Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- Știri • Știri • Știri -

Știri interne

Ai curajul viitorului!

Ziua de duminică, 6 decembrie 2020, a fost pentru Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași o zi de mare sărbătoare, de recunoștință și de reînnoire. Cu entuziasm și curaj, respectând normele în vigoare, peste 1.300 de copii, tineri și adulți din 45 de parohii au ales și în acest an să facă parte din marea familie a Acțiunii Catolice, conduși de îndemnul adresat de Sfântul Ioan Paul al II-lea: "Înaintează în larg, Acțiunea Catolică! Ai curajul viitorului!" și motivați de motoul anului asociativ: "Toate le pot în cel care mă întărește" (Fil 4,13). Este cel de-al 28-lea an de când, în Dieceza de Iași, laici, copii, tineri și adulți aleg să-l urmeze pe Cristos slujind la realizarea misiunii apostolice a Bisericii în strânsă colaborare cu păstorii ei.

La 69 de ani de la moarte

Fericitul episcop martir Anton Durcovici a fost sărbătorit printr-o Sfântă Liturghie solemnă joi, 10 decembrie 2020, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la 69 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet. Celebrarea a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, prezent fiind și PS Petru Gherghel. Liturghia a fost transmisă în direct de ERCIS Media, care a realizat și o ediție specială dedicată acestei comemorări, în Memorialul "Anton Durcovici" de la subsolul catedralei. Pr. Adrian Blăjuță și Alexandra Cojan i-au avut ca invitați pe PS Iosif Păuleț, pr. Fabian Doboș și Dănuț Doboș. Emisiunea a inclus și mărturia filmată a fostului ministrant al episcopului Durcovici, ing. Eduard Lisacoschi, decedat la 20 noiembrie 2020.

Colinde on-line

• Corul Institutului Teologic din Iași, condus de pr. Eduard Soare, a susținut vineri, 18 decembrie 2020, un concert de colinde în capela Seminarului, transmis în direct pe toate frecvențele Radio Iași, ERCIS Media, și TVR Iași. Duminică, 20 decembrie 2020, în catedrala din Iași, corul de tineri al catedralei, "Juvenes Ecclesiae", dirijat de Maximilian Husaru, a susținut Concertul de Crăciun, intitulat "Veni, veni, Emanuel!", transmis on-line pe canalele ERCIS Media și pe toate frecvențele Radio Iași și video live pe site-ul Radio Iași. La ambele concerte a fost prezent PS Iosif Păuleț. Înregistrările video sunt diponibile pe canalul Youtube www.youtube.com/ercisro.

• Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" și Slujitorii Carității au sărbătorit sâmbătă, 19 decembrie 2020, 178 de ani de la nașterea fondatorului, Sfântul Alois Guanella, prilej cu care tinerele găzduite în casa surorilor din Iași, seminariștii și surorile au colindat pe bătrânii din Căminul "Sfântul Iosif" gestionat de surori și pe toți colaboratorii, recitalul fiind transmis on-line, pe pagina de Facebook @Congregatia.Fiicelor.Sf.Maria.

Prima cruce a pandemiei

După ce a sfințit camera mortuară de lângă biserica din Bârgăuani, joi, 3 decembrie 2020 - alături de pr. Egidiu Condac, vicar general, pr. Iosif Gîrleanu, parohul locului, pr. Petrică Dăncuț, decan de Piatra, pr. Cătălin Farcaș, oficialități locale și numeroși credincioși - PS Iosif Păuleț a urcat pe Dealul Chiciura unde a sfințit prima cruce a pandemiei. "Am hotărât să închinăm această cruce victimelor pandemiei, a spus părintele paroh, în special celor 15 care au decedat după nefericitul accident de la spitalul din Piatra Neamț. Pe de altă parte, am vrut să fie un semn de speranță și de vindecare pentru toți cei afectați de această pandemie, fizic sau psihic."

Comemorare

În biserica din Butea, prin Liturghia celebrată duminică, 20 decembrie 2020, de PS Iosif Păuleț, s-au comemorat 14 ani de la trecerea la cele veșnice (20 decembrie 2006) a slujitorului lui Dumnezeu pr. Anton Demeter, OFMConv. Au concelebrat pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial, pr. Marcel Blaj, parohul locului, și alți preoți. A predicat pr. Cristian Blăjuț, OFMConv., vicepostulatorul cauzei de beatificare. În curând se va încheia faza diecezană a investigației, urmând ca toate documentele adunate să fie încredințate spre analiză Congregației pentru Cauzele Sfinților, în vederea recunoașterii virtuților eroice trăite de pr. Anton Demeter.

Pelerinaj inedit

Din dorința de a experimenta trăirea călătoriei Sfintei Familii spre Betleem, voluntarii Asociației Kolping din Oituz, în ziua de 24 decembrie 2020, au pornit la drum, pe jos, din curtea Bisericii "Preasfânta Treime" din localitate până în Onești, la Sanctuarul "Fericitul Ieremia", străbătând aproximativ 15 km în cinci ore. Voluntarii Alexandra Vîntură și Rareș Bogdan, însoțiți de măgărușul Catalan, au jucat rolul Mariei și al lui Iosif, îmbrăcând hainele și adoptând chiar atitudinea acelor vremuri. La sosire, în sunete de clopote, au fost întâmpinați de călugării sanctuarului și de un grup de surori.

Ziua Familiei

• În sărbătoarea Sfintei Familii, din ziua de 27 decembrie 2020, în Biserica "Trupul și Sângele Domnului" din Gherăești, PS Petru Gherghel, alături de părintele paroh Daniel Ghitiu și preoții Iulian Andrei și Cristian Diac, a prezidat Sfânta Liturghie de la ora 11.00, când au fost aniversate șase familii, care au împlinit 25 de ani, respectiv 50 de ani de căsătorie. Totodată, au fost aniversate 11 persoane aflate la an jubiliar 25, 50 sau 75 de ani de viață.

• În aceeași zi, în Biserica "Sfântul Mihail, Arhanghelul" din Săbăoani, în cadrul Sfintei Liturghii prezidate de pr. Irinel-Iosif Iosub, au fost aniversate 13 familii care au împlinit 50 de ani, respectiv 60 de ani de căsătorie.

• 11 familii din Ladispoli și trei familii din Cesano, care au aniversat sacramentul sfintei Căsătorii, au primit din nou binecuvântarea lui Dumnezeu și au reînnoit în mod public legământul matrimonial.

Monografia Horgești

Cartea Horgești - monografie a fost prezentată luni, 28 decembrie 2020, în biserica din localitate, în cadrul celebrării de pomenire a părintelui Cornel Cadar, născut în acest sat, de la înmormântarea căruia s-a împlinit un an. Celebrarea a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, care a subliniat munca părintelui Cornel și visul său ca satul Horgești să aibă o monografie. Cartea a fost prezentată de pr. Alois Moraru, unul dintre coautorii cărții. La Liturghie au fost prezenți și membri ai Editurii "Presa Bună", care au filmat și fotografiat întreaga celebrare, printre concelebranți fiind pr. Adrian Blăjuță, actualul director al editurii.

Pentru familii

Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei, din luna decembrie, s-au numărat: Zile dedicate familiei și speranței creștine la Târgu Ocna și Gura Slănic (3-6 decembrie), Slobozia și Boghicea (11-13 decembrie) și Solonețu Nou (17-20 decembrie), întâlnire cu familiile la Iași (27 decembrie).

Pe scurt

• 8 decembrie: Liturghia de hram a comunității românilor catolici din Roma, prezidată de Mons. Ionuț Strejac în Bazilica "San Vitale" • 10 decembrie: Împlinirea a trei ani de la înființarea Fundației "Anton Durcovici" din Roman • 28-30 decembrie: Zile de reculegere pentru 13 tineri, cu tema "A strălucit o lumină", la Casa "Maica Speranța" din Barticești.

Din agenda episcopului

• 6 decembrie: Celebrarea Liturghiei de hram în Parohia Bacău "Sfântul Nicolae" • 6 decembrie: Celebrarea Liturghiei cu adeziunea în Acțiunea Catolică, în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași • 8 decembrie: Celebrarea Liturghiei de hirotonire a diaconilor, în catedrala din Iași • 10 decembrie: Celebrarea Liturghiei de comemorare a Fericitului Anton Durcovici în catedrala din Iași • 13 decembrie: Celebrarea Liturghiei copiilor în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași • 22 decembrie: Liturghie celebrată de PS Iosif Păuleț în catedrala din Iași, cu distribuirea Luminii păcii de la Betleem, în prezența cercetașilor catolici, eveniment ajuns la a XXV-a ediție • 24 decembrie: Celebrarea Liturghiei din Noaptea de Crăciun în catedrala din Iași • 25 decembrie: Celebrarea Liturghiei din ziua de Crăciun în catedrala din Iași • 26 decembrie: Celebrarea Liturghiei în Parohia Tămășeni • 27 decembrie: Celebrarea Liturghiei în sărbătoarea Sfânta Familie în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași • 31 decembrie: Celebrarea Liturghiei de sfârșit de an, cu Te Deum, în catedrala din Iași.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat