Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

In cruce salus!

În acest semn e mântuirea și fericirea noastră!

Încă din cele mai vechi timpuri, pe turnul fiecărei catedrale sau biserici a fost așezat un semn, măcar unul - semnul sfânt al crucii, prețul inestimabil al mântuirii omului, capodopera mâinii creatoare a lui Dumnezeu.

Pentru făptura sa, pentru om, Dumnezeu a orânduit toate și l-a trimis pe Fiul său unul-născut ca, făcându-se întru totul asemenea omului, să-l scoată din păcate și din osândă, învrednicindu-l prin jertfa crucii de pe Calvar să devină și el făptura aleasă a Tatălui, fiu adoptiv.

Pe orice bazilică, pe orice catedrală, biserică sau simplă capelă străjuiește semnul ceresc al crucii mântuitoare, pe care a îmbrățișat-o Isus, Fiul lui Dumnezeu, din iubire pentru toată făptura. Crucea sfântă își are brațele larg deschise spre toate zările, iar cu ele îi îmbrățișează pe toți, împărtășindu-le și proclamând de două mii de ani acest adevăr al iubirii divine.

Cercetătorii istoriei Bisericii noastre locale atestă că acest lucru l-a intenționat și episcopul Giuseppe Salandari (vizitator apostolic în Moldova între anii 1864-1873), care a pus bazele renumitului monument în urbea Iașiului, îngrijindu-se ca o cruce impresionantă să troneze pe turla noii catedrale și să vestească creștinilor din Moldova misterul mântuirii noastre aduse pe lemnul crucii de către Isus Cristos.

Așa a trecut prin toate vitregiile timpului și așa a rămas aici, în Iași, până în zilele noastre. Nimeni n-a îndrăznit să se împotrivească și să atingă acest monument al credinței, care a rămas și rămâne dovada iubirii infinite a lui Dumnezeu față de poporul său credincios din Moldova mușatinilor de odinioară.

Nici chiar cutremurul din anul 1977, care a produs pagube mai multor obiective din Iași, chiar și clopotniței sau turnului catedralei noastre, n-a reușit să facă să sufere mult marele simbol al mântuirii noastre. Atunci, sensibil pentru valorile trecutului, în câteva zile, vrednicul episcop Petru Pleșca a redat turnului bisericii vechea sa înfățișare. Tradiționala cruce a ieșit parcă mai strălucitoare în evidență pe firmamentul Iașiului, alături de celelalte grăitoare ctitorii ale credinței fraților ortodocși, dând mărturie despre sufletul, credința și curajul credincioșilor moldoveni.

Împreună cu pr. profesor Anton Despinescu, cu ing. Eduard Lisacoschi și alți preoți angajați în pastorație, am admirat împreună cu toți enoriașii din acele timpuri grele grija păstorului de atunci, episcopul Petru Pleșca, pentru catedrală, ca ea să apară tot la fel cum a fost gândită de înaintașii de odinioară.

Același zel și aceeași preocupare a trecut în grija noului păstor al Diecezei de Iași, a PS Iosif Păuleț, primind în responsabilitatea sa pastorală și administrativă de azi ceea ce au știut să facă înaintașii săi cu atâta dăruire.

Ne bucurăm cu toții atunci când vedem cum rolul catedralei vechi sau al celei noi continuă să apară luminos, fiind determinați să susținem lucrările ce înaintează pentru ca să dea o mărturie și mai vie a credinței noilor creștini de pe meleagurile moldovenești.

Felicităm conducerea Episcopiei noastre de Iași, pe Preasfințitul Iosif, care coordonează munca ostenitoare de a reda orașului nostru chipul luminos al vechii catedrale, spre înaintarea către o lume mai bună și mai credincioasă, prețuind casa Domnului. Felicităm și echipa inimoasă de specialiști în domeniu care conlucrează la acest măreț proiect. Monumentele sacre îndeplinesc misiunea de a arăta drumul pe care îl caută oamenii către cer și pe care și-l construiesc la umbra sfântă a crucii, care mereu ne arată cerul.

Rugăciunea începută la reașezarea crucii pe turla catedralei va continua și la sfârșitul lucrărilor și se va revărsa peste toți cei care s-au angajat să desăvârșească un simbol unic de credință pentru cei ce sunt chemați să ridice mereu privirea încrezătoare spre cer.

Cu aleasă și sfântă considerație și prețuire pentru toți iubitorii crucii,

+ Petru Gherghel, episcop emerit

* * *

Din luna iulie a anului 2018, catedrala romano-catolică "Adormirea Maicii Domnului" din Iași se află în restaurare integrală, ca expresie a grijii pastorale dovedite de PS Petru Gherghel pentru acest important lăcaș de cult al Diecezei de Iași. Din multele lucrări deja executate face parte și reînnoirea completă a turnului, cu structură de lemn și tablă complet schimbate. Crucea de pe turn nu a fost înlocuită, ci recondiționată. După părerea istoricului Dănuț Doboș, această cruce datează de la prima restaurare a catedralei, desfășurată între anii 1864 și 1869, în timpul episcopului Giuseppe Salandari. [A fost așezată în luna august 1789 de ctitorul catedralei, pr. Fidelis Rocchi. În anul 1868 crucea a fost reaurită de meșterul Kuhne. Completare în Lumina creștinului, nr. 8/2020, pag. 26]

* * *

PS Iosif Păuleț a sfințit vineri, 12 iunie, crucea de pe turnul catedralei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. Prezent a fost la acest moment și PS Petru Gherghel, episcop emerit, de asemenea preoți din cadrul Episcopiei de Iași.

Crucea măsoară 210 cm lungime și 134 cm lățime și este din duraluminiu. Ea are în partea centrală un cerc din care ies câte trei raze, care pot fi un simbol al lui Isus Cristos, Soarele dreptății prin care a venit mântuirea, sau al ostiei euharistice.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat