Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul episcopului -

Secretul fericirii

Nimic nu-și dorește omul mai mult pe pământ decât să fie fericit. Este o dorință înnăscută și persistentă. Dumnezeu a sădit în firea noastră această dorință, iar ea își caută pe toate căile posibile împlinirea. Pentru aceasta am fost creați.

Nefericirea a adus-o în lume păcatul și tot păcatul îl face nefericit pe om. Omul care se caută doar pe sine, nepăsător și rece la nevoile altora, trăind în dezordine morală, satisfăcându-și toate poftele inimii fără a ține cont de nimic și de nimeni, ca și cum el ar fi stăpânul a toate, nu poate fi niciodată cu adevărat fericit, oricâte ar avea. Nimeni nu poate să-și determine fericirea de unul singur, făcând abstracție de ceilalți.

Luna iulie este pentru mulți lună de vacanță și de concediu. Vacanța și concediul sunt așteptate de toți în dorința de a găsi fericirea. Cei înțelepți o găsesc; cei lipsiți de înțelepciune nu o găsesc. Cum și unde putem găsi noi fericirea? Care este secretul ei? Răspunsul îl găsim în următoarea istorioară, intitulată sugestiv "Clopoțelul fericirii":

Un fiu de împărat a instalat deasupra camerei sale un clopoțel și s-a hotărât să-l tragă ori de câte ori se va simți fericit pe deplin în inima sa. Zilele treceau una după alta, dar clopoțelul nu se auzea. Odată și-a găsit un prieten și s-a simțit fericit. A întins mâna să tragă clopoțelul, dar în ultima clipă a venit un servitor și l-a anunțat că prietenul l-a trădat. Clopoțelul n-a sunat. Apoi a voit să se căsătorească. Și-a găsit o fată pe placul inimii sale. A întins mâna să tragă clopoțelul, dar chiar în momentul acela cancelarul său i-a făcut cunoscut că mireasa nu-i era credincioasă. Clopoțelul n-a sunat. Atunci și-a zis: "Îmi voi găsi fericirea în averile mele. Am bani, recoltele s-au făcut ca niciodată..." Și-a întins mâna să tragă clopoțelul, dar în aceeași clipă i-a sosit știrea că dușmanii au intrat în țară, distrugându-i câmpiile și dând foc cetăților. Clopoțelul nu a sunat nici de data aceasta. Așa a ajuns pe patul de moarte și clopoțelul n-a sunat niciodată. Auzind că este pe patul de moarte, supușii săi i-au înconjurat palatul plângând, rugându-se pentru el, cerându-i binecuvântarea și mulțumindu-i, căci a fost pentru ei ca un tată care i-a învățat, le-a făcut dreptate, i-a îngrijit, a avut milă de cei săraci, de cei goi, de cei flămânzi... Atunci a simțit împăratul în inima sa o fericire cum nu mai simțise niciodată. A întins mâna după frânghie și clopoțelul s-a auzit pentru prima dată.

Într-adevăr, nu poate găsi omul pe pământ o mai mare fericire decât făcându-i fericiți pe alții. Iată secretul fericirii! Ca să existe, fericirea nu poate avea un profil egoist. În spectrul preocupărilor mele este celălalt, cu fericirea lui, de care am nevoie ca să ajung la propria fericire autentică.

Iată misiunea pe care o are un creștin în viață! Chiar și în vacanță, chiar și în concediu. Avem în mâini și citim acum "Lumina creștinului". Este o revistă care ne poate ajuta să punem în practică tot ceea ce ne învață Cristos în evanghelie: să fim semănători de bine în lume; să facem bine altora cât putem mai mult și cu generozitate; în numele lui Dumnezeu să-i facem fericiți pe alții, iar atunci vom fi fericiți și noi. Chiar și în împrejurări de relaxare, cum sunt cele de vacanță sau concediu! Așa să ne ajute Dumnezeu!

+ Iosif Păuleț, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat