Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri • Stiri • Stiri -

Știri interne

Lectori și acoliți
În capela Institutului Teologic Franciscan din Roman, în cadrul sfintei Liturghii prezidată sâmbătă, 6 iunie, de pr. Teofil Petrișor, ministru provincial, au fost instituiți lectori 4 frați din anul I de teologie, iar pentru misiunea de acoliți, 10 frați din anul al II-lea de teologie. La ceremonie au fost prezenți frații din echipa formativă, pr. Ștefan Acatrinei, guardian, și alți câțiva frați din Conventul "Sfântul Francisc" din Roman.

Școală de vară
După trei luni de pauză în care a așteptat trecerea vârfului pandemiei, luni, 15 iunie, Centrul Educațional din Oituz a reluat activitatea, deocamdată cu 20 de copii - mai puțin față de vara trecută, când erau 50 de copii la Școala de vară. Respectând recomandările autorităților, programul Școlii de vară include: dansuri, ateliere de lucru, jocuri sportive, vizite, lucru în atelierul de tâmplărie, teme de vacanță, dar și ora de lectură. Cursurile se vor desfășura până la 28 august, urmând etapa de pregătire pentru începerea noului an școlar din septembrie.

Profesiune
Și-au reînnoit profesiunea voturilor sfaturilor evanghelice 23 de frați studenți de la Institutul Teologic Franciscan din Roman, în Solemnitatea Preasfintei Treimi, duminică, 7 iunie, în cadrul sfintei Liturghii prezidată de pr. Teofil Petrișor, ministru provincial.

Nou ministru provincial
Pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu a fost ales ministru provincial al Ordinului Fraților Minori Conventuali - Provincia "Sfântul Iosif" din România, vineri, 19 iunie, în urma celui de-al doilea tur de scrutin prin scrisoare, pentru un mandat de patru ani. Pr. Pătrașcu s-a născut la 23 aprilie 1973. În 1997 a făcut profesiunea solemnă în cadrul Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali din România. A fost hirotonit preot la 15 iulie 1999. Potrivit Statutelor generale, "noul ales preia oficiul doar la începutul celei de-a treia sesiuni a capitulului provincial ordinar" care se va celebra la Roman, în perioada 30 iulie - 6 august, prima parte, și 10-14 august, a doua parte.

Admitere
Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași organizează în perioada 13-21 iulie prima sesiune de admitere pentru anul academic 2020-2021 (13-18 iulie - înscrierea candidaților; 19-21 iulie - selecția candidaților și afișarea rezultatelor). Detalii despre cele două programe de studii universitare pentru ciclul de licență și un program de studii pentru ciclul de masterat sunt publicate pe site-ul facultății, www.ftrc.uaic.ro, sau pot fi obținute la tel. 0232/201115 (secretariat), 0232/201114 (decanat), sau prin e-mail: ftrc@uaic.ro.

Hirotonire
În Sanctuarul "Fericitul Ieremia" din Onești, miercuri, 24 iunie, prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a PS Iosif Păuleț, a fost hirotonit întru preoție fratele Adrian Benchea Joca din Parohia "Sfântul Marcu" - Cleja, pentru Ordinul Fraților Minori Capucini, Custodia "Fericitul Ieremia" din România. Pr. Adrian Benchea Joca s-a născut la 30 august 1991. După absolvirea Școlii Generale nr. 2 din Cleja, a urmat studiile preuniversitare la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești. După terminarea primilor ani de formare călugărească a urmat studiile la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, unde a fost sfințit diacon la 4 octombrie 2019.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna iunie, se numără: cursuri pentru logodnici la Piatra Neamț (6 iunie), Suceava (13 iunie), Onești (20 iunie) și Traian (27 iunie); zile dedicate familiei și sfintei Liturghii la Cireșoaia (7 iunie), Moara (14 iunie), Ferăstrău (21 iunie) și Talpa (28 iunie); întâlnire cu familiile la Roman, Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" (18 iunie) și întâlnire cu un grup de familii la Bârnova (29 iunie).

Exerciții spirituale
La Centrul "Gaudium et Spes" din Traian vor fi organizate două serii de exerciții spirituale pentru persoanele consacrate: 12-18 iulie, predicator: pr. Leon Budău, OFMCap., și 16-21 august, predicator: pr. Marius Vătămănelu, OFMConv. Pentru detalii și înscriere: tel. 0766/323384 (pr. Adrian Faraoanu).

Ofertă de sonorizare
Având o experiență de peste 40 de ani în producția de echipamente pentru sonorizarea bisericilor, compania Rduch Elektroakustyka din Polonia vă pune la dispoziție: stații de amplificare (analogice sau digitale), microfoane (sedes, pupitru, altar, cor, fără fir), coloane de sunet (disponibile în orice culoare RAL), sisteme de sonorizare mobile pentru procesiuni, clopote electronice și orologii. Echipamentele sunt produse doar în Comunitatea Europeană. Informații suplimentare pot fi obținute de la reprezentantul oficial și distribuitor pentru România: Eduard Lucaci (tel. 0742856254; edilucaci@gmail.com). Pentru vizionarea produselor și detalii tehnice, Rduch Elektroakustyka are site-ul www.rduch.com.pl, disponibil și în limba engleză.

Din agenda episcopului
- 30 mai: Celebrarea Liturghiei din ajunul sărbătorii Rusaliilor, în Parohia "Coborârea Sfântului Duh" din Barați
- 31 mai: Celebrarea Liturghiei de hram "Coborârea Duhului Sfânt" în Parohia Ștefan cel Mare (Bacău)
- 21 iunie: Celebrarea Liturghiei de hram "Preasfânta Inimă a lui Isus" în Parohia Nicolae Bălcescu (Bacău).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat