Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mergeti si traiti în pace! -

Tipul creștinului comod

Diversitatea umană ne oferă ocazia să descoperim în jurul nostru și oameni care nu sunt dispuși să facă eforturi dincolo de zona lor de confort, care nu înțeleg să iasă uneori din obiceiurile și tabieturile lor, din ritmul tihnit de viață.

Comoditatea unei persoane se poate observa și în relația cu Biserica, în disponibilitatea de a se implica în activitățile și evenimentele organizate de aceasta. Papa Francisc, într-una dintre reflecțiile sale, spunea următoarele: "Cine nu pornește la drum nu va înțelege și nu va afla niciodată chipul lui Dumnezeu. Creștinii așezați comod, creștinii stinși nu vor cunoaște și nu cunosc fața lui Dumnezeu. Ei spun: «Dumnezeu este așa, așa...», însă creștinii lipsiți de vlagă nu îl cunosc pe Dumnezeu. Pentru a ieși din lâncezeală și a porni la drum este necesară acea neliniște pe care Dumnezeu însuși a pus-o în inima noastră și care ne împinge să-l căutăm". Altfel spus, când particip la o Sfântă Liturghie îmi propun din capul locului să fac un pas conștient, asumat, hotărât pe drumul cunoașterii și al întâlnirii cu Dumnezeu și să merg cu plăcere pe acest drum, nu din constrângeri lumești sau de frica unor consecințe negative pentru viața mea. De asemenea, când pornesc la acest drum îmi planific și îmi rezerv un timp strict pentru această cauză.

Și iar îmi vin în minte exemple din viața reală: persoane care nu ies din casă până nu-și consumă toate tabieturile, gândindu-se că Dumnezeu mai poate să aștepte. Odată intrate în biserică, unele persoane sunt preocupate mai cu seamă să-și găsească un loc cât mai confortabil, alte persoane își găsesc cu ușurință scuze că nu pot ajunge la Liturghie: ba că plouă, ba că ar fi prea cald, ba că nu le rămâne timp, ba că nu pot pierde ceva important la TV, ba că sunt prea obosite, ba că trebuie să aibă grijă de copii sau de o persoană bolnavă, ba că nu arată bine și nu vor să fie văzute în lume, ba că pot sta și asculta Liturghia la radio sau pe internet etc. Comoditatea omului găsește cu ușurință scuze raționale prin care să-și justifice neparticiparea la Liturghia duminicală și totodată alimentează o anumită lejeritate în viața sa religioasă. În schimb, atunci când apar situații dramatice (boală, eșecuri majore, evenimente tragice etc.), la cei mai mulți se produce o trezire bruscă din starea de comoditate, căutând alinare și speranță la Domnul.

Se spune că nu mersul la biserică te face creștin - afirmație întrucâtva adevărată -, ci mergi la biserică pentru că ești creștin! Un creștin pasiv, comod poate să trăiască și fără Sfânta Liturghie, numai că, în aceste condiții, creștinismului său, deși este curat, îi lipsește esențialul. Viața de creștin și comoditatea vieții nu merg mână în mână; sunt două lucruri diferite. Creștinul comod ajunge cu timpul la nepăsare, începe să dea semne de epuizare și descurajare în fața provocărilor existenței sale zilnice. Totul culminează cu o stare de surmenaj spiritual în care interesul său este centrat pe siguranța personală, pe starea proprie de bine. Astfel, se intră într-un cerc vicios în care comoditatea poate duce la o stare de autosuficiență, egoism, neimplicare și dezinteres față de semeni, totul văzut doar prin prisma binelui personal.

Sfântul Isaac Sirul, un mare teolog oriental, spunea că nimeni nu s-a urcat vreodată la cer prin comoditate. Un creștin care caută cerul trebuie să-și sacrifice micile comodități zilnice atunci când clopotul îl cheamă în zi de duminică la întâlnirea cu Dumnezeu. Doar așa va cunoaște drumul către cer, pe care se merge cu pacea și binecuvântarea primite la Sfânta Liturghie.

Prof. dr. Alois Gherguț



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat