Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Figuri ilustre -

Episcopul Iosif Kessler

O altă figură ilustră pentru catolicii basarabeni a fost cea a episcopului Iosif Alois Kessler, născut la 12 august 1862 în Louis, regiunea Samara, pe atunci Imperiul Rus, într-o familie de germani catolici.

O altă figură ilustră pentru catolicii basarabeni a fost cea a episcopului Iosif Alois Kessler, născut la 12 august 1862 în Louis, regiunea Samara, pe atunci Imperiul Rus, într-o familie de germani catolici. A urmat cursurile Seminarului din Saratov, după care, datorită succeselor obținute în cadrul studiilor, a fost recomandat de Colegiul Episcopiei de Tiraspol în vederea continuării studiilor la Academia Teologică din Sankt-Petersburg, obținând în anul 1889 titlul de magistru în teologie, în același an fiind hirotonit preot. După hirotonire, a activat ca vicar în Parohia Saratov și, timp de doi ani, ca profesor la Seminarul din același oraș. Din anul 1892 și până în 1895 a avut misiunea de administrator al Parohiei Simferopol, după care a activat ca paroh de Sulz, în Ucraina de azi. Între anii 1899 și 1903 i-a păstorit pe credincioșii catolici din Parohia Chișinău, după această dată fiind numit de episcopul de Tiraspol, Eduard von der Ropp, inspector la Seminarul din Saratov. În anul 1904 a devenit canonic al catedralei din Saratov.

La 1 aprilie 1904, Papa Pius al X-lea l-a numit episcop de Tiraspol, fiind hirotonit la 28 octombrie același an în catedrala din Sankt-Petersburg. În această calitate a și consacrat, la 22 mai 1908, Biserica "Providența Divină" din Chișinău. La 14 august 1918, înainte ca bolșevicii să intre în Saratov, episcopul Kessler a părăsit orașul și s-a retras la Odessa. Fiind condamnat la moarte de către bolșevici și dat în căutare, s-a refugiat, în februarie 1920, mai întâi la București, unde, împreună cu părintele Andrei Keller, a așteptat o lună pentru ca guvernul român să le acorde dreptul de călătorie, după care s-a refugiat la Crasna, în sudul Basarabiei. De aici, în septembrie 1920, a vizitat parohiile din Basarabia, conferind sacramentul Mirului la aproximativ 1.500 de persoane. Într-o scrisoare adresată Congregației Consistoriului la 14 iulie 1921, episcopul de Iași, Alexandru Th. Cisar, scria: "Cu siguranță că în acest timp, și deja de un an trecut, Excelența Sa episcopul Kessler, ordinariul [Diecezei] de Tiraspol, rezidă în Parohia Crasna din Basarabia, îndeplinindu-și misiunea, administrând sacramentul Confirmațiunii în diverse locuri din fosta sa dieceză; în Ucraina sau în Rusia nu se poate întoarce, pentru că revoltele și tulburările nefericite încă sunt în curs".

Tot în Parohia din Crasna, la 6/19 septembrie 1921, a avut loc predarea-primirea parohiilor catolice din Basarabia, în cadrul unei Sfinte Liturghii celebrate de Kessler și Cisar în Biserica "Sfântul Iosif" din localitate. Episcopul de Tiraspol nu l-a mai însoțit pe episcopul de Iași în celelalte comunități catolice basarabene, el aflându-se la 1 octombrie 1921 deja la București. Aici îi spunea arhiepiscopului Raymund Netzhammer că, de când s-a făcut trecerea, "nu-i mai face nicio plăcere de a mai rămâne acolo, căci nu se mai simte ca la el acasă". Motivul îl redă prelatul bucureștean în memoriile sale: "Exact în momentul în care fugise [din] fața bolșevicilor, episcopul Kessler fusese foarte fericit că putuse să-și găsească un loc de refugiu în propria sa dieceză, în Basarabia. Acum era privat chiar și de această mângâiere!"

În anul 1921 a vizitat SUA cu scopul de a strânge ajutoare pentru înfometații din Rusia, afectată de războiul civil, reușind, prin Organizația americană a ajutorării germanilor din Rusia, să trimită ajutoare în valoare de 32.000 de dolari. La 23 ianuarie 1930, Papa Pius al XI-lea l-a numit episcop titular de Sinope. Începând cu anul 1930, după o nouă vizită în SUA, s-a stabilit în orașul Zinnowitz de pe insula Usedom a Germaniei, în Casa "Sfântul Otto". Este autorul unei Istorii a Diecezei de Tiraspol și a Memoriilor (1930). A murit la 10 decembrie 1933, fiind înmormântat, conform dorinței sale, în orașul Ornbau din Bavaria.

Pr. Petru Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat