Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fericitul Anton Durcovici - retrospectivă bibliografică (I)

Pandemia de COVID-19 ne-a obligat pe mulți să stăm în casă. Pe unii încă ne obligă, fapt care ne face să dispunem de mai mult timp, pe care îl putem folosi spre binele nostru și spiritual, având astfel posibilitatea să ne dedicăm lecturii. Ce să citim? Vă propun o retrospectivă bibliografică referitoarea la Fericitul Anton Durcovici.

O primă carte pe care o amintesc îi aparține lui Florian Müller, elev și colaborator al lui Anton Durcovici în Seminarul "Sfântul Duh" din București, apărută pentru prima dată în anul 1992 în limba germană. Peste un an, la Editura "Presa Bună", a văzut lumina tiparului traducerea ei în limba română, cu titlul "Viața episcopului de Iași, Anton Durcovici, martir". Textul relatează viața episcopului Durcovici în baza documentelor și a mărturiilor celor care l-au cunoscut pe viitorul păstor al Diecezei de Iași. De asemenea, Mons. Müller prezintă și începuturile procesului de beatificare a lui Anton Durcovici, fiind unul dintre primii care a efectuat cercetări în această direcție. În anul 2011, aceeași carte apare în traducere italiană - "Anton Durcovici, vescovo e martire in Romania" - la Editura "Sapientia", cuprinzând, spre deosebire de primele două ediții, și un bogat material fotografic.

O carte apărută în anul 2000 la Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București este scrisă de pr. Eduard Ferenț și are un titlu care ilustrează foarte bine viața Fericitului Anton Durcovici: "Martirul iubirii lui Cristos". Prima parte a volumului prezintă unele aspecte biografice ale lui Durcovici și ale drumului său vocațional; partea a doua ne aduce în față anii cei mai rodnici ai vieții sale, ani pe care i-a dedicat catedrei și formării seminariștilor; partea a treia este dedicată slujirii lui Anton Durcovici ca episcop de Iași, iar ultima parte analizează virtuțile creștine în viața martirului iubirii lui Cristos.

Peste doi ani, în 2002, la Editura "Sapientia", dr. Dănuț Doboș și pr. Anton Despinescu au publicat o altă carte dedicată vieții fericitului: "Episcopul Anton Durcovici, o viață închinată lui Dumnezeu și Bisericii". Lucrarea, după spusele pr. Anton Despinescu, ce l-a cunoscut personal pe Anton Durcovici, "se vrea a fi o biografie fidelă", fiind bazată, în prezentarea vieții episcopului de Iași, pe izvoarele documentare din țară și străinătate.

La aceeași editură, în anul 2005, a apărut cartea "Fascinația adevărului. De la Toma de Aquino la Anton Durcovici", avându-l ca autor pe pr. Wilhelm Dancă, ce ni-l propune pe fericitul martir drept model de mare forță în trăirea propriei credințe și în căutarea Adevărului, scriind astfel un capitol esențial al istoriei filozofiei și teologiei creștine, care ne permite să identificăm în viața lui Durcovici "sfințenia unui scolastic".

Anul 2008 venea cu o nouă apariție editorială, îngrijită de același pr. Wilhelm Dancă. Este vorba de "Anton Durcovici. Lecții tomiste despre Dumnezeu (1936-1940)". Lucrarea conține textul lecțiilor pe care Anton Durcovici, preot al Arhidiecezei de București, le-a ținut între anii 1936 și 1940 în Catedrala "Sfântul Iosif" din București, pentru intelectualii din capitala României dornici de a aprofunda învățătura filozofică a Sfântului Toma de Aquino. Textul conferințelor este precedat de un studiu introductiv.

În anul 2010, pentru a veni în întâmpinarea celor care nu dispun de mult timp pentru lectură, Editura "Sapientia" oferea lucrarea pr. Fabian Doboș: "Viața episcopului Anton Durcovici, martir al Bisericii Catolice din România", o sinteză biografică a episcopului martir, având la bază lucrările dedicate lui Durcovici pe care le-am menționat mai sus. Aceeași lucrare a fost reeditată în anul 2014 într-un format mai mare, fiind tradusă și în limbile engleză, italiană, germană și franceză.

(va urma)

Pr. Petru Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat