Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Anton Durcovici și misterul Crăciunului

de pr. Petru Ciobanu

În viața Fericitului Anton Durcovici, misterul Crăciunului, ca oricare alt mister, a jucat un rol important.

Pentru el, ziua Crăciunului era o zi sfântă, fapt de care ne putem convinge din scrisoarea adresată arhiepiscopului Raymund Netzhammer la 22 decembrie 1907, în care scria că Nașterea Domnului este "sfânta zi... În care dumnezeiescul nostru Mântuitor ne-a dovedit atât de clar cât de mult a căutat slava Tatălui său și la ce a putut să-l ducă iubirea pentru suflete". De această zi își lega, ca student la Roma, speranța viitorului său preoțesc. Dovadă sunt cuvintele din scrisoarea de felicitare adresată aceluiași arhiepiscop la 26 decembrie 1909: "Poate deja la Crăciunul următor, îl voi putea chema pe altar în mâinile mele pe dragul prunc Isus", gând care îl umplea de cea mai mare bucurie. Ziua de Crăciun era considerată de viitorul episcop de Iași drept o zi dedicată în mod special arhiepiscopului său, diecezei și țării sale de adopție: "În ziua Crăciunului care tocmai s-a scurs, am oferit jertfa Sfintei Liturghii și pentru Preasfinția Voastră și binele diecezei, și cu spiritul m-am aflat în acea zi deja mai mult în România decât la Roma", cuvinte pe care le-a scris la 28 decembrie 1910.

Bucuria Crăciunului a dorit să o trăiască și ca director al Convictului "Sfântul Andrei", asigurând pe parcursul directoratului său - între anii 1920 și 1925 - buna organizare a serbărilor și meselor de Crăciun la care erau invitați, printre alții, arhiepiscopul Raymund Netzhammer și nunțiul apostolic Francesco Marmaggi.

Ca păstor al Diecezei de Iași, în ultima duminică din octombrie 1948, în solemnitatea lui Cristos, Rege, predicând în Catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, chiar dacă nu s-a referit strict la misterul Crăciunului, a spus că Isus Cristos este Regele Universului prin nașterea sa divină, urmând să aprofundeze ideea Principelui aducător de pace în cadrul predicii din 25 decembrie 1948, când a voit să fie alături, în catedrală, de enoriașii săi din capitala Moldovei.

În acea zi sfântă, a predicat "despre pacea vestită de îngeri și adusă de Cristos pe pământ, pacea sufletelor cu Dumnezeu, a omului cu sine însuși și cu semenii săi". Referindu-se la Principele păcii, a arătat "că Mântuitorul a adus această pace, care este liniștea bunei orânduiri, prin aceea că, dând slava cuvenită lui Dumnezeu, a restabilit buna orânduire cu acesta". Coborând în realitatea perioadei de după al Doilea Război Mondial, amenințată deja de confruntarea dintre marile puteri învingătoare, Anton Durcovici a spus că "lumea doritoare de pace nu se poate mulțumi cu încetarea ostilităților, ci vrea apropierea și înfrățirea sufletelor prin dragostea adusă de Cristos". Și, cum orice predică a fericitului martir era și o ocazie de a le adresa credincioșilor câte o învățătură, i-a îndemnat "să se roage în acea zi sfântă mai ales ca Dumnezeu să inspire gânduri de bună înțelegere și pace acelora care conduc soarta popoarelor, dar să aibă totodată și ei grijă ca în sufletul lor propriu să domnească pacea cu Dumnezeu, cu semenii lor din sânul familiei, cu rudele, cu vecinii și concetățenii lor".

Nașterea Mântuitorului a însemnat și nașterea pentru cer a martirului Anton Durcovici. Aflat la Sighetu Marmației, infirmierul închisorii spunea că episcopul de Iași "are de trăit cel mult până pe la Crăciun". Solemnitatea Nașterii Domnului din acel an nu l-a mai găsit printre pământeni, ci printre sfinții din cer, căci a plecat spre patria cerească în noapte dintre 10 și 11 decembrie, în Timpul Adventului, timpul de pregătire pentru nașterea Mântuitorului pe care, înainte de a-l întâlni în împărăția veșnică, l-a întâlnit în Euharistia celebrată cu puțin timp înainte în închisoare.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat