Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfintei Liturghii - 2019-2020 -

Fericiți cei chemați la ospățul Mielului!

Printre multele provocări pe care actuala pandemie le-a adus vieții noastre de credință se numără și participarea efectivă la Sfânta Liturghie. Cum am putea redescoperi fericirea de a fi chemați la împărtășirea cu Cristos și cu ceilalți creștini în aceste vremuri?

Participarea la Sfânta Liturghie se desăvârșește atunci când ne împărtășim cu trupul euharistic al Mântuitorului Isus. Rugăciunea Bisericii a dedicat momentului împărtășaniei unul dintre cele mai frumoase versete biblice: "Fericiți cei chemați la ospățul de nuntă al Mielului" (Ap 19,6). Versetul se referă la nunta din Ierusalimul ceresc dintre Mireasa care este Biserica și Mielul care este Isus Cristos. Sfânta Liturghie ne oferă o pregustare a acestui ospăț veșnic în momentul împărtășirii. Iată motivul pentru care îl auzim pe preot rostind aproape aceleași cuvinte: "Fericiți cei chemați la ospățul Mielului!"

Pandemia din acest an ne-a provocat să ne raportăm în moduri neașteptate la această fericire: în prima fază, cea a restricțiilor de mișcare, a trebuit să o căutăm în împărtășania spirituală, urmărind celebrările prin radio, televiziune sau internet; în a doua fază, cea prezentă, avem posibilitatea de-a o regăsi prin împărtășirea efectivă cu trupul Domnului, păstrând distanța fizică și continuând să fim responsabili pentru sănătatea proprie și a celorlalți. Dar cât de dificilă poate fi trecerea de la prima perioadă a Liturghiei "on-line" la participarea efectivă la Liturghie din cea de-a doua fază a pandemiei?

Răspunsul depinde de mulți factori și nu poate fi găsit în fraze superficiale. Este mai degrabă rodul unui drum de discernământ pe care fiecare creștin și comunitate îl are de parcurs. În acest drum cred că ar trebui să ținem cont, printre altele, și de un risc, care în același timp poate fi o provocare. În luna august au apărut rezultatele prealabile ale unui sondaj realizat de o universitate italiană (LUMSA) în colaborare cu o școală de economie civilă (SEC), ambele de inspirație catolică. Chestionarul, la care au răspuns până acum credincioși de limbă italiană și engleză, dorea să analizeze modalitățile de a trăi cultul "on-line" în timpul pandemiei.

Din cercetare merită atenție răspunsul oferit la întrebarea: "Celebrarea religioasă la televizor/internet este la fel ca și cum ai participa personal?", cei intervievați fiind credincioși care înainte de pandemie participau la Liturghia duminicală. Pe o scară de la 1 la 10, unde 1 implică un dezacord total și 10 un acord total, media răspunsurilor s-a poziționat între 7,4-8. Aceasta arată, pe de o parte, nivelul ridicat de mulțumire al credincioșilor față de celebrările transmise prin mass-media, iar pe de altă parte indică riscul de a trăi o spiritualitate mereu mai mult separată de propriul trup, de trupul mistic al lui Cristos (comunitate) și de trupul său euharistic (Sfânta Împărtășanie). Iar cauza acestui risc nu stă neapărat în lipsa unor motivații teologice, întrucât aceiași credincioși declarau că la celebrarea "on-line" percepeau lipsa spațiului sacru și a Euharistiei. Ea trebuie căutată - ne spun cercetătorii italieni - în "costurile de activare", adică în cantitatea de energie sau în efortul necesar pentru a ajunge la celebrarea religioasă. Cu alte cuvinte, problema nu se află în lipsa informației, ci în scăderea puterii motivației.

Chiar dacă acest sondaj nu cuprinde și vorbitorii de limbă română, nivelul actual al globalizării ne invită să ne lăsăm interpelați de rezultatele sale. Este ocazia de a ne simți provocați să dăm mărturie că întâlnirea cu Isus Cristos și cu membrii comunității este izvorul energiei necesare să ne întoarcem din nou la biserică și la Liturghie. Este momentul, așadar, de a ne întreba cu sinceritate: Cum am putea să ne oferim ajutor reciproc pentru a întări motivația participării la Liturghie? Cum împărtășim și altora forța de atracție a iubirii Domnului?

Pr. Daniel Iacobuț



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat