Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Boala de reflux gastro-esofagian

de dr. Bianca Hanganu

Anatomie pe scurt: Esofagul este tubul care leagă cavitatea bucală de stomac. Este un organ muscular ale cărui contracții ajută la transportul alimentelor în cursul procesului de hrănire. Stomacul este un organ cavitar, tot muscular, cu rol de depozit temporar pentru alimentele procesate în cavitatea bucală și transportate prin esofag. Celulele din pereții stomacului produc sucul gastric (alcătuit în principal din acid clorhidric), cu rol în descompunerea alimentelor. Între esofag și stomac există un inel muscular de tip sfincter, care se deschide (sau se relaxează) - pentru a permite pătrunderea alimentelor din esofag în stomac și se închide (sau se contractă) - pentru a preveni revenirea (refluxul) alimentelor înapoi în esofag sau chiar în cavitatea bucală.

Cauza bolii: Refluxul gastro-esofagian apare atunci când, din cauza unei slăbiciuni, sfincterul rămâne deschis sau se deschide atunci când nu trebuie, iar acidul și alimentele din stomac trec înapoi în esofag sau chiar în cavitatea bucală. Ca eveniment ocazional, multă lume experimentează acest reflux, în special după mesele copioase. Însă atunci când apare cu regularitate, conduce la boala de reflux gastro-esofagian. Mucoasa stomacului este special concepută pentru a nu fi afectată de sucul gastric acid. Însă mucoasa esofagului nu este la fel de rezistentă, iar pătrunderea acidului în timpul refluxului va produce leziuni.

Factori de risc pentru reflux (pot contribui la reflux sau pot agrava efectele): Alimentație și stil de viață: mâncărurile bogate în grăsimi, cafeaua, ciocolata, alcoolul, fumatul (relaxează sfincterul), băuturile acidulate (irită mucoasa), mesele copioase în general (suprasolicită stomacul) sau mesele înainte de culcare (poziția orizontală facilitează refluxul), precum și hainele strâmte (fac presiune pe stomac). Afecțiuni: hernia hiatală - un tip particular de hernie, în care porțiunea cea mai superioară a stomacului pătrunde în cavitatea toracică printr-un defect al mușchiului care separă organele din abdomen de organele din cutia toracică (numit diafragm) și care va facilita pătrunderea conținutului din stomac în esofag; afecțiunile țesutului conjunctiv - precum sclerodermia - care vor slăbi sfincterul. Obezitatea și sarcina: vor crește presiunea pe stomac și consecutiv în interiorul stomacului, contribuind la refluxul alimentelor. Medicamente: aspirina, care are efect acid, iritând mucoasa esofagului.

Manifestările bolii: Pătrunderea acidului din stomac va irita mucoasa esofagului, ceea ce va determina senzație de arsură în piept. Aceasta apare de obicei după masă, iar dacă ultima masă a fost seara târziu, se poate agrava pe timpul nopții. În acest ultim caz, odihna din timpul nopții poate fi întreruptă prin tuse. De asemenea, acest reflux poate determina apariția astmului sau îl poate agrava pe cel deja existent. Uneori sucul gastric și alimentele din stomac se pot întoarce până în cavitatea bucală, fenomen pe care îl numim regurgitație. În stadii mai avansate apar dificultăți la înghițire și senzație de nod în gât (prin complicații).

Important: senzația de arsură în piept este similară cu cea din infarctul de miocard, când se asociază în plus senzația de lipsă de aer și extinderea durerii spre bărbie sau brațe. În acest caz este important să solicitați asistență medicală de urgență!

În cazul în care boala rămâne netratată, iritația mucoasei esofagului de către acidul din stomac poate conduce la complicații precum îngustarea lumenului, prin formare de cicatrici, și apariția ulcerului sau a leziunilor precanceroase, prin acțiunea directă a acidului din stomac.

În fazele avansate, boala necesită, pentru vindecare, medicamente sau intervenție chirurgicală, însă în fazele incipiente, aceasta poate fi ținută sub control prin schimbări în dietă și în stilul de viață, evitând factorii de risc menționați anterior.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat