Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Wambierzyce

La granița Poloniei cu Cehia, în Silezia inferioară, se află noua dieceză, Swidnica, înființată la 24 februarie 2004. În această dieceză poate fi vizitat unul dintre cele mai frumoase sanctuare baroce din estul Europei - Wambierzyce.

Sanctuarul se află pe o colină unde, în secolul al XII-lea, o statuie a Maicii Domnului a fost așezată în scorbura unui tei. Conform cronicilor timpului, în anul 1218, un orb, Jan de Raszewo, și-a recăpătat vederea rugându-se în fața acestei statui. În urma acestei minuni, numeroși pelerini au început să-și îndrepte pașii spre Wambierzyce. În primii ani a fost așezat sub copac un altar, iar alături, un candelabru și un baptisteriu. Abia în anul 1263 a fost construită aici o biserică din lemn. În anul 1512, Ludwig von Pannwitz a construit o biserică mult mai mare, din cărămidă, dar a fost distrusă în timpul Războiului de Treizeci de Ani (1618-1648). Apoi a mai fost încă o biserică, ulterior demolată în anul 1714.

Între anii 1715-1723, contele german Franciszek Antoni von Goetzen a edificat marele sanctuar care dăinuie până astăzi și este cunoscut sub numele de Biserica Vizitei Sfintei Fecioare. La începutul secolului al XVIII-lea, Daniel Osterberg, un bogătaș, a cumpărat terenul din jur și a amenajat în preajma bisericii o Cale a Crucii, 100 de capele și 130 de statui ce ilustrează momente din viața lui Isus și a Mariei. De fapt, s-a dorit o copie a Ierusalimului, întâlnindu-se multe elemente și nume specifice orașului și Țării Sfinte: Sinai, Tabor, Horeb. De aceea, Wambierzyce mai este numit și "Ierusalimul Sileziei".

Până la intrarea în sanctuar se urcă 57 de trepte, care simbolizează: numărul corurilor îngerești (9), la care se adaugă vârsta lui Isus (33) și cea a Mariei la nașterea lui Isus (15).

Interiorul bisericii este ornat în totalitate cu opere baroce de mare valoare și frumusețe. Însă o adevărată capodoperă sunt amvonul și altarul principal în care este expusă statuia care măsoară doar 28 cm înălțime. Aceasta o reprezintă pe Maica Domnului care îl ține pe Prunc pe brațul drept, iar în mâna stângă are o rodie, simbol al vieții veșnice. Pruncul are în mâna dreaptă o pasăre, iar mâna stângă o îndreaptă spre fructul din mâna mamei. Mica statuie este flancată de doi îngeri de mari dimensiuni, care adoră Fecioara cu Pruncul. Aceste lucrări îl au ca autor pe sculptorul Karl Sebastin Flacker și datează din anul 1723.

Imaginile amvonului ilustrează imnul Magnificat. Duhul sfânt, prezentat deasupra amvonului, coboară spre Maria înconjurată de îngeri.

Fațada, înaltă de 52,5 metri, este într-adevăr solemnă, scările fiind flancate de două mari corpuri laterale, care sunt ca două brațe ce vor să-l cuprindă parcă pe pelerinul ajuns aici.

Un bijutier ceh a realizat la sfârșitul secolului al XIX-lea o iesle de Crăciun cu 800 de figurine, dintre care 300 sunt în mișcare.

Până în anul 1990, sanctuarul a fost în custodia iezuiților, iar apoi, timp de 17 ani, a fost preluat de preoții diecezani. În cele din urmă, de la 25 iunie 2007 sunt franciscanii cei care slujesc la sanctuar.

În anul 1936, Papa Pius al XI-lea a oferit sanctuarului titlul de Basilica minor, iar Sfântul Ioan Paul al II-lea, în anul 1980, cu ocazia încoronării oficiale de către cardinalul Wyszynski, a dat statuii de la Wambierzyce numele de "Regina familiilor".

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat