Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Divino Amore

Sanctuarul situat în sud-estul Romei, chiar dacă se află în localitatea Castel di Leva, este cunoscut cu acest titlu: "Divino Amore". Este iubit de creștinii din Roma, fiind un important loc de pelerinaj: în fiecare noapte de sâmbătă spre duminică, cei care doresc merg pe jos din Roma, cale de 14 km. Se pleacă din Piața Capena (în apropiere de Circo Massimo) și se ajunge dimineață, când se celebrează Liturghia pelerinului.

Istoria sanctuarului începe în primăvara anului 1740. Un pelerin venit de la Roma se rătăcește pe câmp, în apropierea localității Castel di Leva. Pe o colină, nu departe, vede câteva case și un castel părăsit, spre care se îndreaptă sperând ca cineva să-l ajute să găsească drumul. Dintr-odată însă este atacat de o mulțime de câini periculoși. Pelerinul, înfricoșat, și-a aruncat privirea spre turnul castelului, unde era o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul. Invocând-o pe Maria, a fost imediat salvat. Câinii s-au liniștit și chiar au dispărut. Niște păstori aflați în zonă, alarmați de strigătele puternice ale omului rătăcit, s-au apropiat de el. I-au ascultat povestirea pățaniei sale și i-au arătat drumul spre Roma. Nu se cunoaște numele pelerinului, dar vestea salvării sale s-a răspândit cu repeziciune.

În luna septembrie a anului 1740, icoana este dezlipită de pe turn și transferată în bisericuța din apropiere.

La data de 19 aprilie 1745, a doua zi de Paști, este mutată în biserica nouă construită în apropierea vechiului turn. Este așezată deasupra altarului principal, unde se află și azi. Cu acea ocazie, venind aici mari mulțimi de credincioși din Roma și din împrejurimi, Papa Benedict al XIV-lea a decis să ofere indulgență plenară nu numai pentru acea zi, dar și pentru toată săptămâna de după aceea.

Zeci de congregații religioase au fost interpelate să preia custodia sanctuarului, dar, fiind zonă izolată și pericol de tâlhari, nimeni nu și-a asumat riscul.

La început a locuit aici un eremit. Începând cu anul 1805, veneau câțiva preoți doar pentru perioada Rusaliilor, fiind pelerinaje mai numeroase.

În anul 1840, la împlinirea centenarului, biserica a fost restaurată, iar Via Ardeatina, care duce spre sanctuar, a fost reamenajată. Cu acest prilej, sărbătorile au început în ziua de Rusalii și au durat șapte zile. A participat și Regele Miguel I al Portugaliei. După aceste festivități, din nefericire, sanctuarul pierde din strălucirea sa. Abia în anul 1930, când intră în jurisdicția Vicariatului Romei, sanctuarul cunoaște o nouă înflorire, fiind numit aici un rector. Primul său rector a fost Umberto Terenzi, căruia i s-a deschis proces de canonizare. El supraviețuise miraculos unui grav accident întâmplat în apropierea sanctuarului.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la 24 ianuarie 1944, icoana este purtată triumfal la Roma, mai întâi în biserica "San Lorenzo in Lucina". Papa Pius al XII-lea, simțind pericolul ce plana asupra Romei, a invitat catolicii romani să se roage, în octava Rusaliilor, în fața icoanei de la "Divino Amore". Se spune că zilnic se împărtășeau în această biserică 15.000 de persoane. De aceea, icoana a fost transferată ulterior în biserica "Sfântul Ignațiu de Loyola". În urma acestor intense rugăciuni, Roma a fost salvată de bombardament. Drept mulțumire, papa a celebrat în fața icoanei o Liturghie de mulțumire la 11 iunie 1944.

Astăzi, pelerinul poate vedea aici, în partea de sus, pe deal, vechiul turn și biserica aceasta care adăpostește icoana. La baza colinei se poate vedea noul sanctuar de dimensiuni impresionante (poate adăposti 1.500 de pelerini). La 8 ianuarie 1996, cardinalul Camillo Ruini a sfințit și a așezat piatra fundamentală.

Sanctuarul a fost consacrat de Papa Ioan Paul al II-lea, însoțit de toți episcopii din regiunea Lazio, la data de 4 iulie 1999.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat