Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Editorial -

"Presa Bună" - Un nou început

În sărbătoarea "Schimbarea la Față a Domnului" din 6 august, la sfârșitul Liturghiei de mulțumire la un an de la hirotonirea episcopală a Preasfințitului Iosif Păuleț, a fost inaugurată Asociația "Presa Bună" și a fost sfințit noul sediu al Librăriei "Presa Bună" a Episcopiei Romano-Catolice de Iași, de pe Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 26.

La sfârșitul Sfintei Liturghii de mulțumire la un an de la consacrarea păstorului Diecezei de Iași, prezidată de PS Iosif Păuleț și concelebrată de PS Petru Gherghel, episcop emerit, împreună cu numeroși preoți din Iași, la care au participat și Costel Alexe, ministrul mediului, apelor și pădurilor, și Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, a fost prezentată Asociația "Presa Bună", care are ca scop coordonarea, gestionarea cât mai bună și dezvoltarea mijloacelor de comunicare ale Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Apoi, PS Iosif Păuleț împreună cu PS Petru Gherghel, preoții, autoritățile civile și credincioșii s-au îndreptat spre noua locație a librăriei, care a fost binecuvântată și stropită cu apă sfințită. Episcopul de Iași i-a felicitat pe toți cei implicați în realizarea librăriei, exprimându-și dorința ca toți cei care se vor folosi de cărțile și obiectele religioase pe care le vor găsi aici să se apropie mai mult de Dumnezeu.

Fiind înființată la 15 iulie 2020, Asociația "Presa Bună" dorește să ducă mai departe eforturile făcute în Dieceza de Iași pentru răspândirea Veștii celei Bune prin toate mijloacele de comunicare. O asociație asemănătoare a fost înființată în Dieceza de Iași în anul 1926, de către neobositul Mons. Anton Gabor, personalitatea care și-a legat cel mai mult numele, în prima jumătate a secolului al XX-lea, de apariția și dezvoltarea presei catolice din Dieceza de Iași și nu numai. Prin "Actul constitutiv al Institutului «Presa Bună» din Iași", un regulament de funcționare cu zece articole, se preciza clar scopul Institutului "Presa Bună": "Editarea și răspândirea scrierilor bune cu conținut atât religios, cât și profan". În acele timpuri, printre propunerile acestui institut a fost și deschiderea unei librării.

După anii revoluției, în mod special pr. Cornel Cadar, de pioasă amintire, a fost cel care, fără să-și dea odihnă, a lucrat pentru răspândirea evangheliei prin toate mijloacele de comunicare, punând bazele a ceea ce avem acum în dieceză ca mijloace de comunicare.

Asociația "Presa Bună" vrea să ducă mai departe această dorință, alăturând scrierilor bune și răspândirea Veștii celei Bune și prin mijloacele audio-video, în special prin Editura "Presa Bună" - cu publicațiile: "Lumina creștinului", "Isus, prietenul copiilor" și "De la răsărit până la apus", calendarul de perete și agenda liturgică; site-ul oficial al Diecezei de Iași, www.ercis.ro, pagina Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) și canalul video de YouTube (www.youtube.com/ercisro) ale Episcopiei.

Deoarece ne-am dat seama de importanța transmisiunilor audio-video pentru credincioși, s-a simțit nevoia de a face un pas mai departe în direcția realizării unui radio diecezan, proiect la care se lucrează în această perioadă - un radio care sperăm să apară cât mai curând -, și de a dezvolta transmisiunile video, dar și realizarea altor materiale audio-video. O parte din aparatură a fost deja achiziționată cu oferta credincioșilor de la colecta care s-a realizat anul acesta, în ziua de 24 mai, cu ocazia Zilei Presei. Pentru aceasta s-a mărit echipa de la "Presa Bună", fiind acum mai multe persoane angajate în această misiune nobilă, creându-se și departamentul ERCIS Media, pentru transmisiunile audio-video, proiect inaugurat prin transmisiunile realizate cu ocazia hramului Sanctuarului Maicii Domnului de la Cacica, în zilele de 14 și15 august.

Din Asociația "Presa Bună" face parte acum și Librăria "Presa Bună". Prin grija pr. Cornel Cadar, Librăria "Presa Bună" s-a deschis la 16 noiembrie 1994 în baza Decretului episcopal de la 1 martie 1994. Noul spațiu al librăriei a fost amenajat în așa fel încât să fie cât mai primitor și cu o ofertă cât mai diversificată de cărți, articole religioase și suveniruri. Cărțile și obiectele religioase comercializate la Librăria "Presa Bună" pot fi achiziționate și prin intermediul site-ului www.librariapresabuna.ro și a paginii www.facebook.com/ librariaPB.

În decursul anilor, Amalia Bulai (Căliman), Maria Zapodeanu, Veronica Bulai, Liliana Titirez (Martin), Gema Băcoanu, Manuela Marian și Camelia Cuzuc, prin activitatea de la Librărie, au contribuit și la răspândirea presei bune în țară, mai ales prin serviciul "Cartea prin poștă". Camelia Cuzuc și Ina Ciutea vor continua să răspândească presa bună și obiecte de cult și devoționale în noul sediu al Librăriei "Presa Bună", sfințit și inaugurat de Preasfințitul Iosif Păuleț, locație situată pe Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 26.

La Librăria "Presa Bună" se comercializează obiecte de cult și devoționale, care îi însoțesc pe credincioși în trăirea vieții de credință și au în vedere educația religioasă a credincioșilor. De asemenea, pot fi găsite și diferite suveniruri, care să amintească de capitala Moldovei și de locurile sacre de aici.

Un loc special îl ocupă cărțile religioase, care sunt de un real folos pentru hrana sufletească. Părinții Bisericii și sfinții din zilele noastre au afirmat constant importanța lecturii spirituale în dezvoltarea și maturizarea vieții creștine. Sfântul Grigore cel Mare spunea: "Cărțile spirituale sunt asemenea unei oglinzi pe care Dumnezeu ne-o pune dinainte, pentru ca, privindu-ne în ea, să îndepărtăm greșelile și să ne îmbrăcăm cu toate virtuțile".

La librărie pot fi procurate cărți de spiritualitate și de teologie din domenii diferite, apărute la Editura "Presa Bună" și la celelalte edituri catolice - cum ar fi: Editura "Sapientia", Editura ARCB, Editura "Serafica", Editura "Pauline" sau Editura "Galaxia Gutenberg" -, cât și la alte edituri din țară.

Vă așteptăm la librărie să o vizitați și să vă procurați cărți, articole religioase și suveniruri, care să vă ajute în trăirea cât mai frumoasă a vieții de credință!

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat