaboreze cu harul care i-a fost încredințat. Adresându-se candidaților la diaconat, PS Iosif le-a vorbit despre slujirea pentru care se angajează: de a fi mesagerii lui Dumnezeu în lume. Asemenea Mariei, au spus și ei prezent: "Este cuvântul cel mai nobil pe care o creatură îl poate spune lui Dumnezeu. Sunt prezent, poți să contezi pe mine, Doamne!"

După predică, a urmat ceremonia de hirotonire prin impunerea mâinilor episcopului Iosif Păuleț. Celebrarea Sfintei Liturghii a continuat cu liturgia euharistică, iar doi dintre diaconi au urcat la altar pentru a sluji.

Înainte de binecuvântarea finală, păstorul Diecezei de Iași i-a felicitat pe noii diaconi și familiile lor, pentru că au oferit Bisericii tineri care să ducă mai departe vestea mântuirii. De asemenea, a adresat un cuvânt de încurajare și pentru seminariști, îndemnându-i să fie statornici pe drumul vocației.

Ca pregătire pentru acest eveniment, în perioada 30 noiembrie - 6 decembrie 2020, candidații la diaconat au participat la o săptămână de exerciții spirituale, la mănăstirea carmelită din Luncani, județul Bacău, ținute de către pr. Ștefan Acatrinei, OFMConv.

În seara precedentă hirotonirii lor întru diaconat, luni, 7 decembrie 2020, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, a fost un moment de priveghere și rugăciune vocațională pentru noii diaconi, precum și pentru toți tinerii care doresc să discearnă chemarea Domnului în viața lor, totul încheindu-se cu profesiunea de credință, jurământul de fidelitate și declarația de asumare a obligațiilor vieții preoțești.

Domnul să-i însoțească mereu cu harul său pe noii diaconi pentru a fi un exemplu de credință pentru poporul lui Dumnezeu!

* * *

Pentru Dieceza de Iași: Antili Liviu-Leonard (Tămășeni), Budău Narcis-Iosif (Satu Nou, Bc), David Eduard-Cristian (Tuta), Dămătărc Toma (Roman "Sfânta Tereza"), Doboș Claudiu-Ignațiu (Valea Seacă), Gundel Richard-Mihai (Gura Humorului), Minac Ionuț Lucian (Piatra Neamț "Sfântul Iosif Muncitorul"), Păuleț Marian (Pildești), Simon Ștefan (Șcheia), Talaz Adrian (Arini).

Pentru Arhidieceza de București: Cochior Iulian (Valea Mare), Fechet Iosif Adrian (Barticești), Onode Paul-Gabriel (Somușca).

Pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali: Cobzaru Adrian (Gherăești), Pal Gabriel (Bacău "Sfânta Cruce"), Pița Emanuel (Buruienești), Vătămănelu Marian-Emanuel (Tămășeni).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat