Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Ridică-te! Căutare

de pr. Felix Roca

Sărbători, cadouri, colinde, urări, festinuri, distanțare, luminițe, artificii... Un întreg arsenal de trăiri însoțește începutul de an. Știu că, pe lângă toate acestea, ai activat și tezaurul spiritual: rugăciune, recunoștință, încredere, speranță, bucurie, bunătate, solidaritate etc.

Da! Suntem la un nou început și, de aceea, hotărârile bune nu ar trebui să lipsească pentru drumul nou care se deschide în față. Însă, înainte de a porni la un nou drum, ar fi tare bine să te... Oprești. Nu, nu te gândi la expresia șugubeață că "orice lucru începe cu o pauză"! E vorba de ceva esențial: să înțelegi în ce direcție mergi și ce te motivează. Evanghelistul Ioan povestește că doi discipoli ai lui Ioan Botezătorul, după ce l-au auzit vorbind pe Isus, au început să îl urmeze. Au început un drum nou. Isus, întorcându-se și văzându-i că îl urmează, nu s-a pierdut în discuții de complezență, ci le-a servit o temă de amplă cercetare: "Ce căutați?" Este invitația de a clarifica tot ce este în inimă înainte de a porni la un drum.

Biserica, prin glasul Papei Francisc, propune tinerilor din lumea întreagă un drum de creștere spirituală pentru următorii ani. Este vorba de temele pentru Zilele Mondiale ale Tineretului. Pentru anul 2020, Sfântul Părinte a propus tema: "Tinere, îți zic, ridică-te!" (cf. Lc 7,14). "Ridică-te! Te constitui martor al celor pe care le-ai văzut" (cf. Fap 26,16) este tema pentru anul 2021, iar pentru anii 2022 și 2023: "Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă" (Lc 1,39). Se poate observa că aceste teme au un verb comun: a se ridica. În Sfânta Scriptură această expresie asumă și semnificația de "a învia", "a se trezi la viață". Este un verb care, în diferite moduri, apare în exortația Christus vivit (Cristos trăiește) ca îndemn al Sfântului Părinte adresat tinerilor de a înfrunta cu mult curaj orice situație și de a nu se lăsa copleșiți de ceea ce poate să stingă entuziasmul specific tinereții: "Dacă ești tânăr, dar te simți slab, obosit și dezamăgit, cere-i lui Isus să te reînnoiască. Împreună cu el nu dispare speranța. Același lucru poți să-l faci dacă te simți cufundat în vicii, în obiceiuri rele, în egoism sau în comoditatea bolnăvicioasă. Isus, plin de viață, vrea să te ajute pentru ca să merite să fii tânăr. Astfel nu vei priva lumea de acea contribuție pe care numai tu o poți da, fiind unic și irepetabil așa cum ești."

Așadar, pe parcursul întregului an, în această pagină dedicată ție, dragă tânără, dragă tânăr, vei găsi câteva idei sub titlul "Ridică-te!", care sper să-ți fie de ajutor pentru a înainta pe drumul vieții și pentru a trăi tot mai intens bucuria credinței. Nu vreau să-ți transmit ideea că ești la pământ, pricăjit, vai de capul tău și că cineva are milă de tine și îți spune câteva cuvinte frumoase. Nu! Aș dori să descoperim împreună adevărul pe care îl spune Papa Francisc: "Un tânăr este o promisiune de viață care are insuflat un anumit grad de tenacitate; are suficientă nebunie pentru a se putea înșela și capacitatea suficientă pentru a se putea vindeca de dezamăgirea care poate să rezulte". Acest adevăr te ajută să te ridici mereu spre idealuri mai înalte, să înaintezi dincolo de liniile de sosire, să îți îndrepți privirea spre orizonturi noi, să continui drumul...

"Cântă și mergi mai departe, la capătul drumului te așteaptă Dumnezeu", spunea Sfântul Augustin. Un astfel de drum va fi mereu între frică și dorință. Tocmai de aceea, ca să parcurgi acest drum, primul pas este să răspunzi la întrebarea "Ce caut?" și, apoi, să te ridici!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat