Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Christus vivit! Luptați pentru binele comun!

Criza provocată de pandemia de coronavirus evidențiază faptul că lumea are nevoie să se consolideze pe alte fundamente, că relațiile dintre oameni sunt destinate să se schimbe și că de modul în care se va contura o "lume nouă" va depinde armonia pe pământul nostru.

Suntem încă în faza de dezorientare și va dura ceva timp să descoperim și oportunitățile acestei crize, dincolo de aspectele problematice pe care le-a creat. Însă este foarte clar că lucrurile se vor așeza pe un făgaș normal numai în măsura în care vom lupta mai mult împotriva "virusurilor" indiferenței și egoismului.

Tinerii sunt chemați să fie protagoniștii unei schimbări care să pornească de la convingerea că "suntem în aceeași barcă, toți fragili și dezorientați, dar în același timp importanți și necesari, chemați cu toții să vâslim împreună, având toți nevoie să ne aducem mângâiere unii altora", așa cum spunea Papa Francisc în predica de la momentul extraordinar de rugăciune în timp de epidemie din ziua de 27 martie. În Christus vivit, la numărul 174, Sfântul Părinte afirmă că sunt mulți tineri care doresc să fie protagoniști ai schimbării. Pe aceștia și pe toți tinerii, Papa Francisc îi îndeamnă cu insistență: "Vă rog, nu lăsați ca alții să fie protagoniștii schimbării. Voi sunteți cei care au viitorul. Voi... Prin voi intră viitorul în lume. Vouă vă cer să fiți și protagoniști ai acestei schimbări". Dar cum pot fi tinerii astfel de protagoniști? O sugestie ne oferă tot Papa Francisc: "Continuați să depășiți apatia și să oferiți un răspuns creștin la neliniștile sociale și politice care apar în diferite părți ale lumii. Vă cer să fiți constructori ai viitorului, să porniți la lucru pentru o lume mai bună". Drumul schimbării pornește de la învingerea apatiei și de la conștiința că propria implicare contribuie la construirea unei lumi mai bune. "Salvarea" nu poate fi așteptată din altă parte, ci poate fi făurită cu propriile mâini. Toți avem o misiune ce ne este încredințată de Dumnezeu! Toți avem o parte de îndeplinit! Toți putem fi protagoniștii schimbării!

Papa Francisc încredințează tinerilor o misiune concretă: "Într-un mod sau în altul, luptați pentru binele comun, fiți slujitori ai săracilor, fiți protagoniști ai revoluției carității și slujirii, capabili să rezistați la patologiile individualismului consumist și superficial". Caritatea, slujirea, solidaritatea sunt "ingredientele" lumii noi în care cu toții ne putem simți în siguranță dacă se urmărește mai întâi binele comun și nu interesul personal. Fără acești "anticorpi", orice virus și orice epidemie ne vor spulbera, ne vor arunca în toate direcțiile în furtunile învolburate ale acestei lumi. "Orice bine din lume are loc numai când cineva face mai mult decât trebuia să facă. Binele pe care eu nu-l fac, nu-l poate face nimeni pentru mine", spunea Hermann Gmeiner, fondatorul "SOS Satele copiilor".

* * *

Pentru tineri:

- Încearcă în fiecare zi să schimbi ceva în bine! Binele pe care îl faci te apropie mai mult de Cristos.

- Dacă nu merge bine ceva, nu căuta o scuză pentru a nu te implica, ci găsește o soluție!

- Nu uita că nu se poate ca ție să-ți fie bine dacă celor din jurul tău le merge rău!

Pentru comunități:

- Nu ezitați să cereți părerile tinerilor atunci când sunt lucruri de îmbunătățit în comunitate!

- Încurajați-i pe tineri să aibă inițiative și apreciați implicarea lor!

- Încredințați tinerilor responsabilități care să-i ajute să își exercite capacitatea decizională!"

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat