Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu cu pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, OFMConv.

"Nelucrând la sfințirea noastră aducem un mare deserviciu creștinilor din zilele noastre"

La 19 iunie, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu a fost ales ministru provincial al Provinciei "Sfântul Iosif" din România, din cadrul Ordinului Fraților Minori Conventuali, pentru un mandat de patru ani. La început de mandat, părintele Damian a oferit un interviu pentru revista noastră.

- Ce înseamnă și ce presupune misiunea de părinte provincial al Fraților Minori Conventuali - Provincia "Sfântul Iosif" din România?

Această misiune, așa cum spune deja titulatura, cere celui care a fost ales să fie un părinte pentru frații care alcătuiesc această realitate circumscrisă de obicei în granițele unei țări - în cazul nostru, România -, deși pentru noi ea este puțin mai largă, în sensul că se întinde pe patru continente, adică peste tot pe unde frați moldoveni, formați la Institutul Teologic Franciscan din Roman, au fost trimiși în convente, unde își trăiesc vocația în mijlocul poporului lui Dumnezeu, pe urmele seraficului părinte Francisc din Assisi, fondatorul ordinului nostru.

- Vă rugăm, prezentați-ne pe scurt această provincie!

Provincia "Sfântul Iosif" din România face parte din marea familie a Ordinului Fraților Minori Conventuali și este prezentă pe meleagurile românești încă din anul 1231, chiar dacă numai la 26 iulie 1895 a devenit provincie. Actualmente, frații franciscani din România depășesc cifra de 200 și sunt prezenți în 85 de convente/parohii răspândite în toată lumea. Aproape jumătate dintre ei activează în țară, majoritatea în Dieceza de Iași, unii în cea de Baia Mare, alții în Dieceza de Oradea și în cea de Lugoj, în ritul greco-catolic, iar cealaltă jumătate în restul lumii (Italia, Franța, Austria, Germania, Slovenia, Anglia, Irlanda, Japonia, Ghana, Statele Unite, Chile etc.). Activitatea principală este ocupată de pastorația credincioșilor, în ultima vreme dezvoltându-se destul de mult și latura caritativă și editorială, noi având un centru de caritate și o editură foarte dezvoltate la Roman.

- Fiecare chemare din partea lui Dumnezeu are în sine o frumusețe aparte. Cum ați simțit dorința de a fi preot franciscan?

Era în jurul vârstei de 17 ani când, participând la slujbele din vacanța de Crăciun, la vederea grupului de seminariști, frumos îmbrăcați și aliniați la altarul din biserica parohială din Parohia "Preasfânta Inimă a lui Isus" din Nicolae Bălcescu (Bacău), s-a aprins și în mine dorința de a fi ca ei. Am început să mă apropii de ei cu mare timiditate și, văzând cât sunt de prietenoși și mai ales de senini, în scurtă vreme am decis că musai trebuie să fiu și eu ca ei. Deci, în cazul meu, seminariștii au fost vocea predilectă a lui Dumnezeu care mă chema la această frumoasă și nobilă vocație, iar seninătatea lor a aprins focul și în mine. În acel timp nu știam de existența mai multor feluri de preoți, dar aveam să aflu mai târziu, când am ales să mă îndrept spre Seminarul Franciscan din Roman. Aici am rămas un singur an, după care am mers la Noviciatul Franciscan din Prăjești, pentru un alt an. De aici am fost trimis să studiez filozofia și teologia la Padova și mai apoi la Roma, pentru specializare. În tot acest pelerinaj am avut marele har de a întâlni mari oameni ai lui Dumnezeu, îndrăgostiți de vocația lor franciscană, motiv pentru care am decis să rămân și să devin și eu frate și preot franciscan.

- Ce a reprezentat pregătirea în teologie și științe patristice, dar și de postulator de la Roma pentru activitatea ulterioară?

Specializările în teologie și științe patristice, și apoi în cauzele sfinților mi-au orientat slujirea pentru anii care au urmat, în sensul că, abia revenit în țară, am început să predau această frumoasă materie seminariștilor noștri de la Roman. În paralel cu predarea - activitate pe care o continui și astăzi - am preluat de la Slujitorul lui Dumnezeu pr. Anton Demeter cauza de beatificare a Fericitei Veronica Antal, cauză la care am lucrat 13 ani. Între timp, am fost pentru puțină vreme și paroh, profesor la mai multe materii, rector al Institutului Teologic și decan al Facultății de Filozofie.

- În ultima perioadă, la Roma, ați fost postulator al Ordinului Fraților Minori Conventuali. În ce a constat această misiune?

Îmi amintesc foarte bine și acum: era prin luna mai a anului 2016 când Ministrul General al ordinului nostru, actualul arhiepiscop de Genova, Mons. Marco Tasca, mi-a cerut să fiu eu postulatorul general, lucru care m-a bucurat foarte mult, dar m-a și speriat în același timp. După o scurtă reflecție, am acceptat și așa am ajuns să lucrez la o sumedenie de cauze, din toate secolele și răspândite pe toate continentele. Mărturisesc că, în momentul în care am devenit eu postulator, dosarul cauzei de beatificare al Fericitei Veronica îl terminasem deja, iar documentul final era tipărit de un an. Bucuria a fost mare pentru mine, căci am preluat cauza aproape de la zero, iar, după 13 ani de muncă asiduă, în anul 2018 am ajuns la beatificarea ei. O altă bucurie imensă a fost faptul că am început și am terminat cauza de beatificare a altor patru fericiți din Argentina și s-a reușit ca, în scurtul meu mandat, Sfântul Părinte Papa Francisc să declare venerabili alți doisprezece slujitori ai lui Dumnezeu, atât din ordin, cât și din dieceze sau alte congregații. Evident, pe lângă munca de studiere a acestor dosare la sediul meu din Roma, am călătorit foarte mult și am avut marele har de a intra în tainele Congregației pentru Cauzele Sfinților și ale altor congregații din Vatican, cunoscând astfel mai bine pe colaboratorii mai apropiați ai Sfântului Părinte. Nu în ultimul rând, cu siguranță ca să mă sfințesc și eu, și nu numai să lucrez la cauzele altora, Dumnezeu m-a "constrâns" să locuiesc timp de patru ani, zi și noapte, împreună cu unii dintre cei mai mari sfinți ai Bisericii: apostolii Iacob și Filip, sfinții Francisc din Assisi, Anton de Padova, Maximilian Kolbe etc., deoarece moaștele lor sunt depozitate în arhiva Postulaturii Generale, de unde - la cerere - sunt trimise în lumea întreagă spre venerare. Sper să se fi prins și de mine ceva din duhul acestor "stâlpi" ai Bisericii și, de ce nu, să transmit și altora bucuria de a merge împreună spre Cristos, devenind sfinți asemenea lor - căci știm bine, noi toți avem nevoie de martori credibili ai lui Dumnezeu. Nelucrând la sfințirea noastră, aducem un mare deserviciu creștinilor din zilele noastre, pentru că-i privăm de indicatoarele de care ne folosim cu toții ca să ajungem la mântuire.

- Care sunt obiectivele importante pe care vi le-ați stabilit pentru acest mandat de patru ani de părinte provincial?

Așa cum se practică în ordinul nostru, cei care decid drumul de urmat sunt frații care se adună în capitul. Aceștia, după ce analizează realizările ultimilor patru ani, stabilesc și ce este bine și necesar să se facă în anii care urmează. Astfel, în acest mandat - împreună cu asistenții mei - va trebui să lucrez la întărirea identității noastre de frați și de preoți franciscani, atât la nivel individual, cât și la nivel comunitar, pentru ca lumina noastră să strălucească mai mult, peste tot pe unde Dumnezeu ne-a trimis să predicăm vestea cea bună.

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat