Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fericitul Anton Durcovici - retrospectivă bibliografică (II)

Continuăm și în acest număr să vedem cărțile care ne propun spre cunoaștere figura episcopului martir Anton Durcovici.

În anul 2011, Editura "Sapientia" propunea publicului cartea Nu sunt de acord. Declarații din arestul Securității București (1950). Lucrarea are trei părți: studiul prefață "Biserica și statul la Monseniorul Anton Durcovici", de pr. dr. Wilhelm Dancă; cele 18 declarații ale episcopului Anton Durcovici din arestul Securității; concluziile interogatoriilor, cuprinse în două fișe.

În anul 2012, sub coordonarea actualului ÎPS Aurel Percă, a apărut la Editura "Sapientia" cartea Il vescovo Antonio Durcovici (1888-1951), a 60 anni dal martirio, care adună actele Simpozionului "Episcopul Anton Durcovici (1888-1951) la 60 de ani de la martiriu", desfășurat la Roma, la 12 decembrie 2011.

În anul 2013, tot la Editura "Sapientia", a fost reeditată broșura Bine ai venit, Stăpâne!, avându-i ca autori pe pr. Ioan Mărtinaș și pr. Gaspar Bachmeier, tipărită în anul 1948 cu ocazia numirii, consacrării și întronizării PS Anton Durcovici ca episcop de Iași. Cartea cuprinde: circulara Mons. Marcu Glaser ce vestea numirea noului păstor, două bule pontificale - de numire a "iubitului fiu Anton Durcovici" ca episcop de Iași și cea adresată clerului și credincioșilor Diecezei de Iași -, ceremonia consacrării și recepția de la Nunțiatură, descrierea amplă a înscăunării noului episcop de Iași, circulara Mons. Durcovici din 14 aprilie 1948, o "Scurtă privire istorică asupra catolicismului și episcopiilor catolice din Moldova" și câteva informații "din viața noului episcop de Iași".

În același an, după aflarea marii vești a promulgării decretului de recunoaștere a martiriului lui Anton Durcovici, a văzut lumina tiparului cartea În umbra crucii. Articole și studii despre viața și activitatea episcopului Anton Durcovici, structurată în cinci părți. Prima parte cuprinde predicile, cuvântările, scrisorile pastorale și circularele pe care Preasfințitul Petru Gherghel le-a dedicat în perioada 1990-2013 predecesorului său. Partea a doua conține articole și studii despre viața episcopului Anton Durcovici. Partea a treia este formată din articole comemorative referitoare la păstorul martir, în partea a patra fiind cuprinse amintiri ale unor persoane care l-au cunoscut pe episcop, evocări ale pelerinajelor, relatări ale diverselor manifestări dedicate episcopului Durcovici, un scurt istoric al cauzei de beatificare, câteva creații poetice. În partea a cincea au fost incluse fotografii din viața și activitățile episcopului.

Cu ocazia beatificării episcopului Anton Durcovici la 17 mai 2014, la Editura "Sapientia" a apărut cartea Episcopul martir Anton Durcovici: de la leagăn până la mormânt, adunând în paginile sale contribuțiile mai multor cercetători. Cartea, după cum sugerează și titlul, prezintă viața lui Anton Durcovici de la naștere până la moartea sa în închisoarea din Sighetu Marmației, alături de un studiu despre martiriu și unul despre virtuțile fericitului episcop.

În același an, la Editura "Presa Bună" a apărut cartea Anton Durcovici: arestarea, ancheta, închisoarea, moartea, înmormântarea, avându-l ca autor pe pr. Cornel Cadar, care prezintă ultimii ani de viață ai episcopului, precum și itinerarul spiritual al acestuia în perioada detenției sale.

O ultimă apariție editorială pe care o amintim îi aparține pr. Isidor Iacovici, având titlul Episcopul Anton Durcovici (1888-1951), martor al lui Cristos. Mărturia până la martiriu în timpul comunismului din România, apărută în anul 2018 la Editura "Sapientia". Lucrarea pornește de la încadrarea episcopatului lui Durcovici în întreaga istorie a catolicismului din Moldova, după care prezintă un "corolar biografic" a lui Anton Durcovici, continuând cu prezentarea profilului spiritual al acestuia și încheind cu analiza martiriului drept o realitate prezentă mereu în poporul lui Dumnezeu.

Pr. Petru Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat