Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Rezultatele muncii... necesită timp și răbdare

Pentru că în luna iunie am oferit câteva informații cu privire la copiii din Maikona (Kenya), luna aceasta ne-am gândit că ar fi frumos să vorbim puțin și despre copiii dintr-o altă misiune a Diecezei de Iași. Părintele Alexandru Percu ne vorbește despre copiii din Djebonoua (Coasta de Fildeș).

- Ce ne puteți spune despre copiii din misiune?

Copiii din misiunea noastră aparțin culturii baoule, etnie ce trăiește în centrul țării. Ei sunt priviți ca o adevărată bogăție și dar al lui Dumnezeu, părinții găsindu-și bucuria și împlinirea într-o familie formată din cât mai mulți membri.

- Ce reprezintă copilul pentru familie și trib?

Priviți ca adulții de mâine, copiii sunt obișnuiți de mici cu responsabilitățile, prima probă a maturității fiind aceea de a munci la câmp cu părinții lor. Dau piept încă de mici cu seriozitatea și duritatea vieții. În familiile tradiționale, părinții transmit meseria din generație în generație, conștientizându-i pe cei mici că doar prin muncă se poate reuși în viață.

- Câți copii are o familie și ce tradiții?

Într-o familie creștină, numărul copiilor poate varia de la 2 până la 10. În familiile tradiționale, în care există încă poligamia, putem întâlni un tată cu peste 20 de copii. Tribul are o tradiție bogată, dar cel mai important lucru este că respectă omul și chiar dreptul la moștenire, spre deosebire de alte culturi.

- Câți dintre cei mici merg la școală?

Familiile descoperă abia acum importanța școlii pentru viitorul copiilor lor. Cu toate acestea, atitudinile sunt diferite și țin atât de mentalitatea potrivit căreia copiii pot reuși în viață și fără școală, cât și de mijloacele financiare, mulți neavând posibilitatea de a-i susține pe toată durata școlii. Majoritatea copiilor merg la școală, dar în timpul liber și în vacanțe merg la câmp cu părinții, ajutându-i la toate muncile.

- La ce se gândesc copiii atunci când vorbesc de viitor?

Toți copiii au un viitor. Unii vor să învețe bine, ca să pună capăt corupției și să facă o lume mai bună, alții pentru un viitor strălucit și prosper. Mulți băieți joacă fotbal visând să ajungă celebri asemenea lui Drogba sau Gervinho. Cei mai mulți speră la un viitor mai bun, chiar dacă de multe ori sunt gânduri greu de realizat.

- Care sunt proiectele misiunii pentru copii?

Misiunea desfășoară multe activități cu copiii de aici. Zilele de evanghelizare, care au ca scop edificarea umană și spirituală a acestora, adună aproximativ 1.000 de copii. Un alt proiect important este hrana pentru școala catolică. Aproximativ 140 de copii primesc hrană zilnic și materiale școlare. Sperăm să terminăm și secția de pediatrie din spitalul catolic. Pentru toate acestea, mulțumim binefăcătorilor care, prin intermediul Centrului Misionar Diecezan, au făcut posibile aceste proiecte. Mulțumim și pentru cadourile de Moș Crăciun.

- Se văd rezultate în viața copiilor după toate eforturile depuse?

Rezultatele muncii cu copiii se văd după ani și ani; prin urmare, necesită timp, perseverență și răbdare.

- Un gând pentru cititori!

Adresez un gând de recunoștință comunităților din România pentru tot binele pe care îl fac pentru misiuni și copiii de aici: generozitatea dumneavoastră a făcut Crăciunul mai frumos pentru cei peste 1.000 de copii din misiune; Dumnezeu să vă răsplătească și nu uitați să vă rugați pentru misionari!

Pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat