Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pagina familiilor -

Când mașina dă sens soției...

Într-o zi ca oricare alta, în timp ce tencuiam un perete la casă, mi-a sunat telefonul. Cum nu puteam să cobor de pe schelă, l-am lăsat să sune, rămânând să revin eu mai târziu. Telefonul însă nu a încetat să sune, ceea ce m-a determinat să cobor nervos și să răspund.

Era soția mea care, printre sughițuri, îmi spunea că avusese un accident cu mașina și mă ruga să vin cât mai urgent la fața locului. Trebuie să spun că eu o trimisesem să cumpere câteva materiale necesare muncii pe care o făceam.

Ajuns la locul accidentului, aveam să văd trei mașini, una intrată în cealaltă, deci un adevărat carambol. Cea din mijloc era a noastră! Ca atare, era tamponată și în față și în spate. Soția era așezată pe marginea șanțului, cu o ușoară jenă la o claviculă, dar mi-am dat seama că nu era nimic grav. Evident că primul gând mi-a fost la mașină! Da, pentru că muncisem mult s-o avem, era cumva mâna mea dreaptă, iar acum era un morman de fiare contorsionate.

M-am apropiat de soție și, în loc să o consolez, am început să-i fac reproșuri: "De ce n-ai evitat accidentul? Unde ți-era gândul? Sigur erai pe telefon!" Și multe alte reproșuri...

În sfârșit, a venit și poliția, s-a stabilit cu adevărat cine era vinovatul. În drum spre casă și apoi și acasă am continuat să-i reproșez soției lipsa de atenție, punând accent pe paguba pe care o făcuse. Iar ea, încă sub efectul panicii, nu spunea nimic, doar mă privea lung, ca și cum ar fi spus: "Și dacă erai în locul meu, ce ai fi făcut?!" Dovadă că nu m-am liniștit, am început să-mi sun câțiva prieteni, spunându-le ce pagubă mi-a făcut soția prin neatenția ei. Și pentru că nu aveam liniște, am chemat un prieten și am mers să văd din nou mașina avariată.

Privind prin geamul spart din partea șoferului am găsit sub volan un rozariu. Era al soției. Îl mai văzusem de vreo câteva ori la ea. L-am luat, am revenit acasă și am întrebat-o dacă știe cum a ajuns acel rozariu agățat de volan.

Suspinând adânc, l-a luat în mână și a spus: "După ce am cumpărat materialele pentru care m-ai trimis, am urcat în mașină și am luat-o spre casă, rugându-mă Rozariul. La un moment dat, cu doar cinci metri înaintea mea, șoferul din față a frânat brusc, a semnalizat stânga și, pentru că veneau mașini din față, s-a oprit să le dea prioritate. Observând această manevră, am frânat la rândul meu, m-am oprit și am aprins inclusiv luminile de avarie, așa încât șoferul din spate să mă vadă și să oprească și el. Dar el era pe telefon și, ca atare, s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Tu însă n-ai voit să vezi suferința mea, ca și cum mașina e mai importantă decât mine! Dacă n-aș fi recitat Rozariul, probabil că aș fi mers cu viteză mult mai mare, am fi intrat amândouă mașinile cu viteză în cea din față și nu știu dacă mai eram astăzi. Dar tu te-ai oprit și te oprești în continuare la «mașina» ta, fără să ții cont și de varianta mea".

Iartă-mă, draga mea, ai dreptate, m-am lăsat dus de impulsul nervilor! Acum, după aceste precizări, sunt mult mai liniștit. Într-adevăr, nu ai nicio vină. Iartă-mă, m-am comportat urât și față de tine și față de cei prezenți la locul accidentului. Nici măcar nu te-am întrebat cum te simți. Până la urmă, mașină mai luăm, important e că tu ești bine! (Victor)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat