Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

De ce să devin preot?

După prima sesiune de admitere la Seminarul din Iași, patru dintre seminariștii admiși au binevoit să ne împărtășească motivele pentru care au ales formarea la sfânta Preoție.

"Încă de la o vârstă fragedă am simțit o atracție deosebită pentru Biserică, pentru rugăciune, însă cel mai prețios lucru pentru mine este Sfânta Liturghie, care îmi aduce pace și dorința de a mă asemăna cât mai mult cu Isus. Ca ministrant am putut fi mai aproape de Biserică, descoperind în preoți și în seminariști modele de urmat. Ulterior, am decis ca drumul meu să se îndrepte spre Seminarul «Sfântul Iosif» din Bacău. Cei patru ani în comunitatea seminarială au fost cei mai minunați din viața mea. Anul acesta am răspuns cert cu «da» chemării lui Dumnezeu. Îi îndemn pe toți tinerii care simt o atracție pentru sfânta Preoție să parcurgă Seminarul din Bacău, locul unde înveți să-l iubești pe Dumnezeu și în care dobândești calități necesare societății de astăzi" (Beniamin Diac).

"Am urmat Liceul Tehnologic «Vasile Sav» din Roman, specializarea matematică-informatică. Am înțeles informatica și matematica foarte bine, crezând că acestea sunt viitorul meu. De mic am fost o persoană mai emotivă, toată lumea întrebându-mă dacă mă fac preot, însă eu de fiecare dată răspundeam cu vehemență: «Nu!» Nu mă consideram în stare să devin preot. Totuși, într-o zi de mai, m-am întrebat și eu: «De ce nu vrei să devii preot?» Nu mai găseam niciun motiv să refuz! Vedeam în Preoție ceva extraordinar, realizări mai mari decât în postura unui mare IT-ist! Am înțeles că, în calitate de preot, pot aduce lumea pe calea lui Dumnezeu! Știu că va fi greu, însă Dumnezeu mă va ajuta și mă va călăuzi!" (Andrei-Ciprian Butnariu).

"De mic copil am fost atras de Biserică și, în special, de Sfânta Liturghie, datorită sentimentului de liniște și pace interioară pe care îl simțeam acolo. Cu trecerea timpului, devenind ministrant, am început să privesc cu admirație la seminariștii din parohia mea, și am dorit să ajung și eu într-o zi să pot fi mai de ajutor la Sfânta Liturghie. În Seminarul Minor a crescut în mine dorința de a urma chemarea lui Dumnezeu și de a deveni preot, pentru a putea să vestesc cuvântul divin și pentru a-i ajuta pe oameni să-l descopere și să-l iubească pe Dumnezeu" (Cosmin Ciobanu).

"Cu siguranță, fiecare copil a avut la un moment dat aspirația de a deveni ceva: polițist, doctor, pompier etc. La fel am simțit și eu, însă dorința mea era de a ajunge preot, iar aceasta s-a concretizat atunci când am intrat în Seminarul Minor din Bacău. Indiferent dacă voi ajunge sau nu preot, intrarea mea în Seminar nu a fost una întâmplătoare și nu cred că vor exista vreodată regrete pentru alegerea făcută. Cred că lucrul cel mai important pe care trebuie să-l faci în luarea unei decizii sau în alte împrejurări este să asculți «glasul» Domnului, care poate fi auzit doar purtând o simplă, dar puternică legătură cu el" (Dominic Arcana).

* * *

Felicitându-i pe noii seminariști pentru răspunsul dat chemării lui Cristos, le doresc lor și celor care vor dori să aleagă această cale venind la a doua sesiune de admitere la Seminarul Major "Sfântul Iosif" din Iași, din luna septembrie, să cultive o legătură intimă cu Isus Cristos, imitând-o pe Maria, Maica sa. Împreună cu ea ne rugăm lui Dumnezeu ca Biserica noastră locală să se îngrijească de vocațiile la sfânta Preoție.

(Mons. Benone Farcaș, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași)

Pagină realizată de pr. Ciprian Bejan-Piser



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat