Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri • Stiri • Stiri -

Știri interne

Iubire și slujire
În capela Căminului de Bătrâni "Casa Sfântul Iosif" din Iași a fost celebrată o Sfântă Liturghie duminică, 21 iunie, pentru a marca 25 de ani de iubire și slujire guanelliană în România a Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe". În urmă cu 25 de ani, la 23 iunie 1995, a fost inaugurată Casa Providenței din Iași. Din cauza pandemiei, încheierea Jubileului de Argint (început la 22 iunie 2019) a fost sărbătorită într-un cadru restrâns, Liturghia fiind celebrată de pr. Baktisth Walagan și pr. Kalai Savier.

Hirotoniri
- Prin impunerea mâinilor și rugăciunea PS Iosif Păuleț, a fost hirotonit întru Preoție fratele capucin Adrian Benchea-Joca, originar din Parohia "Sfântul Marcu" din Cleja (BC), la Liturghia celebrată miercuri, 24 iunie, în Sanctuarul Diecezan "Fericitul Ieremia" din Onești. Noul preot s-a născut la 30 august 1991. Episcopul de Iași a mărturisit bucuria de a fi sfințit primul preot din activitatea sa episcopală tocmai la Onești, unde a petrecut cei mai mulți ani în slujirea sa de preot. Pr. Adrian a celebrat la 28 iunie prima Liturghie în comunitatea sa natală, Cleja.
- Luni, 29 iunie, diaconii Sebastian Anton și Ștefan Lenghen au fost hirotoniți preoți în Catedrala "Sfântul Iosif" din București, prin impunerea mâinilor ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București. Pr. Ștefan Lenghen a celebrat la 5 iulie prima Liturghie în satul natal, Pârgărești (Bacău), iar pr. Sebastian Anton la 12 iulie, la Tuta (Bacău).

De 25 de ani preot
Pr. Egidiu Condac, vicar general al Episcopiei de Iași, hirotonit la 25 iunie 1995, a sărbătorit 25 de ani de preoție la Liturghia celebrată duminică, 5 iulie, în parohia sa de origine, "Sfântul Francisc din Assisi" din Bacău, fiind prezenți credincioși veniți și din alte parohii, din Iași și din Piatra Neamț. La altarul jertfei euharistice i-au fost alături actualul paroh, pr. Lucian Adam, doi foști păstori ai comunității, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, care a transmis calde urări din partea episcopului Iosif, și alți cinci preoți. Colegii de serie ai părintelui Egidiu au fost hirotoniți în trei localități diferite: la Gherăești, la 4 iunie 1995: pr. Vasile Ciobanu (în prezent în Austria), Iosif Gîrleanu (Bârgăuani), pr. Claudiu Iștoc (Kenya), la Bacău, la 25 iunie 1995: pr. Egidiu Condac (Iași), pr. Mihai Horvat (Austria), pr. Lucian Păuleț (Iași), pr. Damian Spătaru (Elveția); la București, la 22 iunie 1996: pr. Marțiu Paul (Franța).

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna iulie, se numără: cursuri pentru logodnici la Focșani (4 iulie), Bacău (11 iulie), Iași (18 iulie) și Traian (25 iulie); zile dedicate familiei și Sfintei Liturghii la Târgu Ocna și Gura Slănic (5 iulie), Bârzulești, Lărguța și Pietricica (12 iulie) și Vatra Dornei (19 iulie); întâlnire cu familiile la Roman, Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" (16 iulie) și întâlnire cu un grup de familii la Iași (18 iulie).

Consiliu Prezbiteral
Sesiunea de primăvară a Consiliului Prezbiteral s-a desfășurat luni, 6 iulie, la Traian (NT). Pr. Daniel Iacobuț a propus un moment de reflecție asupra dificultăților preotului în această perioadă de pandemie. Referindu-se la Anul Sfintei Liturghii în Dieceza de Iași, PS Iosif Păuleț a subliniat câteva aspecte importante legate de celebrarea acesteia. Tema "Biserica locală de Iași și pandemia de COVID-19: evaluare și provocări pentru viitor" a fost prezentată de pr. Egidiu Condac, vicar general. Pe ordinea de zi au mai fost: pastorația vocațională și învățământul catolic în dieceză; data celebrării Liturghiei Crismei, propunându-se ziua de 6 august; componența Consiliului Prezbiteral și a Consiliului Pastoral Diecezan și statutul Consiliului Pastoral Parohial și cel al Consiliului Economic Parohial.

Altar nou
Comunitatea romano-catolică din Păltinoasa, filială a Parohiei Cacica, a participat duminică, 12 iulie, la Liturghia prezidată de PS Iosif Păuleț, în cadrul căreia a fost consacrat altarul nou al Bisericii "Înălțarea Domnului", în urma lucrărilor de renovare a sfântului lăcaș. Alături de episcopul de Iași au mai participat pr. Damian Pătrașcu, noul ministru provincial ales, pr. Ciprian Antălucă, decan de Bucovina, împreună cu preoți din decanat, autorități locale, credincioși din localitate și din împrejurimi. În altar s-au depus relicvele Sfintei Tereza Eustochia și ale Fericitului Vladimir Ghika.

Jubilee de slujire
Sr. Francisca Pârțac (Adjudeni) și sr. Roza Pal (Luizi-Călugăra) din Congregația "Surorilor Franciscane Misionare de Assisi" au celebrat jubileul de 70 de ani de consacrare lui Dumnezeu, iar alte șapte surori - sr. Magda Antal, sr. Tatiana Ciuraru, sr. Catrina Patrașcu, sr. Maria Dămoc, sr. Genoveva Farțade, sr. Maria Farțade și sr. Maria Antal - i-au mulțumit Domnului pentru cei 25 de ani de slujire, la Liturghia prezidată de PS Iosif Păuleț duminică, 19 iulie, în Biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Hălăucești.

Teospor
La Școala de Vară gratuită "Experiență universitară timpurie pentru elevi: program-punte între domeniile Educație Fizică și Sport și Teologie Romano-Catolică - Teospor", organizată de Facultatea de Teologie Romano-Catolică și cea de Educație Fizică și Sport, din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași, au participat on-line 50 de elevi de liceu, în perioada 6-19 iulie. Ghidați de profesori coordonatori și tutori și de opt studenți consultanți, liceenii participanți au putut vedea ce înseamnă frumusețea vieții de student.

Din agenda episcopului
- 27 iunie: Celebrarea Liturghiei în catedrală pentru a marca 136 de ani de la înființarea Episcopiei Catolice de Iași, concelebrant fiind PS Petru Gherghel
- 29 iunie: Celebrarea Liturghiei de hram "Sfinții Apostoli Petru și Paul" în Parohia Răducăneni
- 5 iulie: Celebrarea Liturghiei în capela Surorilor Providenței din cartierul Bucium, Iași
- 25 iulie: Celebrarea Liturghiei de hram "Sfântul Apostol Iacob" în Parohia Câmpulung Muscel (Arhidieceza de București), alături de ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, și ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop emerit.

Pe scurt
- 21 iunie: Sfânta Liturghie a hramului comunității "Fericitul Ieremia Valahul" a catolicilor români din Torino
- 28 iunie: Prima Sfânta Împărtășanie pentru 11 copii din comunitatea catolică română din Ladispoli (Italia) și 12 copii din comunitatea catolică română din Zaragoza (Spania)
- 5 iulie: Recital susținut de Vlad Vișenescu la orga catedralei din Iași, în cadrul proiectului "Orgile României"
- 8 iulie: Ședința decanală pentru preoții din Decanatul de Roman, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian
- 13 iulie: Ședințe decanale: pentru preoții din Decanatul de Iași, în aula "Fericitul Anton Durcovici" de la catedrala din Iași; pentru preoții din Decanatul de Bacău, la Hertioana (BC); iar pentru preoții din Decanatul de Piatra, în Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul" din Piatra Neamț
- 15 iulie: Ședința decanală pentru preoții din Decanatul de Bucovina, la Poiana Micului
- 17/18 iulie: Noapte de priveghere cu Liturghii, Rozarii, Breviar, novene la Sfântul Ioan Paul al II-lea și cateheze în biserica din Poiana Micului dedicată acestui papă
- 20 iulie: Ședință decanală pentru preoții din Decanatul de Traian, la Cleja
- 27-30 iulie: Al V-lea Capitul Electiv al Custodiei "Fericitul Ieremia" din România a Ordinului Fraților Minori Capucini, la Onești
- 30 iulie - 6 august: Prima parte a celui de-al XXII-lea Capitul Provincial Ordinar al Provinciei "Sfântul Iosif" din România a Ordinului Fraților Minori Conventuali, la Roman.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat