Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

PS Petru Gherghel - 80 de ani de viață!

PS Petru Gherghel, episcop emerit, a împlinit la 28 iunie venerabila vârstă de 80 de ani. Dintre aceștia, 55 de ani i-a dăruit Domnului în slujirea preoțească, timp de 41 de ani păstorind, ca administrator apostolic și apoi ca episcop, Dieceza de Iași.

Momentul aniversar a fost sărbătorit mai întâi în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la 28 iunie, în cadrul Sfintei Liturghii solemne pontificale, cu participarea PS Iosif Păuleț, păstorul Diecezei de Iași, și a ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop emerit de București, în prezența mai multor preoți și credincioși.

Înainte de a-i invita pe toți la rugăciune, PS Petru Gherghel a citat din Psalmul 89 cuvintele: "Îndurările Domnului în veci le voi cânta". Preasfinția Sa a cerut iertare lui Dumnezeu pentru toate greșelile săvârșite, subliniind că vrea să-i aducă recunoștință Domnului pentru darul vieții și al slujirii preoțești.

ÎPS Ioan Robu a ținut să scoată în evidență, în cadrul omiliei, familiaritatea și amiciția care au caracterizat relația de decenii cu episcopul octogenar Petru Gherghel, începută în Seminarul din Iași, pe când i se adresa acestuia - dată fiind diferența de vârstă de patru ani - cu apelativul "domnule". Colaborarea între cele două Biserici locale a fost caracterizată de rezistență în credința catolică în timpul regimului comunist și, ulterior, de înflorire a vieții religioase în libertatea din regimul democratic.

Episcopul sărbătorit a rostit o amplă mulțumire pentru privilegiul unei asemenea aniversări, exprimând trei emoții dominante care l-au marcat.

O primă emoție a izvorât din întrebarea pe care și-a pus-o: "Ce a găsit Dumnezeu la mine, pentru a-mi oferi atâtea haruri?" Și, dându-și răspunsul, a spus: "Chipul său l-a găsit. În unul ca mine, preot, în altul ca profesor, în altul ca tată. Și el lucrează în ceea ce este opera lui". A doua emoție exprimă afecțiunea pentru mama sa. Când l-a născut, ea avea peste 40 de ani, Petru fiind ultimul ei copil. Iubirea de mamă l-a copleșit pentru că în aceasta era iubirea de Dumnezeu: "O mamă iubitoare de Dumnezeu iubește și copiii". A treia emoție a vizat relația cu Biserica: "Eu fac parte din Biserică, din cea locală și din cea universală. Suntem împreună și formăm o familie mare. Am încercat cu forțele noastre mici să creăm o familie, cu atâția credincioși pe fața pământului".

La 29 iunie, episcopul sărbătorit a fost prezent și în mijlocul comunității natale din Gherăești. Acolo a mulțumit pentru darul vieții, pentru cel al Preoției (55 de ani de la hirotonire) și pentru cel al episcopatului.

Întreaga Dieceză de Iași - preoți, persoane consacrate și credincioși laici - și toți cei care îl cunosc, l-au felicitat pe cel care, decenii la rând, a fost păstor și cârmuitor, călăuzitor și lider spiritual, rugându-l pe Dumnezeu să-l păstreze în sănătate, înțelepciune și seninătate spre slujirea Bisericii lui Cristos.

Pr. Cristian Diac

* * *

"În aceste zile am trăit momente intense de mulțumire și de comuniune cu cei dragi. M-am îndreptat cu gândul și rugăciunea spre Dumnezeu și spre părinții mei, pentru că, în urmă cu 80 de ani, părinții mei au ales să conlucreze cu iubirea divină și să îmi dea bucuria de a fi părtaș de darul vieții și de a vedea frumusețile lumii și oamenii frumoși care mi-au fost dați să-i întâlnesc în drumul meu.

Tuturor celor care au binevoit să trăiască împreună cu mine bucuria acestor momente aniversare ale vieții mele, celor care mi-ați trimis o felicitare sau ați făcut o rugăciune pentru mine, vă transmit un prietenesc și mare mulțumesc și o îmbrățișare frățească și părintească, împreună cu rugămintea de a mă aminti mai departe în rugăciunea voastră!" (PS Petru Gherghel)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat