Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mergeti si traiti în pace! -

Tipul creștinului digitalizat

Apariția tehnologiilor, aplicațiilor și echipamentelor moderne de comunicare (telefoane inteligente, tablete, Facebook, Skype, YouTube etc.) și-a pus amprenta și asupra modului în care creștinul din zilele noastre le folosește pentru facilitarea accesului la activități religioase sau dimpotrivă, transformarea lor într-un mijloc de bruiaj sau de alterare a spațiului spiritual.

În acest sens, am în minte o experiență personală, trăită cu siguranță de mulți dintre dumneavoastră, în care cuiva îi sună telefonul în timpul Liturghiei, chiar în momentele de maximă trăire sau semnificație liturgică (în liniștea de la prefacere sau premergătoare împărtășirii credincioșilor). Se poate întâmpla ca, prins de gânduri și preocupat de cum să-ți predispui mintea și inima înaintea sfintei Liturghii, să uiți să închizi telefonul. Dar nu pot înțelege de ce, chiar în momentele de profundă trăire spirituală, să auzi lângă tine șoptindu-se: "Nu pot să vorbesc acum, sunt în biserică, lasă că te sun eu..." sau să sune de mai multe ori consecutiv fără să închizi telefonul.

Da, știu, sunt copiii plecați prin lume care vor să-și audă părinții sau alte persoane care nu se pot abține să nu transmită orice noutate apărută în eter. Oare chiar nu ne putem obișnui apropiații că între anumite ore avem și noi momentele noastre de intimitate și nu dorim să fim deranjați? Nu pot lăsa telefonul acasă dacă nu știu să-l închid?

Altă dată, după ce pe tot parcursul Liturghiei un tânăr a butonat telefonul, la final, foarte grăbit, nici n-a apucat să iasă din casa Domnului că a și început să sune spunând oarecum revoltat: "Hai că în sfârșit s-a terminat, unde ne vedem?" Nu vreau să fiu înțeles greșit, nu merg la biserică să văd ce fac alții, dar mă deranjează când îmi este perturbată intimitatea și liniștea spirituală din timpul Liturghiei. Ce spuneți? Dumneavoastră sunteți atenți să nu-i perturbați pe ceilalți din jur când sunteți în biserică? Vă place ca să vă agaseze cineva cu tot soiul de sunete, melodii sau alte efecte "digitale"?

În altă ordine de idei, tehnologia digitală a timpurilor noastre ne permite să accesăm rapid informațiile necesare practicării vieții religioase (programul sfintelor Liturghii în diverse biserici atunci când ești plecat într-o călătorie, breviarul și alte rugăciuni în format on-line etc.). De asemenea, unii dintre noi, care din diverse motive nu au posibilitatea prezenței fizice în biserică, pot să fie părtași la Liturghie într-un spațiu virtual creat și destinat acestui scop. Ce ne-am fi făcut noi dacă în timpurile de restriște ale pandemiei cu COVID-19 n-ar fi existat posibilitatea de a utiliza tehnologia digitală și de comunicare la distanță a Liturghiilor, devoțiunilor și manifestărilor religioase din bisericile noastre? Probabil că mulți și-ar fi pus la încercare credința și s-ar fi luptat din greu cu deznădejdea sau descurajarea în fața suferinței.

În concluzie, ca multe alte descoperiri ale omului, tehnologiile digitale de comunicare pot fi privite din multiple perspective și pot avea un rol negativ sau pozitiv în viața noastră. În ceea ce privește sfera religioasă, mai ales spațiile și evenimentele sacre, ele ar trebui utilizate cu discernământ, responsabilitate și respect față de aproapele nostru. Altfel cum am putea ieși din casa Domnului cu sufletul împăcat și plin de liniște dacă "digitalul ispititor" din buzunare ne stârnește nerăbdarea și ne tulbură pacea interioară?

Alois Gherguț



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat