Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Figuri ilustre -

Papa Benedict al XV-lea

de pr. Petru Ciobanu

În ziua de 2 august se vor împlini 100 de ani de când parohiile catolice din Basarabia au trecut în componența Diecezei de Iași. Cu această ocazie, vom prezenta o serie de protagoniști ai acestui eveniment și vom începe cu figura Papei Benedict al XV-lea.

Giacomo della Chiesa s-a născut la 21 noiembrie 1854, la Geneva, fiind fiul marchizului Giuseppe della Chiesa și al Giovannei Migliorati. După studiile de drept pe care le încheie în 1875, se dedică studiilor teologice, mai întâi în Seminarul din Genova, apoi la Colegiul Capranica și la Universitatea Pontificală Gregoriana, fiind hirotonit preot la 21 decembrie 1878, în Bazilica "Sfântul Ioan din Lateran", de cardinalul Raffaele Monaco La Valletta. Devenit preot, își continuă studiile la Academia nobililor ecleziastici, în anul 1880 obținând doctoratul în drept canonic.

Cariera diplomatică și-a început-o la Madrid, alături de arhiepiscopul Mariano Rampolla del Tindaro. Revine la Roma și, în anul 1901, ajunge subsecretar de stat. În anul 1907, Papa Pius al X-lea l-a numit arhiepiscop de Bologna, iar la 25 mai 1914 l-a creat cardinal. A fost ales al 258-lea urmaș al Sfântului Petru la 3 septembrie 1914, luându-și numele de Benedict al XV-lea.

Jumătate din pontificatul acestui papă a coincis cu Primul Război Mondial (1914-1918), timp în care Benedict al XV-lea a depus eforturi imense pentru a readuce pacea în Europa, căutând mereu să-și păstreze neutralitatea. A desfășurat o intensă activitate diplomatică, fapt ce a dus la creșterea reprezentanțelor diplomatice la Vatican de la 17 în anul 1914 la 27 în anul 1922, printre care și România, care îl primea, în 1920, pe primul nunțiu apostolic, arhiepiscopul Francesco Marmaggi. Benedict al XV-lea a promovat și o intensă activitate umanitară, declarând că "este de datoria fiecărui om să alerge acolo unde un alt om moare". Drept urmare, în anul 1915, a fost înființată "Operațiunea Prizonierii" (Serviciul de asistență al răniților și prizonierilor de război). A fost și un mare promotor al misiunilor, dedicând acestui subiect important pentru viața Bisericii scrisoarea apostolică "Maximum illud", din 30 noiembrie 1919, primul document papal care trata într-o manieră globală problema misiunilor. Pentru viața internă a Bisericii, importantă a fost promulgarea, în anul 1917, a Codului de drept canonic, precum și recunoașterea necesității aprofundate a Bibliei prin enciclica "Spiritus Paraclitus", din 15 septembrie 1920.

Unirea Basarabiei cu Vechiul Regat, la 27 martie 1918, pe lângă voința populară exprimată clar prin votul Sfatului Țării de la Chișinău, a avut nevoie și de o recunoaștere internațională. Sfântul Scaun a recunoscut încorporarea spațiului dintre Prut și Nistru în hotarele României Mari în 1921 prin decretul consistorial "Quum nonnullae", din 2 august, prin care parohiile catolice basarabene treceau în componența Diecezei de Iași: "Deoarece unele parohii ale Diecezei de Tiraspol aflate în Basarabia acum au fost incluse între hotarele Regatului României [...], Sfântul Părinte Papa Benedict al XV-lea..., prin plinătatea puterii apostolice, a decis prin prezentul decret consistorial ca următoarele parohii: Chișinău, Tighina, Bălți, Hotin și Crasna, care până acum au aparținut Diecezei de Tiraspol, să fie dezlipite de la acea dieceză și alipite și unite Diecezei de Iași pentru totdeauna, cu toate drepturile și obligațiile proprii acestei dieceze".

Papa Benedict al XV-lea a murit la 22 ianuarie 1922, secerat în doar patru zile de o pneumonie. Ultimele sale cuvinte au fost: "Voim să ne jertfim bucuros viața pentru pacea în lume". Funeraliile au avut loc la 26 ianuarie, fiind înhumat în grotele Vaticanului. Pe soclul monumentului din Istanbul dedicat lui scrie: "Marelui pontif al dureroasei ore mondiale, Benedict al XV-lea. Binefăcător al popoarelor fără deosebire de naționalitate și religie în semn de recunoștință din partea Orientului".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat