Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Christus vivit! Nu fiți automobile parcate!

După ritmul odihnitor al verii, luna septembrie este caracterizată de reluarea din plin a activităților, începerea școlii pentru mediul preuniversitar și munca de organizare a perioadei ce urmează.

Timpurile pe care le trăim sunt o adevărată provocare pentru întreaga societate și pentru Biserică. Într-un astfel de context, pot servi ca inspirație cuvintele venerabilei Madeleine Delbrel: "Dacă suntem chemați să simplificăm ceea ce pare complicat, nu suntem niciodată chemați să complicăm ceea ce este simplu". În același sens se exprima și Winston Churchill: "Pesimistul vede dificultăți în orice oportunitate. Optimistul găsește oportunități în orice dificultate".

Pentru că luna septembrie înseamnă tocmai a porni din nou la drum sau a porni la un nou drum, am ales să ne oprim asupra numărului 143 din Christus vivit, care constituie un adevărat "recital" de încurajări și îndemnuri din partea Papei Francisc, adresate tinerilor pentru a-i motiva să nu stea pe margine, să nu înceteze să se simtă protagoniști și să nu delege altora misiunea de a schimba lumea după inima lui Cristos. Sfântul Părinte, pentru care "tinerețea este un timp binecuvântat pentru tânăr și o binecuvântare pentru Biserică și pentru lume", îndeamnă cu insistență: "Tinerilor, nu renunțați la ceea ce este mai bun din tinerețea voastră, nu priviți viața de la balcon! Nu confundați fericirea cu o canapea și nu petreceți toată viața voastră în fața unui ecran". Sunt cuvinte pe care Papa Francisc le-a pronunțat la Ziua Mondială a Tineretului de la Rio de Janeiro și de la Cracovia pentru a-i conștientiza pe tineri că au o mare misiune în Biserică și în lume. Tinerețea, luminată și transformată de vestea cea bună a lui Cristos, nu este atât o laudă, cât mai degrabă un dar al lui Dumnezeu care nu trebuie să fie irosit, ci primit cu recunoștință și trăit în plinătate.

Făcând apel la energia și entuziasmul ce caracterizează viața tinerilor, Papa Francisc recurge la o imagine care are menirea de a-i pune în gardă pe tineri în fața pericolului unei indiferențe care le poate "paraliza" viața: "Nu vă reduceți la spectacolul trist al unui vehicul abandonat! Nu fiți automobile parcate, mai degrabă lăsați să îmbobocească visurile și luați decizii! Riscați, chiar dacă veți greși! Faceți-vă auziți!" Visurile, deciziile, riscurile etc. sunt semne care arată că un tânăr este "viu", că nu a abdicat, că nu a renunțat să fie o binecuvântare pentru lume.

Primele cuvinte ale Sfântului Părinte din exortația apostolică Christus vivit sunt: "Cristos trăiește. [...] El trăiește și te vrea viu!" Este un adevăr asupra căruia insistă și la numărul 143: "Alungați fricile care vă paralizează, pentru a nu deveni tineri mumificați. Vă rog, nu ieșiți la pensie înainte de vreme". Pentru Papa Francisc, a trăi cu adevărat înseamnă să ai în vedere ceea ce este mai bun în viață, iar cel care împlinește viața fiecărui tânăr, al fiecărui om este Isus Cristos!

* * *

Pentru tineri:

- În organizarea ta pentru următoarea perioadă, caută să identifici modalitățile prin care poți să te faci util în parohie și în comunitate!

- Dacă nu faci parte dintr-o asociație bisericească, încearcă să cunoști pe cele care sunt la îndemână și să devii membru activ!

- Pe lângă responsabilitățile tale de școală sau de serviciu, dă timp și voluntariatului!

Pentru comunități:

- În organizarea activităților din comunitate, consultați-i și pe tineri și dați valoare propunerilor lor!

- Nu urmăriți logica "să facem ceva pentru tineri", ci mai degrabă acționați împreună cu tinerii!

- Identificați împreună cu tinerii modalități de reconectare a acestora la comunitate pentru a reduce la minim efectele distanțării fizice!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat