Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

* A. Timofte (Tomești). "Care este pensia datorată pentru trei copii și cum se calculează aceasta?"

Potrivit art. 529 din Codul civil, întreținerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere și cu mijloacele celui care urmează a o plăti. Când întreținerea este datorată de părinte, ea se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii și o jumătate pentru 3 sau mai mulți copii.

Conform art. 530 din Codul civil, obligația de întreținere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului și, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învățătură și pregătire profesională. Dacă obligația de întreținere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanța dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreținere stabilită în bani. Pensia de întreținere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul lunar al celui care datorează întreținere. În situația în care cel obligat la pensie de întreținere nu realizează venituri, pensia de întreținere va fi stabilită la venitul minim pe economia națională.

Potrivit art. 531 din Codul civil, dacă se ivește o schimbare în ceea ce privește mijloacele celui care prestează întreținere și nevoia celui care o primește, instanța de judecată, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micșora pensia de întreținere sau poate hotărî încetarea plății ei.

Pensia de întreținere este datorată de către părinte copilului minor până la împlinirea vârstei de 18 ani, iar dacă este major, până la finalizarea studiilor. Astfel, potrivit art. 499 din Codul civil, părinții sunt obligați să întrețină copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani.

* C. Ionescu (Iași). "În anul 2018 am încheiat un contract de donație cu fiica mea și i-am donat apartamentul proprietatea mea din Iași. Prin actul încheiat, fiica mea s-a obligat să-mi respecte dreptul de abitație în imobil. Întrucât fiica mea este plecată în Canada și de la momentul încheierii contractului de donație nu a mai ținut legătura cu mine, iar costurile cu întreținerea apartamentului sunt foarte mari raportat la veniturile obținute din pensia mea, aș dori să știu în ce condiții aș putea să desființez actul încheiat."

Potrivit art. 1020 din Codul civil, donația poate fi revocată pentru ingratitudine și pentru neexecutarea fără justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul.

Din situația expusă de dv., rezultă că fiica s-a obligat prin contractul de donație să vă respecte dreptul de abitație, iar acest drept vă este respectat, în condițiile în care ea nu folosește apartamentul și locuiți în imobil fără să vă fie tulburată posesia. Donația se revocă pentru ingratitudine în următoarele condiții:

1) dacă donatarul a atentat la viața donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, știind că alții intenționează să atenteze, nu l-a înștiințat;

2) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave față de donator;

3) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns la nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ținându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donației.

Revocarea donației pentru ingratitudine și pentru neîndeplinirea sarcinilor menționate în contract nu operează de drept, ceea ce înseamnă că trebuie solicitată în cadrul unui proces de revocare a donației. Dreptul la acțiunea prin care se solicită revocarea pentru ingratitudine se prescrie în termen de un an din ziua în care donatorul a știut că donatarul a săvârșit fapta de ingratitudine. Acțiunea în revocarea pentru ingratitudine poate fi exercitată numai împotriva donatorului. Dacă donatarul moare după introducerea acțiunii, aceasta poate fi continuată împotriva moștenitorilor. În situația în care sunteți în una dintre cele trei situații menționate mai sus (apreciem, pe marginea afirmațiilor făcute în scrisoarea trimisă la redacție, că v-ați încadra în punctul 3), puteți solicita revocarea donației la Judecătoria Iași. Menționăm că acțiunea trebuie probată cu acte și martori și orice alte mijloace de probă care vor rezulta din dezbateri.

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat