Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

De mână cu Dumnezeu (IX)

Ești doar un om!
Nu te mai lua la trântă cu diavolul, ci ține-te de mână cu Dumnezeu!

De mici ni s-a povestit cu entuziasm și în toate variantele posibile fabula Greierele și furnica. Marea speranță a povestitorilor - părinți sau bunici - era ca la împărțirea lumii între harnici și leneși, pricepuți și nepricepuți, noi să prindem loc printre cei dintâi. Ei știau că furnicile sunt simbolul hărniciei și voiau ca ele să devină un model pentru noi (Prov 6,6-11). Au reușit?

Pentru cei leneși și nepricepuți, pandemia aceasta este mană cerească. În sfârșit nu trebuie să-și mai justifice lipsa apetitului pentru muncă! Pentru ei este clar: trebuie să stăm (în casă) și să păstrăm distanța (mai ales față de locurile de muncă). Și ce ușurare pentru cei nepricepuți care dețin totuși funcții de răspundere: au pe cine da vina că lucrurile merg prost! Indiferent de domeniu, vinovatul cel mare e virusul. Dacă nu ar fi fost COVID-ul acesta, ei ar fi muncit, ar fi găsit soluții, ar fi înflorit.

Oare chiar așa să fie? Nu cumva se verifică adevărul predicat de mii de ani: "Din cauza lenei cade grinda și din cauza delăsării mâinilor picură în casă" (Qoh 10,18)?! Dacă nu ar fi fost acest virus, leneșii și nepricepuții ar fi găsit alt țap ispășitor. Lenea e ciuma care ruinează vieți, familii, case, comunități, popoare. Asta în timp ce hărnicia rămâne în sine o comoară, un talant pe care trebuie să-l facem să rodească (Prov 12,27).

Dacă ești bun de muncă, muncește! Nu aștepta ziua de mâine pentru a începe! Fiecare amânare este o pierdere. Lucrează și la mântuirea ta! Muncește cu teamă și cutremur (Fil 2,12)! Degeaba te trudești pentru toate dacă îți neglijezi mântuirea sufletului. Este atât de clar cuvântul Domnului: "În zadar vă sculați dis-de-dimineață și vă culcați târziu, mâncându-vă pâinea în oboseală, pe când Domnul o dă preaiubiților săi în timpul somnului" (Ps 127,2). Acesta este avantajul celor care nu doar că iubesc munca, ci se țin de mână cu Dumnezeu, avantajul celor care, căutând mai întâi Împărăția lui Dumnezeu, simt cum peste ei se revarsă har peste har (cf. Mt 6,33).

Nu te teme de muncă! Nu ești singurul care muncește. Lângă tine muncesc mii de oameni. Ba chiar în folosul tău muncesc mii de oameni. Dar mai ales muncește Dumnezeu: el nu ne așteaptă plimbându-se prin înălțimi, ci trudește împreună cu noi, pentru noi, lângă noi (In 5,17; 14,18).

Pr. Laurențiu Dăncuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat