Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREaTINULUI 
- Misiuni -

Ziua Migrantului și a Refugiatului

Constrânși să fugă, asemenea lui Isus Cristos

O preocupare vie și constantă a Bisericii a fost grija față de migranți și refugiați. De aceea, în anul 1914 este propusă pentru prima dată celebrarea unei Zile Mondiale a Migrantului și Refugiatului.

Anul acesta, la 27 septembrie, va fi celebrată cea de-a 106-a ediție. Este o zi de rugăciune și de solidaritate pentru toate acele persoane care au trebuit să-și părăsească țara, pământul și casa.

Papa Francisc și-a dorit ca mesajul de anul acesta să fie dedicat "dramei evacuaților interni". "Evacuații interni" sau "strămutații interni" sunt acele persoane care, din cauza conflictelor sau sărăciei, trebuie să fugă din propria casă, să se mute într-un alt loc, rămânând totuși în aceeași țară. La nivel mondial au existat și există foarte mulți evacuați interni. În Asia, Africa și America Latină, milioane de oameni lasă anual în urmă case, pământuri, rude și tot ceea ce au.

Drama acestora, spunea Sfântul Părinte, este "adesea invizibilă" pentru că lumea actuală nu mai are timp să asculte și să înțeleagă durerea pe care acești oameni o simt când trebuie să părăsească locul natal din cauza foametei sau a războiului. Mesajul de anul acesta invită la conștientizarea acestor drame în contextul actual. COVID-19 a accentuat criza umanitară, a blocat inițiative și ajutoare internaționale, făcând uneori imposibilă salvarea unor vieți omenești lovite nu de pandemie, ci de foamete.

Biserica este invitată să arate acestor oameni că nu i-a uitat; este chemată să se roage pentru ei, să le întindă o mână de ajutor, să arate că, apropiindu-se de ei, au șansa de a-l întâlni pe Isus Cristos care fuge în Egipt - așa cum spunea Papa Francisc - "cu hainele rupte, cu picioarele murdare, cu chipul schimonosit, trupul rănit, incapabil să vorbească limba noastră".

Patru verbe marcau mesajul din anul 2018: a primi, a proteja, a promova și a integra. La acestea - spune papa în mesajul de anul acesta - "aș vrea să adaug șase perechi de verbe care corespund unor acțiuni foarte concrete, strânse între ele într-o relație de cauză-efect". Pentru o societate mai sănătoasă și o integrare mai bună a migranților și refugiaților, oamenii trebuie: 1) Să cunoască pentru a înțelege - nu pot fi înțeleși oamenii, nici drama lor, dacă nu sunt ascultate și cunoscute poveștile vieții lor; 2) Să se apropie pentru a ajuta - dacă oamenii nu se apropie, dacă din frică și prejudecată ei nu micșorează distanța dintre ei, nimeni nu poate ajuta pe nimeni; 3) Să asculte pentru a se împăca - lumea de astăzi vorbește și trimite foarte multe mesaje pe rețelele de socializare, dar nu mai ascultă, iar acolo unde nu există ascultare, nu poate exista înțelegere, nici iertare, nici iubire; 4) Să împartă pentru a crește - omul actual vrea să dețină cât mai multe resurse, să se descurce singur, uitând că nimeni nu poate supraviețui singur, nimeni nu se poate mântui singur; 5) Să implice pentru a promova - în dorința de "a face", oamenii uită să descopere, să admire și să promoveze capacitățile celorlalți; 6) Să colaboreze pentru a construi - a construi Împărăția lui Dumnezeu, ca orice alt lucru, este o angajare comună.

Milioane de familii și oameni trăiesc drama de a fi "constrânși să fugă, asemenea lui Isus Cristos", depinde de noi dacă îi vom uita, abandona, marginaliza, refuza sau ne vom ruga pentru ei, îi vom primi, îi vom ajuta. Acesta este scopul Zilei Mondiale a Migrantului și Refugiatului.

Pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat